Doua atentate sinucigase s-au produs la finalul lunii iunie in capitala Tunisiei, cu doar cateva luni inainte de perioada de varf a sezonului turistic. Incidentele au avut impact direct nu doar asupra turismului din Tunisia. Starea de nesiguranta si incertitudine s-a extins si asupra altor destinatii turistice cu populatie pedominant musulmana.

Pe 27 iunie, un dublu atentat sinucigas, soldat cu moartea unui politist si ranirea mai multor persoane, a patat (din nou) imaginea turismului din Tunisia, care se astepta la un numar record de turisti anul acesta. Dupa atentatele din 2015, care au ruinat industria turismului, Tunisia incepuse sa recastige increderea turistilor straini si a operatorilor de turism.

Spre comparatie, in 2014, Tunisia castiga din turism aproape 2 miliarde de dolari. In 2015, dupa atacul terorist de pe plaja din Sousse, cand zeci de turisti au fost impuscati mortal, turismul a inregistrat pierderi de circa jumatate de miliard de dolari.

Insa atacurile armate nu au afectat numai Tunisia. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in turism Mabrian Technologies, incidentele armate au avut un impact negativ si asupra Turciei si Egiptului, scrie traveldailynews.com.

Analiza facuta de Mabrian a tinut cont de mai multe criterii, precum reactiile din social media, cautarile de zboruri si rezervarile in cele trei destinatii: Tunisia, Turcia si Egipt. Perioada luata in calcul a fost cea dinainte de atacuri (23 iunie - 26 iunie) si cea de dupa atacuri (27 iunie - 30 iunie). Studiu a fost facut pe piata din Marea Britanie.

In Tunisia, s-a inregistrat o scadere semnificativa in perceptia privind siguranta si securitatea turistilor, peste 50%, cea mai mare din istoria tarii, potrivit studiului realizat de Mabrian. Datele studiului arata ca in Turcia scaderea perceptiei sigurantei a fost de 8%, iar in Egipt - 4%.

Analiza arata o scadere clara si a dinamicii cautarilor de zboruri din Marea Britanie catre Tunisia atunci cand se compara cele doua perioade. Concret, cautarile de zboruri din Marea Britanie catre Tunisia au scazut cu 22%.

Impactul atacurilor armate se vede inclusiv la rezervarea zborurilor. Fata de alte destinatii de vacanta, scaderea rezervarilor spre Tunisia este considerabila - 37%. In paralel, si rezervarile in Turcia si Egipt au fost afectate de evenimentele din Tunisia, odata cu raspandirea sentimentului de nesiguranta pe care o au turistii intr-o tara musulmana.

Veniturile din turism in Tunisia, in crestere in primele sase luni din 2019

In ciuda perceptiei negative asupra Tunisiei, numarul de vizitatori si veniturile obtinute au crescut in primele sase luni din 2019 fata de aceeasi perioada de anul trecut, potrivit tourism-review.com.

Patru milioane de turisti au vizitat Tunisia in primele sase luni din 2019, o crestere de aproape 17% fata de aceeasi perioada din 2018. Cei mai multi turisti vin din Marea Britanie, un numar dublu fata de 2018.

Veniturile in euro, generate de industria turismului, au crescut cu 25,5%, ajungand la peste 526 de milioane de euro in luna iunie, iar veniturile in dinari au crescut cu 43%, ajungand la 1,8 miliarde de dinari. Diferenta este data de deprecierea semnificativa a dinarului timp de trei ani. Turismul este responsabil pentru 8% din PIB Tunisiei.

Recent, ministrul tunisian al Turismului, Rene Trabelsi, a declarat ca Tunisia este pe cale sa inregistreze in acest an un numar record de noua milioane de turisti.

Starea de urgenta in Tunisia se extinde

Presedintele interimar al Tunisiei, Mohammed Ennaceur, a prelungit pana in septembrie starea de urgenta decretata la nivel national.

"Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa manifeste prudenta, vigilenta, sa evite zonele aglomerate si locurile unde au loc manifestatii, precum si in zonele larg frecventate de turisti. Se recomanda informarea constanta in legatura cu situatia de securitate si conformarea atenta la indicatiile fortelor de ordine tunisiene, cu predilectie pentru deplasarea cu prudenta in zonele din centrul capitalei Tunis, ca urmare a recentelor atacuri teroriste sinucigase din data de 27 iunie 2019", a transmis Ministerul de Externe.

Orice deplasare in sudul saharian, in sud-estul si vestul Republicii Tunisiene, respectiv zonele de frontiera cu Libia si Algeria, este descurajata.

Principalele zone care trebuie evitate sunt:

  • Pe o raza de 30 de kilometri in sud-estul Tunisiei de-a lungul granitei cu Libia
  • Zonele muntoase din vestul tarii, inclusiv zona Parcului National Muntele Chaambi
  • Regiunea desertica de la sud de Remada
  • Jendouba, la sud de Ain Drahem si la vest de RN15, El Kef si Kasserine, langa granita cu Algeria.

De asemenea, se recomanda evitarea localitatii Sidi Bou Zid si a imprejurimilor sale, in centrul Tunisiei.

Romanii care doresc sa calatoreasca in Republica Tunisiana sau se afla deja pe teritoriul acestei tari, sunt sfatuiti sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Tunis si sa isi anunte prezenta in regiune sau sa se inregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro, comunicand astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Cetatenii romani pot contacta Ambasada Romaniei la Tunis la numarul de telefon: +21671846565, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Tunisiana: +21624023567.

"Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc sunt atentionati ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca, de la caz la caz, exista limitari la posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in situatii de urgenta", a mai transmis Ministerul de Externe.

Citeste si:

    Citeste si: MAE: Atentionare de calatorie pentru Grecia

    Alerta de calatorie in Egipt

    Pe fondul ultimelor atacuri armate, Parlamentul egiptean a decretat prelungirea starii de urgenta pe intreg teritoriul Egiptului pana la finalul lunii octombrie 2019. Totodata, MAE solicita, in mod obligatoriu, cetatenilor romani sa isi inregistreze prezenta pe teritoriul Egiptului la Ambasada, folosind in acest sens adresele de e-mail cairo.consul@mae.ro si cairo@mae.ro.

    Cetatenii romani afectati de o situatie de urgenta pot solicita si asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Cairo: +20227360107 si +20227359546, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Cairo: +20227359546.

    Ministerul Afacerilor Externe solicita cetatenilor romani sa evite deplasarile in zona de nord a Peninsulei Sinai si sa se informeze, in prealabil, asupra situatiei de securitate din zonele in care urmeaza sa calatoreasca.

    De asemenea, ca urmare a evenimentelor de natura terorista care au avut loc in ultima perioada in Egipt, cetatenii romani trebuie sa manifeste o atentie deosebita la efectuarea calatoriilor catre Sharm el Sheikh si alte obiective turistice din Sinaiul de Sud. Ca masura de precautie, pana la clarificarea situatiei din zona, se recomanda evitarea calatoriilor pe cont propriu in Republica Araba Egipt, la Taba, Muntele Sinai sau Manastirea Sfanta Ecaterina si se recomanda cu fermitate evitarea deplasarilor in oricare alte localitati din Sinaiul de Nord.

    Din cauza starii precare de securitate si a pericolelor permanente, constand in actiuni de rapire si atacuri armate, autoritatile egiptene au interzis cu desavarsire calatoriile in nordul Peninsulei Sinai si in zonele de la frontierele cu Republica Sudan, Libia si Israel.

    In cazul calatoriilor in statiunile turistice, care includ vizitarea siturilor de la Siwa, Faiyum, Luxor si Aswan si in localitatile Cairo si Alexandria, este recomandata deplasarea in grupuri organizate, cu identificarea exacta a operatorului egiptean care coopereaza cu agentia de turism din Romania si evitarea efectuarii de deplasari neorganizate in alte zone decat cele inscrise in circuitul turistic stabilit initial.

    MAE recomanda cetatenilor romani sa nu utilizeze tunelurile subterane clandestine pentru tranzitarea catre si dinspre Fasia Gaza sau catre alte regiuni din zona de frontiera a Republicii Arabe Egipt si sa respecte restrictiile de circulatie impuse in zonele in care este decretata starea de urgenta.

    Citeste si: Turismul in Portugalia, afectat de Brexit. Cum arata datele pe 2018

    Sursa foto: Pixabay.com

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Turism »



    Setari Cookie-uri