Pandemia a dus turismul la -1 și nu a durut căderea acestuia, cât spontaneitatea căzăturii. Din această cauză, industria turismului și domeniile conexe sunt încă într-un șoc electric. Își va reveni cu ușurință turismul? Dacă întrebăm turiștii, aceștia vor răspunde afirmativ, deorece călătoriile sunt cele care relaxează cel mai mult. Dacă întrebăm specialiștii în domeniu, aceștia văd luminița de la capătul tunelului abia peste vreo patru ani.

Contactat de wall-street.ro, Traian Bădulescu, consultant în turism, a declarat că turismul va reveni la o oarecare normalitate abia în jurul anului 2026. Însă nici atunci nu vom fi martorii epocii de dinaintea pandemiei. Acesta își motivează răspunsul prin existența certă a unei crize economice care va succeda stăvilirea pandemiei.

”În cel mai fericit caz, turismul intern își poate reveni în a doua parte a anului viitor. În cel mai pesimist caz, în perioada 2022-2023. Aceiași ani îi estimez și pentru revenirea graduală a turismului internațional. Oricum, nimic nu va mai fi ca până acum, iar normalitatea va fi altfel. Restartarea și dezvoltarea turismului ințernational, la nivelul de dinainte de pandemie dar sub o formă nouă, va avea loc, cel mai probabil, în intervalul 2024-2026”, a declarat consultantul în turism.

Bădulescu mai spune și că următoarea criză economică îi va face pe turiști să fie mult mai cumpătați privind vacanțele, însă, în același timp, vor alege cu mai multă atenție destinațiile de călătorie, în special locurile de cazare.

Vezi și: TOP patru destinații ieftine pentru Revelionul 2021

Ce cazări preferă turiștii români

Cu anumite excepții, turiștii nu mai rezervă pe termen mediu și lung. Explicația este simplă: nu se știe ce destinații își vor mai închide granițele pentru noi și nu se știe nici ce restricții vor mai fi adoptate în România. Prin urmare, incertitudinea domnește.

În acest sens, turismul intern este cea mai solicitată formă de turism de către români. Aceasta datorită impredictibilității generate de pandemia COVID-19 care, din păcate, oferă, în continuare, surprize extrem de neplăcute.

”Atât pentru toamnă, cât și pentru sărbătorile de iarnă, turiștii solicită foarte mult pensiunile rurale și agroturistice, pentru care deja fac rezervări din timp. Motivele sunt mai multe: pensiunile oferă siguranță, într-un cadru natural deosebit, iar aceste structuri de cazare sunt, de cele mai multe ori, rezervate de către grupuri de familii sau de prieteni, care se cunosc între ei”, a mai spus Bădulescu.

Pe de altă parte, sărbătorile de iarnă, care bat la ușă, dar care vin și ele cu suita de restricții, îi îndeamnă pe turiști să aleagă aceleași pensiuni, vile sau hoteluri mici, de tip boutique.

Ce destinații românești aleg turiștii români

Este de la sine înțeles că părăsirea României nu este neapărat un pericol pentru români, cât mai degrabă, este văzută un pericol pentru țara gazda. Așadar, pentru toamna aceasta, dar și pentru iarna care nu întârzie să apară, românii se îndreaptă spre destinații rustice, montane și chiar spre circuite în interiorul țării.

”Printre cele mai solicitate destinații de turism rural se numără Bran-Moieciu, Mărginimea Sibiului, Prahova, Maramureș, Bucovina, Delta Dunării, Oltenia de sub munte și Apusenii. Ca tendință nouă, unii turiști nu își mai petrec doar weekend-urile la pensiuni, ci aleg să-și petreacă sejururi complete”, a adăugat Bădulescu.

În ceea ce privește circuitele în țară, care nu depășeșc un număr de maximum 30 de turiști (condiții de securitate sanitară), preferințele cad asupra Munților Apuseni, Țara Hațegului, Țara Făgărașului, Maramureș, Bucovina, Munții Buzăului, Dobrogea sau Delta Dunării.

Citește și: TOP cinci locuri de vizitat într-o vacanță în Maramureș

”Românii fac rezervări din timp doar pentru anumite perioade, precum sărbătorile de iarnă. În plus, au apărut oferte foarte avantajoase, de early booking, cu reduceri mari, de 40-50%, pentru sezonul de vară 2021, atât pentru litoralul românesc (unde sunt și reduceri de până la 70% pentru cine își rezervă acum), cât și pentru destinații clasice precum Bulgaria, Turcia și Grecia”, a declarat consultantul.

Ce destinații externe preferă românii

Vara e ca iarna în ceea ce privește turismul, românii mergând tot spre ceea ce cunosc cel mai bine, Bulgaria, Grecia sau Turcia. În plus, lipsa restricțiilor din anumite zone reprezintă un punct în plus, mai ales pentru coronascepticii din țara noastră.

”În țări precum Bulgaria (stațiunile montane dar și pe litoral – Balcic, Nisipurile de Aur, Varna), Turcia (Antalya și Istanbul), Grecia (Creta) și Egipt (Hurghada și Sharm El Sheikh) nu există, încă restricții privind spațiile interioare. Deși mai timid, românii au început deja să rezerve pachete turistice de sărbători pentru aceste destinații. Un alt avantaj este că în cea mai mare parte a acestor destinații clima este blândă, turiștii putând sta și pe terase”, a explicat Bădulescu.

Și pentru că, pentru destinațiile externe, multe agenții de turism au introdus asigurări COVID-19, turiștii știind că vor putea fi rerutați către alte destinații sau reprogramați, aceștia îndrăznesc să rezerve înclusiv city break-uri, chiar dacă în destinații apropiate.

”Din ce în ce mai mulți aleg destinațiile apropiate, în prezent fiind extrem de solicitate weekend-uri la Veliko Târnovo, circuite în Bulgaria, Grecia, Albania, Macedonia, Serbia ori Turcia sau city break-uri în Istanbul, Salonic sau Atena (ultimele două, încă solicitate, deși pentru a intra în Grecia un turist trebuie să prezinte un test PCR negativ). Unii turiști au ales și destinații de city break precum Varșovia, Paris sau Lisabona”, a mai spus Traian Bădulescu.

Nu în ultimul rând, Traian Bădulescu arată o notă de optimism în ceea ce privește turismul în 2021, deoarece atât agențiile de turism, cât și turiștii au învățat să se adapteze noilor vremuri. Chiar dacă nu depinde de noi, iar pandemia arată că poate să își facă de cap, Bădulescu spune că firmele de turism și de transport vor da dovadă de „mult mai multă flexibilitate”.

”Cred că și anul viitor se va călători cu precădere în interiorul granițelor. Fiecare agenție de turism învață acum noile nevoi și așteptări ale turiștilor și cum arată profilul consumatorului de servicii turistice în viitor. Mizez în continuare și pe destinațiile externe apropiate, precum Bulgaria, Grecia sau Turcia ori poate, destinații mai îndepărtate pregum Egipt și Dubai. Probabil, circuite și city break-uri în țările respectiv în orașele europene mai apropiate. Posibil să se deschidă și anumite destinații exotice sau mai îndepărtate”, a conchis Traian Bădulescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri