După un an dificil pentru foarte multe industrii, restricțiile au început să se ridice, iar turiștii dau startul la vacanțe pe litoralul din străinătate. Dacă te gândești să îți petreci o vacanță în Turcia anul acesta, una dintre cele mai populare destinații pentru concediul de vară, iată ce lucruri ar trebui să știi înainte de a pleca.

După carantina de anul trecut, Turcia a redeschis porțile turiștilor păstrând totuși o serie de restricții pentru cei care vor să călătorească anul acesta, precum purtatul măștilor la interior, dar și la exterior.

De asemenea, în fiecare duminică există un lockdown total în care populația nu are voie să iasă din casă fără un motiv bine întemeiat, cum ar fi în interes de serviciu.

Ce amenzi poți primi dacă ești prins fără mască în exterior

Anastasiia Korol, assistant sales manager la Vogue Hotel Supreme în Bodrum, spune că turiștii care nu poartă mască în interior, dar mai ales și la exterior pot primi amenzi începând de la 900 de lire turcești, adică aproximativ 90 de euro, iar cele mai mari amenzi sunt pentru cei care se deplasează duminică, în lockdown sau după ora 10 noaptea: în jur de 3.200 lire turcești, adică circa 300 euro.

În ceea ce privește restricțiile din hotel, personalul spune că acordă o atenție dublă sau triplă asupra igienei decât înainte, oferă măști pentru toți oaspeții și măsoară temperatura acestora înainte de a intra în hotel.

Pe holurile comune, la baie și în zona restaurantelor, masca este obligatorie. În plus, în hotelurile all-inclusive, turiștii nu își pot lua singuri ce vor să mănânce, ci sunt serviți de către angajații hotelului, măsură pe care unii hotelieri spun că vor să o mențină și după ce se va termina cu pandemia.

„Turiștii sunt nevoiți să poarte mască în zona bufetului și în interior. Este pentru siguranța lor, dar atunci când sunt la cumpărături sau în centru trebuie să poartă o mască”, spune Nejat Bahçeli, contract manager Peninsula Tours, partenerul Hello Holidays.

Pentru a putea intra în Turcia, turiștii trebuie să completeze cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării un formular tip HES cu:

  • Numele și prenumele
  • Codul numeric personal
  • Numărul de telefon
  • Adresa de e-mail
  • Locul unde își vor petrece vacanța
  • Lista cu țările în care au mai călătorit în ultimele zece zile.

Turiștii trebuie să prezinte pașaportul valabil minimum șase luni de la data ieșirii din țară, un test PCR negativ sau dovada vaccinării. Dacă turiștii nu prezintă cele trei documente, aceștia nu vor putea intra în Turcia.

Ce spun hotelierii despre noul sezon turistic: de la agonie la și mai multă agonie

Sezonul turistic în Turcia s-a deschis spre sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai, mai târziu decât erau obișnuiți hotelierii. În mod normal, hotelurile deschideau ușile turiștilor la început de aprilie.

Industria hotelieră a fost una dintre cele mai afectate domenii în timpul pandemiei, o parte dintre hotelurile din Turcia fiind nevoite să înceteze activitatea din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Deși 2020 a fost un an dificil pentru această industrie, hotelierii din Turcia nu vâd cu ochi prea bun noul sezon turistic. Irina Tuz, asistent manager vânzări și marketing la hotelul Orka Lotus Beach din Marmaris, spune că sezonul a început foarte diferit anul acesta, totul se poate schimba într-o singură zi în ceea ce privește rezervările camerelor, iar din cauza incertitudinii, precum și a restricțiilor impuse de autorităț,i nu au ales să deschidă mai repede hotelul.

„În prezent avem ocupat circa 40% din capacitatea hotelului, ceea ce este foarte puțin în condițiile în care în această perioadă aveam ocupat aproape 100%”, precizează Irina Tuz.

Ce stațiuni preferă românii

În 2020, Turcia a fost vizitată de 12,7 milioane turiști străini, iar 269.000 au fost români, cu 80% mai puțin decât în 2019, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Turism din Turcia. În fiecare sezon, circa 10.000 de turiști români aleg să viziteze Bodrum. Nejat Bahçeli, contract manager Peninsula Tours, partenerul Hello Holidays, a spus că până în acest an, majoritatea turiștilor care veneau în Bodrum erau din Rusia, însă în 2021 au început să călătorească în această stațiune din ce în ce mai mulți ucrainieni, români, sârbi și turiști locali.

De asemenea, potrivit lui Mehmet Oktay, primarul din Marmaris, circa 8.000 de români vin în vacanță în Marmaris în fiecare an, însă estimează că în 2021 numărul va crește la 10.000 de turiști români.

Irina Tuz spune că în Marmaris, în hotelul Orka, nu erau cazați atât de mulți români până în prezent. În general, hotelul este vizitat de englezi (60%), ucrainieni și ruși (34%), precum și o mică parte de turiști din toate țările. Însă Irina este optimistă și spune că în ultimii trei ani a observat un interes mai mare pentru Marmaris din partea românilor și a polonezilor.

Una dintre agențiile de turism din România care operează chartere în Turcia este Hello Holidays. Plecările au loc din București, Cluj sau Oradea. Noutățile anului în ceea ce privește vacanțele în Turcia, charterele cu avionul pentru Marmaris, Kusadasi, Bodrum, încep de la 400 euro, 380, respectiv 430 euro, pentru plecările din luna iunie.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri