Lasate pe mana unor aventurieri, unele dintre cele mai mari intreprinderi bucurestene si-au dat, dupa ani de chin, obstescul sfarsit. Desi au curs rauri de cerneala pe seama calitatii unor asa-zisi investitori strategici, prezentul dovedeste ca societati precum Republica, Rocar si multe altele au fost de la inceput condamnate la disparitie. Insa jocurile nu s-au terminat. Dezvoltatorii imobiliari, pe de o parte, ori samsarii de terenuri, pe de alta parte, dau tarcoale suprafetelor pe care au fost construite intreprinderile falimentare. Iar premiile sunt consistente: profituri de ordinul milioanelor de euro.
Saracul... bogat a mai murit!

Poate unul dintre cele mai de rasunet falimente din industria grea bucuresteana a fost cel inregistrat de SC Republica SA. Privatizari repetate, disponibilazari masive, infuzii de capital, investitori cel putin bizari si, in cele din urma, un singur rezultat: deces economic. Ajunsa pe mana lichidatorilor, Republica mai are un singur lucru de oferit: 430.000 de metri patrati de teren. La Republica au fost o serie de privatizari in care mai multe active au trecut din proprietatea statului catre terte persoane. Ce pot sa va spun este ca valoarea contabila a terenului a fost stabilita la 21 de euro/mp, declara ing. Nicolae Teodor, reprezentantul lichidatorului Moore Stephens RVA.

Insa terenurile din zona Republica se tranzactioneaza in momentul de fata cu sume cuprinse intre 100 si 150 de euro/ mp. Practic, chiar si la un pret minim de 70 de euro pe metrul patrat, rezulta o valoare de peste 1,5 milioane euro pe suprafata ramasa in ograda lichidatorului.
Trebuie tinut cont si de faptul ca pe aceste terenuri exista acces la utilitati sau cladiri si hale industriale, ceea ce le face si mai atractive din punct de vedere imobiliar.

Milioane de dolari la periferie

Un alt exemplu de privatizare de succes a fost inregistrat de societatea Rocar SA. Daca in urma cu cativa ani, printre pahare de sampanie, fostele autoritati vedeau un viitor stralucit pentru constructorul de masini, realitatea este dezolanta. Rocar este in faliment, iar lichidatorul Pricewaterhouse Coopers il vegheaza la capatai. Ca mostenire, nu se deosebeste prea mult de Republica, insa Rocar nu are decat jumatate din suprafata acesteia, respectiv circa 19 hectare in municipiul Bucuresti. Dovada a atractivitatii ramasitelor acestei intreprinderi stau si incercarile repetate de revendicare a terenului de sub Rocar de catre familia Bratianu. Data fiind situatia incerta din punct de vedere juridic a acestuia, este insa destul de greu de evaluat valoarea exacta a intregii suprafete. Cert este ca, pe piata imobiliara, terenurile din imediata vecinatate a uzinei Rocar se tranzactioneaza la valori cuprinse intre 120 si 150 de euro/mp. Un calcul simplu ar ridica valoarea intregii suprafete la peste 20 de milioane de dolari.

Excese funciare

O alta categorie de mari societati bucurestene cu averi sub temelie sunt acelea pe care statul a reusit sa le treaca in proprietate privata. Un exemplu este Policolor, care recent s-a debarasat de un exces de teren, pe care a reusit sa incaseze aproximativ 8 milioane de euro. Din totalul de 300.000 de metri patrati pe care ii avea societatea in proprietate, jumatate din suprafata a fost socotita excedentara si a fost oferita de catre proprietarii intreprinderii pietei imobiliare, la un pret mediu de 50 de euro/mp.
Desi este curtata de mai multi investitori, societatea Aversa are in continuare ca actionar majoritar statul roman. Firma are in cufarul de zestre si 100.000 de metri patrati intr-o zona centrala a Capitalei. Raportat la pretul pietei, aceasta suprafata valoreaza peste 50 de milioane de euro, respectiv 500 de euro/mp. Poate si din acest motiv autoritatile au fost, pana in acest moment, relativ circumspecte fata de diversi pretendenti care s-au aratat mai degraba interesati de terenuri decat de obiectul de activitate al societatii.

Felii din tort

Municipiul Bucuresti are o suprafata totala de 228 kilometri patrati, ceea ce reprezinta 0,8% din suprafata Romaniei. In momentul de fata, sunt construiti peste 150 de kilometri patrati, respectiv 70% din total. Desi un ochi neavizat ar spune ca exista loc pentru toti, jocurile imobiliare dovedesc contrariul: fiecare bucatica de teren din Bucuresti inseamna aur curat.

Actualmente, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari se uita gales spre Romaero. Desi autoritatile vor sa evite trecerea acestei societati sub umbrela unui investitor interesat numai de terenurile ei, s-ar putea ca, din lipsa de clienti strategici, cei 360.000 de metri patrati din zona de lux a Capitalei sa nu mai fie dedicati industriei aeronautice. Preturile terenurilor de aici sunt extrem de ridicate si, spre deosebire de alte zone, au un foarte mare potential de crestere in viitorul apropiat. Acum metrul patrat de teren se tranzactioneaza la valori cuprinse intre 400 si 500 de euro, dar specialistii din domeniul imobiliar considera ca, in doi-trei ani, valoarea terenurilor se va majora cu peste 100%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri