“Am luat aceasta decizie pentru ca in ultima vreme ma intreb din ce in ce mai des despre ce se intampla cu stabilitatea macro-economica a Romaniei. Nu stiu pe ce lume traiesc si nu am repere pe care sa ma bazez pentru a face vreo investitie”, a declarat Radu Enache (foto), cu ocazia redeschiderii Grand Hotel Continental, cea mai noua unitate de 5 stele de pe piata Capitalei.

In aceste conditii, omul de afaceri a sistat investitiile in patru hoteluri - doua in Capitala si doua in Timisoara. “Hotelurile din Timisoara (un Ibis si un Continental Forum) ar fi trebuit sa devina operationale anul acesta, insa nu am decis inca ce se va intampla cu acest proiect. Cu siguranta, in urmatoarele sase luni nu vom face nicio investitie”, a mai spus proprietarul Continental Hotels.

Valoarea totala a investitiilor in cele patru hoteluri este de aproximativ 62 milioane euro. “Daca ar exista niste indicatori macro-economici pe care sa imi bazez investitiile, atunci as investi inca 24 de milioane de euro, atat cat este necesar pentru deschiderea a inca 340 de camere in cele patru unitati”, a mai explicat Enache.

Potrivit lui Enache, investitiile in Timisoara si Bucuresti au fost incepute in decembrie 2008 si sistate in aprilie 2009.

O parte din terenurile destinate investitiilor hoteliere ar putea fi vandute

In prezent, omul de afaceri detine terenuri in orasele Timisoara, Cluj-Napoca, Arad, Iasi si Bucuresti, pe care urma sa construiasca noi unitati hoteliere. “Terenurile au fost achizitionate la preturi accesibile, insa practic am ingropat banii in pamant. Daca situatia din Romania nu isi va reveni iau in calcul vanzarea acestor terenuri”, a mai afirmat Enache, care a mai spus ca momentan nu are in plan vanzarea niciunuia dintre cele 14 unitati Continental Hotels.

Afaceri in scadere cu 13% in 2009

Anul trecut, grupul controlat de Radu Enache a raportat afaceri in valoare de 85 milioane lei, in scadere cu 13% fata de 2008. “Pentru 2010 estimam o crestere a cifrei de afaceri, pana la nivelul atins in 2008”, a mai declarat proprietarul Continental Hotels.

In 2008, lantul hotelier Continental a raportat afaceri de 27 milioane de euro.

Continental Hotels a fost infiintat in anul 1991, fiind dedicat inca de la inceput furnizarii unor servicii de 3 si 4 stele pe segmentul turismului de afaceri.

Prin relansarea in 2009 a Grand Hotel Continental din Calea Victoriei se adauga lantului Continental Hotels si o proprietate de 5 stele.

In prezent, Continental detine 14 hoteluri sub marcile Ibis, Hello, Continental Forum si Continental, in Bucuresti, Constanta, Sibiu, Arad, Oradea, Targu-Mures, Suceava, Timisul de Sus, Turnu Severin si Portile de Fier, totalizand un numar de 1.855 de camere.