Mii de membri ai Unite, principalul sindicat britanic, au lansat greva vineri la miezul noptii, dupa esuarea ultimei tentative de reconciliere intre cosecretarul general al Unite, Tony Wooley, si directorul companiei, Willie Walsh.

Inainte de aceasta prima greva din ultimii 13 ani, circa 1.100 dintre cele 1.950 de curse BA prevazute pentru cele trei zile vor fi anulate.

Compania spera totusi ca, umpland avioanele, va putea transporta in weekend 49.000 de pasageri din cei 75.000 pentru un sfarsit de saptamana obisnuit de martie, adica 65%, scrie NewsIn.

Pe Heathrow, principalul aeroport mondial pentru traficul international, mai mult de 60% dintre zborurile lungi, dar doar 30% dintre cele pe rute scurte sau medii, urmeaza sa fie asigurate in aceste trei zile. Pe Gatwick, traficul urmeaza sa fie normal pentru cursele lungi si la 50% pentru cele pe rute scurte si medii.

Unite reprezinta 12.000 de membri ai personalului de bord din BA. Potrivit sindicatului, primele indicii par sa arate ca miscarea este respectata de un numar mare de angajati, chiar daca BA a amenintat grevistii ca le va taia unele dintre beneficii.

Compania pare mai bine pregatita decat in ianuarie 2007, cand greva a fost anulata in ultima clipa. Ea asigura ca a gasit mii de voluntari in randul personalului de bord pentru a asigura cursele pana luni. Circa alte 60 de companii au acceptat sa preia in cursele lor clienti ai BA.