MT vrea privatizarea hotelurilor din Baile Herculane

Corpul de Control al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) urmeaza sa verifice situatia infrastructurii turistice privatizate in statiunea balneara Baile Herculane din judetul Caras-Severin, potrivit datelor transmise de minister.
Reprezentantii MDRT au transmis ca "obiectivul ministerului este acela de a identifica solutii de reintroducere in circuitul turistic a structurilor de primire turistica si a cladirilor monument istoric", relateaza NewsIn.

La randul sau, primarul orasului-statiune, Nicusor Vasilescu, a declarat pentru NewsIn ca "proiectul-pilot initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului vizeaza implicarea ministerului in atragerea de investitori privati pentru turismul din Baile Herculane, in vederea realizarii de investitii in infrastructura care apartine autoritatii publice locale, precum si verificarea modului in care s-a facut privatizarea activelor din turism la Baile Herculane".

Unitatile de cazare din Baile Herculane, care erau in posesia statului, au fost privatizate in august 2001, in perioada in care ministru al turismului era Dan Matei Agathon. In prezent, in statiune nu mai exista hoteluri cu capital de stat. Toate unitatile de cazare care au apartinut intreprinderilor de stat (fosta Intreprindere Balneara si de Turism Herculane - IBTH si Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania- UGSR) sunt acum in proprietatea Hercules Argirom Group (detinuta de omul de afaceri Iosif Armas) si SC Sind Romania SRL.

Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, declara la sfarsitul lunii martie, la deschiderea Targului de Turism al Romaniei, ca in acest an va lansa un proiect-pilot pentru statiunea Baile Herculane, prin care statul vrea sa salveze statiunea "atat de cunoscuta pe vremuri". Ministrul a mai spus totodata ca, in acest sens, vrea sa atraga investitori privati in statiune, pentru "a salva un obiectiv turistic strategic pentru Guvern". Elena Udrea preciza atunci ca in Baile Herculane exista proprietati aflate la o companie privata "care nu a investit nimic acolo si privatizarea a fost realizata dupa alte criterii decat cele in interesul turismului".

Altfel, primarul orasului-statiune Nicusor Vasilescu declara anterior ca numarul de turisti din Baile Herculane a scazut in ultimii trei-patru ani cu cel putin 20%, din cauza faptului ca o parte din hotelurile vandute au fost scoase din circuitul turistic si nu s-au facut investitiile necesare.

"Hotelurile societatii Hercules - Argirom Group au ajuns intr-un asemenea hal de degradare, incat au fost scoase din circuitul turistic. Este vorba de hotelurile Minerva, Afrodita, Diana, precum si de cele din centrul istoric al orasului, adica Hotelul Traian, care apartine Ministerului Sanatatii, Decebal si Apollo, Pavilioanele 5 si 6, care sunt inchise de cativa ani", spunea anul trecut primarul Nicusor Vasilescu.
Baile Herculane are in prezent circa 5.300 de locuitori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri