eMAG, cel mai mare retailer online din Romania, a deschis cel mai mare centru logistic de acest tip din Europa de Sud-Est, cu o lungime de 600 de metri si o latime de 200 de metri, incarcat cu 3 milioane de produse pentru Black Friday 2018.

Investitia de 65 de milioane de euro in acest mega-depozit a marit capacitatea de depozitare a eMAG la 160.000 mp in 2018, de la 120.000 mp in 2017. Activitatea se desfasoara acum in noul depozit de la Joita cu o capacitate de 126.000 mp si intr-un depozit de circa 40.000 mp in parcul logistic P3.

Noul depozit, extrem de tehnologizat, ii va oferi lui eMAG un timp mai scurt de a livra comenzile. In 35-40 de minute din momentul comenzii, eMAG are gata coletul pentru curieri. Este cea mai noua tehnologie intalnita intr-un depozit, iar in perioada urmatoare vor mai urma cateva automatizari. Desi este un spatiu foarte mare, este posibil ca in 2-3 ani sa fie prea mic la cum evolueaza piata de ecommerce.

VIDEO: Noul depozit eMAG vazut dintr-un elicopter MDG

"Livrarea este foarte importanta, livrand din ce in ce mai bine, operand retururile rapid castigam increderea clientilor, creste gradul de plata online, creste rapiditatea achizitiilor clientilor si in felul acesta continuam cresterea", a declarat Alexandru Niculescu, vicepresedinte operatiuni eMAG pentru Bulgaria, Ungaria si Romania.

Intr-o singura zi, aici au fost descarcate 200 de tiruri cu produse care vor fi in oferta Black Friday 2018, in ziua de sambata urmand ca 150 de tiruri sa fie incarcate cu comenzile estimate la 155.000 de colete. Comparativ cu anul 2014, numarul de colete va fi de 5 ori mai mare.

"Vom preda de 3-4 ori mai multe colete decat intr-o zi normala. Intr-o zi normala predam cam 50.000 de colete. Vom avea trei milioane de articole la vanzare de Black Friday. In 12 zile, vom livra toate aceste articole de Black Friday catre clientii nostri in toata tara", a mai spus managerul eMAG.

In ziua de vineri, eMAG va avea 850 de angajati care vor pregati produsele pentru ziua de sambata cand vor veni curierii. Intr-o zi obisnuita, in noul depozit lucreaza 400 de angajati, 200 dintre acestia fiind angajati noi, ceilalti fiind din alte depozite mai mici la care a renuntat eMAG.

Conditiile de munca sunt bune aici, depozitul are incalzire in pardoseala (instalatia are 250 de km), 270 de iluminatoare cu lumina naturala si in jur de 100 de utilaje noi, care au costat 2,7 milioane de euro. O buna parte din investitie a fost alocata pentru tehnologia de sortare automatizata si predare. Depozitul are rafturi de stocare a produselor, un sistem automatizat de benzi conveioare si sortere automatizate.

Black Friday 2018 la eMAG va avea loc pe 16 noiembrie, iar cumparatorii isi vor putea alege produsul dorit din peste 3 milioane de produse, cu 50% mai multe fata de anul anterior, vanzarile fiind estimate la 400 de milioane de lei.

Anul acesta, in oferta eMAG vor fi 190.000 de anvelope, 300.000 de produse pentru casa si gradina, 50.000 de televizoare, 76.000 de smartphone-uri, 20.000 de laptopuri, 21.000 de frigidere, 15.000 de masini de spalat, 165.000 de electrocasnice mici, 235.000 de produse fashion, 100.000 de parfumuri si cosmetice, 300.000 de jocuri si jucarii, 30.000 de articole si echipament sportiv.

VIDEO: Cum arata noul depozit eMAG

Si anul acesta retailerul mizeaza pe articolele din aur, urmand a fi listate lingouri si monede. Pe partea de automobile, "vedeta" acestui an va fi un BMW i8 pe care clientii il vor putea cumpara de pe site-ul eMAG cu ocazia evenimentului Black Friday. Dincolo de aceste categorii, retailerul va avea oferte la excursii, abonamente medicale sau abonamente de telefonie.

Pe terenul de 600.000 mp, a fost prevazuta si o parcare pentru 55 de tiruri. Aproximativ 30% din produsele eMAG ajung in Bucuresti, iar restul comenzilor sunt livrate in tara. Deocamdata, nu sunt planuri pentru un depozit de dimensiuni mari intr-un alt oras din Romania.

Ce ar putea urma nou in industrie

"Drone de folosit atat in depozit, cat si la livrare, poate imprimante 3D. Vedem mixul asta de online-offline, de imbinare mijloace de livrare, de ce nu vom ajunge sa livram in portbagajul clientului sau in casa clientului. (...) La ritmul la care evolueaza costul fortei de munca este foarte posibil sa apara si roboti in depozit. Pe de alta parte Amazonul nu are asta in toate depozitele din Europa de Vest, ba din contra, deci nu stiu daca prea curand. Dar pe de alta parte, noi am cam sarit etape si este foarte posbil la noi sa apara mai repede decat vad Amazonul facand asta", a spus pentru Wall-Street managerul eMAG.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri