Cantecul lui Roland

Zilele trecute, eram intamplator in Bremen Altstadt si m-am oprit in fata statuii lui Roland din Altes MarktPlatz (piata din centrul orasului vechi). Tot zilele trecute, un candidat in alegerile din Spania a fost ucis in fata casei lui si in fata familiei, de catre un terorist basc.

www.ghenea.ro

Statuia lui Roland este una dintre cele cateva zeci de statui ale lui Roland din Germania si, nu intamplator, cea mai mare si mai importanta statuie dintre cele care s-au pastrat. Bremen este unul dintre vechile orase hanseatice germane si unul dintre cele mai importante orase libere din vechiul Imperiul Roman de natiune Germana (atat de traditionale erau libertatile cetatenilor din Bremen, incat si azi acesta este un Land separat, de departe cel mai mic, al BundesRepublik, Republica Federala a Germaniei).

Legenda spune ca, atat timp cat statuia lui Roland va dainui in centrul orasului, Bremen va fi “freistadt”, un oras liber (si tot legenda mai adauga faptul ca, pentru a putea indeplini aceasta profetie, cetatenii din Bremen au pregatit acum cateva sute de ani o a doua statuie care ar fi ascunsa in subsolurile Primariei vechi din oras, astfel incat daca prima statuie este distrusa, cea de-a doua sa poata fi imediat pusa pe acelasi amplasament).

Ridicata in prima parte a secolului al XV-lea (1405-1410, odata cu Primaria, o minune a arhitecturii gotice cu o fatada renascentista adaugata in secolul XVII), aceasta statuie era, aici in Bremen ca si in toate celelalte orase libere imperiale, un simbol al libertatilor cetatenesti europene in Evul Mediu.

Pentru ca Europa, inainte de a fi Uniunea Europeana, cu vreo mie si doua sute de ani mai devreme, a existat ca o Europa Unita in perioada Imperiului Carolingian al lui Carol cel Mare. La jumatatea distantei dintre un imperiu Roman de Apus reinviat si o mega-tara europeana a Evului Mediu, imperiul lui Carol cel Mare (incoronat nu intamplator chiar la Roma in anul 800, de catre Papa, o mie de ani inaintea lui Napoleon) cuprindea, in mod paradoxal, cam toata geografia Uniunii Europene continentale de dinainte de 2004 (Franta, Benelux, Italia, Germania, Austria, Marca Spaniei erau inauntrul acestui imperiu, asa ca practic doar Portugalia, Grecia si tarile Scandinave din Uniune nu erau incluse).

Din pacate, totul se termina cu o disolutie la Verdun in 843 (Verdun va mai fi martorul unui alt eveniment istoric tragic 1000 ani mai tarziu), cand Imperiul lui Carol se divizeaza in trei state, care insa urmau sa devina cele mai importante tari ale Europei Unite continentale: Franta, Germania, Italia.

In mod simptomatic, resedinta imperiala a lui Charlemagne era in Aix-la-Chappele sau Aachen, foarte aproape de Maastricht, unde a fost redefinita Uniunea Europeana prin tratatul omonim (cu ce succes, ramane inca de aflat). Dar sa ne reintoarcem la povestea lui Roland (sau, mai bine zis, “La chanson de Roland” asa cum este ea cunoscuta ca si “chanson de geste”). Roland reprezinta in mod simbolic in intreaga Germanie (mai precis in intregul fost “Imperiu Roman de natiune germana”) aceste libertati cetatenesti europene castigate de orasele din Evul Mediu, pentru ca el a fost cel care, luptand cu oamenii lui din Bretania in oastea lui Carol cel Mare, a primit ca si recompensa libertati cetatenesti pentru orasele si domeniile sale, fara servituti in fata bisericii (servituti frecvente in acea perioada a Evului Mediu timpuriu european). Imaginati-va un oras din Europa Centrala la anul 800 sau 1000, un oras liber si in care primarul, “burgermeister” era ales de cetateni si nu raspundea in fata nimanui in afara de electorii insisi.

Realist vorbind, aceasta Europa are totusi mai bine de un mileniu in fata Romaniei. Ca sa nu mai vorbim ca, la acest an fatidic 800 in Europa, orasele si mestesugurile infloreau, in timp ce Romania era inca un taram al “etnogenezei” poporului roman, timp in care Slavii, Pecenegii, Cumanii, Tatarii si alte neamuri migratoare treceau mai tot timpul prin regiune, semanand spaima, jaf si moarte (si lasand, in trecere, si cateva cuvinte in lexicul romanesc in formare), impiedicand orice dezvoltare durabila a vreunui oras sau stat de tip medieval pe teritoriul Romaniei.

Ce legaturi avem noi cu Imperiul lui Carol cel Mare sau cu Roland? Mi-e teama ca mai nimic, desi sper din tot sufletul ca integrarea noastra europeana reala sa nu dureze inca 1000 de ani, aceasta mie de ani care ne lipseste, istoric vorbind…

Menestrelii Evului Mediu au perpetuat legenda conform careia Roland a murit luptand in oastea lui Charlemagne contra maurilor, la Roncevalles. Realitatea istorica este diferita si oarecum bizara, pentru ca lupta aceea in care Roland (care se pare ca la momentul respectiv conducea Marca Bretaniei pentru Carol cel Mare) a murit a fost, din pacate, o lupta impotriva crestinilor si nu a paganilor: la Roncevalles, trupele lui Carol cel Mare au fost prinse intr-o ambuscada nu de mauri, ci de catre basci! De ce a fost adevarul istoric denaturat? De ce cu totii stim despre eroica lupta impotriva maurilor, cand in realitate cei care luptau cu Roland erau bascii?

In Evul Mediu, sursele de informatie erau oarecum amestecate, multe dintre acestea provenind totusi din chansons de geste, respectiv acele legende cantate, transmise din generatie in generatie, despre eroii Evului Mediu timpuriu. Cantecul lui Roland este cea mai veche lucrare literara majora franceza, si probabil de aceea a avut o asemenea influenta literara dar si istorica in intreaga Europa, denaturand totusi realitatea (cel putin Mihai Eminescu, atunci cand vorbeste de Nicopole in Scrisoarea III, “incurca” doar anul desfasurarii bataliei, nu si combatantii :-).

Acum, in plin inceput tumultuous de secol XXI, ar fi de fapt chiar incorect politic sa spui ca armata lui Carol cel Mare a fost atacata de Basci. Desi, din pacate, chiar in aceasta incorectitudine politica sta una dintre problemele politice cele mai importante ale Europei unite “emergente”: nu are rost sa ne uitam spre Est, spre Abkhazia sau Osetia sau Kurdistan, pentru a vedea efectul devastator al politicii americane iresponsabile din fosta Iugoslavie (impartasita din pacate si de multe tari europene). E suficient sa ne uitam in Spania, in tara Bascilor. Nici Carol cel Mare si nici Roland nu mai sunt acolo, pentru a lupta impotriva lor. In mintea mea, nu e deloc intamplator ca Spania si Marea Britanie sunt singurele tari din Uniunea Europeana unde Al Qaeda a reusit pana acum atentate: ele sunt si principalele tari care au “home-grown terrorism” in Europa (Marea Britanie are IRA in Irlanda de Nord, iar Spania are organizatiile teroriste basce), terorism local care a sustinut si va sustine, din principiu, orice alta initiativa terorista, fie ca este Al Qaeda sau vreo organizatie neo-fascista. Si toate pornesc de la ideea de secesiune, de la ideea de independenta, oarecum in linie cu recentele evenimente din Kosovo.

Roland ramane pentru mine un erou al Uniunii Europene medievale, asa cum teroristii basci (si la fel ca ei toti ceilalti secesionisti si iredentisti din Europa, de la Pamplona, vorba unui cantec dur dar de mare efect al celor de la Parazitii, Mesaj pentru Europa – cred ca ne confundati – pana in Kosovo si Covasna) raman cei care au atentat acum mai bine de un mileniu si atenteaza si azi la aceasta uniune…

Setari Cookie-uri