Boc vrea eliminarea comisionului de rambursare anticipata

Boc vrea eliminarea comisionului de rambursare anticipataPremierul Emil Boc si-a inceput ziua de ieri declarand ca sustine proiectul legislativ propus de Protectia Consumatorului privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata. Executivul isi propune sa elimine comisionul de rambursare anticipata atat la creditele cu garantii imobiliare, cat si la cele care nu au acest tip de garantie.

”Un proiect la care tin foarte mult, pentru ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani, il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC cu sprijinul Consiliului Concurentei, ce vizeaza eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare. Ne propunem sa adoptam aceasta propunere extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantii imobiliare, cat si asupra celor fara acest tip de garantie”, a declarat Emil Boc la o intalnire cu Consiliul Concurentei.

Conform proiectului, bancile vor fi nevoite sa nu mai solicite comision de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat in cazul imprumuturilor negarantate, cat si a celor garantate cu ipoteca, indiferent de valoarea lor. Mai mult, daca proiectul legislativ va fi adoptat in forma propusa, bancile vor fi nevoite sa aplice aceleasi reguli si in cazul clientilor care au contractat credite in trecut.

Bancile sunt obligate, conform unei directive europene, sa limiteze comisionul de rambursare anticipata la 1%, dar autoritatile romane vor sa faca bancile sa renunte complet la acest comision.

Emil Boc sustine ca masura urmareste cresterea concurentei dintre banci, iar clientii bancilor vor beneficia de dobanzi mai mici si nu vor mai fi ”captivi unui credit defavorabil pentru 20 de ani”.

Bancherii nu vor sa renunte la comisioane

Bancherii nu vor sa renunte la comisioaneBancile sustin implementarea directivei europene ce presupune limitarea comisionului de rambursare anticipate a creditelor la nivelul de 1%, insa se opun unor legi care le-ar obliga sa elimine complet aceste comisioane, motivand ca acest lucru le-ar aduce costuri suplimentare.

“Sustinem implementarea directiei europene referitoare la comisioanele de rambursare anticipata, insa Asociata Romana a Bancilor nu este de acord ca pe langa prevederile acestei directive sa fie implementate si alte modificari”, a declarat Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele ARB.

BCR si BRD, cele mai mari doua banci de pe piata locala, percep comisioane de rambursare anticipata de 4,5%, respectiv 5%.

“Parerea mea personala este ca poate mai exista si unele comisioane de rambursare anticipata mai mari in piata, iar fiecare banca ar putea sa le revizuiasca, dar de aici pana la obligativitate sau impunerea acestui lucru prin lege este un pas destul de mare”, sustine Radu Gratian Ghetea.

Seful ARB a mai precizat ca daca legea sau ordonanta de urgenta ce prevede eliminarea comisionului va fi aprobata, atunci bancile vor aplica legea, dar isi vor sustine punctul de vedere mai departe, chiar si la Parlament.

Pe de alta parte, vicepresedintele ARB, Steven van Groningen a explicat ca eliminarea unui comision de rambursare anticipata nu va face decat sa creasca costurile creditelor ipotecare, oferind in acest sens exemplul biletelor de avion, care au preturi mai mari daca au conditii flexibile.

"Pretul unui credit ipotecar va deveni mai scump si atunci mai putini oameni vor avea acces la acest tip de imprumut si vom avea efecte in economie", a spus van Groningen.

Romanii platesc comisioane de rambursare anticipata de pana la 5%

Romanii platesc comisioane de rambursare anticipata de pana la 5%Pe langa dobanda nominala aferenta fiecarui credit, bancile mai percep si o multitudine de comisioane - de acordare, de administrare cont, de risc, de analiza dosar etc., al caror cumul face ca, in final, nivelul dobanzii anuale efective (DAE) platite de client sa fie de aproape doua ori mai mare decat dobanda initiala.

"Este un pic anormal sa avem asemenea comisioane, mai ales in conditiile in care se doreste acordarea de credite si reluarea activitatii de creditare", sustine Nicolae Chidesciuc (foto), economistul-sef al ING Bank Romania, care a adaugat: "Creditarea da semne de revenire, dar progresul din acest an va fi foarte mic, de circa 2%, iar in 2011 lucrurile vor arata mai bine".

De ce se lupta bancile pentru mentinerea comisioanelor sau doar limitarea lor? Principalele surse ale veniturilor operationale ale bancilor, din anul 2008, venituri care s-au ridicat la 21,581 miliarde lei (5,86 miliarde euro), au fost veniturile nete din dobanzi (pondere de 46,2%) si cele din comisioane (pondere de 28,1%).

Astfel, in 2008, bancile au incasat 9,97 miliarde lei (2,7 miliarde euro) din dobanzi si inca 6.064 miliarde lei (1,646 miliarde euro) din comisioane. Prin urmare, veniturile din comisioane au fost egale cu 60% din veniturile din dobanzi.