Stolojan: Inca sunt multi care nu isi doresc euro

Stolojan: Inca sunt multi care nu isi doresc euroPlanul autoritatilor romane este de a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2015, insa termenul de aderare este considerat de unii economisti ca fiind nerealist in conditiile in care inca nu indeplinim toate criteriile de convergenta nominala impuse pentru aderare prin Tratatul de la Maastricht.

Cel mai dificil criteriu pe care Romania trebuie sa il indeplineasca este cel al deficitului bugetar, care trebuie sa fie de maxim 3% din Produsul Intern Brut, insa deficitul prognozat, spre exemplu, pentru anul acesta depaseste 6% din PIB.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PDL, nu mai vede posibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015, in contextul in care Uniunea Europeana ia in calcul introducerea mai multor criterii pentru adoptarea euro si in lipsa vointei romanilor si a institutiilor statului.

"Desi sustin ca avem nevoie de moneda europeana, din pacate nu mai vad posibila intrarea in zona euro in 2015 pentru ca severitatea analizelor ce vor fi facute de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana asupra capacitatii unei tari de a se incadra pe termen mediu si lung in criteriile de convergenta nominala va fi mult mai mare", a declarat Theodor Stolojan.

Prim-vicepresedintele PDL a mai subliniat ca in Romania inca exista foarte multe persoane care nu doresc euro. "Se castiga foarte bine pe diferentele de dobanzi care exista in Romania, pentru cei care folosesc euro si pe neincrederea ca Romania nu va mai lasa moneda nationala sa o ia razna si va lua toate masurile necesare sa pastreze stabilitatea", a sustinut liderul PDL.

Economistul Theodor Stolojan sustine ca vom adopta euro abia in momentul in care romanii si institutiile locale o sa isi doreasca sa intre in zona euro.

Avem nevoie de vointa politica daca vrem euro in 2015

Avem nevoie de vointa politica daca vrem euro in 2015Pe de alta parte, Lucian Croitoru (foto), consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, sustine ca mai putem adopta euro de la 1 ianuarie 2015, dar este nevoie de foarte multa vointa.

"Oricine se uita atent la istoria noastra constata ca Romania are capacitatea de a se mobiliza daca are o tinta. Adoptarea euro este o tinta majora pentru atingerea careia este necesara vointa politica. Daca nu se vor face reformele necesare in sistemul public, atunci riscul ca 2015 sa fie o tinta nerealista creste", a declarat Lucian Croitoru.

Croitoru a caracterizat anul 2015 ca fiind un termen realist si fezabil pentru adoptarea euro, dar a mai subliniat ca este nevoie de atentie si in privinta conditiilor pe care le indeplinim deja, in special in ceea ce priveste nivelul datoriei publice. Pentru a adera la zona euro este necesar ca nivelul datoriei publice sa nu depaseasca 60% din PIB.

"Te poti muta foarte usor de la o datorie de 30% la una de 60%, chiar si in 12 luni daca nu esti atent. Sustin adoptarea euro in 2015, dar este o tinta grea care necesita vointa politica foarte mare", explica consilierul guvernatorului BNR.

Datoria publica a Romania a crescut, in ultima perioada, "intr-un ritm alarmant", sustine Theodor Stolojan, de la mai putin de 15% la circa 30%.

Romania are nevoie de o directie strategica

Romania are nevoie de o directie strategicaAderarea la zona euro in 2015 nu este posibila nici in viziunea consultantului financiar Niels Schnecker (foto),

"Astazi, la 20 de ani dupa revolutie, Romania nu are o directie strategica stabilita pe care sa o urmeze. (...) Nu cred ca mai avem sanse sa adoptam euro la termenul stabilit", sustine Niels Schnecker.

Banca Nationala a Romaniei inca mentine intentia Romaniei de a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2015, in ciuda dificultatilor din prezent din aceasta zona si a problemelor structurale pe care le are economia romaneasca.

"Nu este vorba de dorinta, ci de a putea sa intram in zona euro. Altfel, intrarea in zona euro devine un slogan foarte periculos. Noi suntem in faza in care rebuie sa evaluam daca putem sa facem ceea ce este necesar pentu a intra in zona euro. Consider, in continuare, ca tinta de a adopta euro in 2014-2015 este una pozitiva pentru ca ea functioneaza si ca un catalizator", a declarat saptamana trecuta Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Moneda unica a fost puternic afectata, de la inceputul anului, de criza din Grecia si rezultatele economice inregistrate in zona euro.