Dezvoltarea Chinei limiteaza influenta Statelor Unite in Asia

Dezvoltarea Chinei limiteaza influenta Statelor Unite in AsiaFals. Influenta Chinei a crescut pe continentul asiatic, insa acest fapt nu a dus la o indepartare de Statele Unite a celorlalte tari din zona.

Din contra, extindere puterii statului chinez a influentat multe tari vecine sa se apropie de Washington.

Prezenta Statelor Unite este binevenita deoarece mentine un echilibru strategic in zona si nu permite Chinei sa domine celelalte tari.

Rezervele valutare masive ii asigura o influenta semnificativa

Rezervele valutare masive ii asigura o influenta semnificativaIntr-adevar, China are rezerve valutare de aproximativ 2.000 miliarde dolari in certificate de trezorerie si datorii ipotecare din Statele Unite si obligatiuni de la diverse state europene in valoare de 800 de milioane dolari.

Insa pe langa prestigiu, Beijingul nu a obtinut si alte avanteje din care sa-i asigure o pozitie avantajoasa din punct de vedere diplomatic.

In cazul in care China ameninta sa-si reduca investitiile in obligatiunile Statelor Unite, atunci va fi nevoita sa caute investitii alternative, un lucru destul de dificil pe timp de criza, sau sa exporte mai putin in America, fapt ce ar lovi in producatorii chinezi. Mai mult, China ar avea de suferit de pe urma instabilitatii din pietele de capital din cauza ca a investit sume mari de bani in datoriile tarilor din vest.

Partidul Comunist controleaza Internetul

Partidul Comunist controleaza InternetulCu toate ca investeste masiv in sectorul tehnologic, Partidul Comunist nu reuseste sa controleze spatiul virtual.

Desi tara are tehnologii de filtrare sofisticate si regulamente stricte, cresterea numarului de internauti (peste 500 de milioane de utilizatori) si social media au diminuat mult eficienta cenzurii.

Implementarea unor reglementari prea stricte se dovedeste a fi o masura prea costisitoare de aplicat, chiar si pentru o tara comunista.

Regimul comunist chinez are sustinerea clasei mijlocii

Regimul comunist chinez are sustinerea clasei mijlociiEste destul de greu de crezut. Sigur ca de-a lungul ultimilor 30 de ani dezvoltarea economica a imbunatatit traiul pentru aproape 300 de milioane de chinezi. Dupa ce regimul a invins miscarea democratica in 1989, clasa de mijloc a cautat sa-si imbunatateasca in special situatia financiara si a lasat pe plan secundar libertatile politice.

Insa acest lucru nu confirma afirmatia ca oamenii sustin regimul comunist, este o diferenta intre apatie politica si loialitate.

In cel mai fericit caz, chinezii tolereaza situatia actuala deoarece calitatea vietii s-a imbunatit intr-o anumita masura si pentru ca nu exista deocamdata o alternativa mai buna din punct de vedere politic.

China se va dezvolta la fel de rapid ca si pana acum

China se va dezvolta la fel de rapid ca si pana acumAfirmatia a fost infirmata chiar in 2011, an in care China inregistrat o rata de crestere de 9,2%, in scadere de la 10,3%, in anul 2010.

Economia chineza va intra intr-un ritm descendent la fel ca si Coreea de sud si Taiwan.

O cauza ar fi numarul mare de pensionari, 12,5% din populatie depasind 60 de ani, fapt ce va cauza reducerea gradului de economisire si va majora costurile cu pensiile si sanatatea.

Daca se doreste mentinerea ritmului de dezvoltare , atunci China trebuie sa se axeze pe produsele cu valoare adaugata mai mare, iar modelul de crestere bazat pe investitii trebuie sa fie inlocuit cu cel orientat catre modelul de piata libera, axat pe consum .