Trend 1: Situatia demografica

Trend 1: Situatia demografica

Speranta de viata mai mare si natalitatea in scadere cresc proportia de persoane varstnice in intreaga lume, punand sub semnul intrebarii solvabilitatea sistemelor de ajutor social, inclusiv a sistemelor de pensii si serviciilor de asistenta medicala. Unele regiuni se confrunta cu probleme serioase de integrare a populatiei tinere in piete de munca saturate.

Megatendintele reprezinta cateva dintre cele mai critice provocari la nivel mondial: insuficienta resurselor, in conditiile in care pentru a raspunde cererii din anul 2030, va fi necesara o crestere globala de alimente si apa de 50% si respectiv 40%; afluxul crescut de tineri care intra pe piata muncii in economiile in curs de dezvoltare alaturi de presiunea crescuta exercitata in majoritatea tarilor dezvoltate de populatiile aflate in proces de imbatranire rapida; dezvoltarea unei clase de mijloc cu un nivel crescut de relationare si cunostinte in tehnologia avansata, cu cereri mai mari din partea guvernelor confruntate cu o datorie publica in crestere; interconectarea si interdependenta crescuta a economiilor din intreaga lume.

Trend 2: Rolul crescut al individului

Trend 2: Rolul crescut al individului

Progresele inregistrate la nivel global in invatamant, sanatate si tehnologie au contribuit la cresterea rolului cetatenilor mai mult ca niciodata, conducand la cereri crescute de transparenta si participare la procesul decizional al guvernelor si autoritatilor publice. Aceste schimbari vor continua, anuntand o noua era in istoria omenirii in care, pana in anul 2022, vor exista mai multi cetateni apartinand clasei mijlocii decat celei sarace.

Trend 3: Tehnologia generica

Trend 3: Tehnologia generica

Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) a transformat societatea in ultimii 30 de ani. Un nou val de realizari tehnologice creeaza acum noi oportunitati, punand in acelasi timp la incercare capacitatea guvernelor de a exploata beneficiile acestora si a asigura o supraveghere prudenta.

Trend 4: Interconectare economic

Economia globala interconectata va fi martora a unei cresteri continue a comertului international si fluxurilor de capital, dar in lipsa consolidarii conventiilor internationale, progresul si beneficiile economice optime ar putea sa nu se materializeze.

"Guvernele s-au concentrat asupra obiectivelor pe termen scurt datorita unei multitudini de factori, inclusiv datorita crizei financiare si urmarilor acesteia, ceea ce este de inteles", a spus Nick Chism, Global Head of Government & Infrastructure, KPMG International.

Trend 5: Datoria publica

Trend 5: Datoria publica

Datoria publica este un factor care va limita semnificativ optiunile politice si fiscale pana in si chiar dincolo de anul 2030. Abilitatea guvernelor de a tine datoriile sub control si de a gasi noi solutii de furnizare a serviciilor publice le va afecta capacitatea de a raspunde provocarilor majore de ordin social, economic si de mediu.

Trend 6: Mutatii in puterea economica

Trend 6: Mutatii in puterea economica

Economiile emergente scot milioane de oameni din saracie, exercitand in acelasi timp mai multa influenta in economia globala. In conditiile unei reasezari a puterilor globale, atat institutiile internationale, cat si guvernele nationale si corporatiile multinationale vor trebui sa acorde o mai mare atentie transparentei si deschiderii.

"Am atins insa un moment critic in care guvernele trebuie sa adopte o viziune pe termen mai lung asupra provocarilor sociale si de mediu tot mai presante. In lipsa unor schimbari majore, impactul acestor noua megatendinte va depasi cu mult capacitatea guvernelor de a raspunde nevoilor si cererilor partilor interesate in urmatorii 10-20 de ani.", a mai spus Nick Chism, Global Head of Government & Infrastructure, KPMG International.

Trend 7: Schimbari climatice

Trend 7: Schimbari climatice

Cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) cauzeaza schimbari climatice, conducand la o combinatie complexa de schimbari imprevizibile ale mediului, punand in acelasi timp la incercare rezistenta sistemelor naturale si a celor construite. Realizarea unei combinatii corespunzatoare intre politicile de adaptare si politicile de atenuare a efectelor va fi o sarcina dificila pentru majoritatea guvernelor.

Trend 8: Presiunea asupra resurselor

Trend 8: Presiunea asupra resurselor

Presiunea combinata exercitata de cresterea populatiei, dezvoltarea economica si schimbarile climatice vor exercita o presiune crescuta asupra principalelor resurse naturale (de ex., apa, alimente, teren arabil si energie). In aceste conditii, managementul sustenabil al resurselor va ocupa locul central pe agenda guvernelor.

"Pana in 2030, presiunea cresterii globale a populatiei la care se adauga un consum crescut al unei clase mijlocii tot mai numeroase, si schimbarile climatice vor exercita o presiune enorma asupra resurselor. Acesta este, posibil, megatrendul cu cele mai devastatoare efecte, iar Romania trebuie sa devina constienta despre implicatiile unei pozitionari competitive, protective si sustenabile", a adaugat Daniela Nemoianu, executive partner KPMG Romania.

Trend 9: Urbanizarea

Trend 9: Urbanizarea

Aproape doua treimi din populatia lumii va locui in orase pana in anul 2030. Urbanizarea creeaza suficiente oportunitati de dezvoltare sociala si economica si un mod de viata sustenabila, dar exercita in acelasi timp presiune asupra infrastructurii si resurselor si in special asupra energiei.