Libyan Arab Airlines, zborul 114

Libyan Arab Airlines, zborul 114

Pe data de 21 februarie 1973, 108 din cei 113 pasageri aflati la bordul avionului Boeing 727-200, operat de Libyan Arab Airlines, au fost ucisi cand avioanele de vanatoare israeliene au doborat aparatul de zbor. Avionul de pasageri s-a abatut de la traseul obisnuit si a intrat in spatiul aerian israelian, deasupra desertului Sinai.

Sursa foto: Anynobody

Sursa informatii: CNN

Korean Air Lines, zborul 007

Korean Air Lines, zborul 007

La 1 septembrie 1983, 239 de persoane, aflate la bordul unui zbor Korean Air Lines care lega New York de Seul, au fost ucisi de catre avioanele de vanatoare sovietice, in timpul Razboiului Rece. Zborul 007 a deviat de la cursul obisnuit si a intrat pe teritoriul sovietic. Avioane de lupta au fost trimise ulterior pentru a intercepta aparatul de zbor. Doborarea acelui avion a produs un val de proteste urias la momentul respectiv, insa toate aspectele nu au fost lamurite pana dupa sfarsitul Razboiului Rece.

Sursa foto: Anynobody

Iran Air, zborul 655

Iran Air, zborul 655

La data de 03 iulie 1988, in zona volatila a Golfului Persic, distrugatorul USS Vincennes a doborat un Airbus A300 operat de Iran Air Airbus care calatorea spre Dubai, Emiratele Arabe Unite. Toti cei 290 de pasageri si echipajul de la bord au fost ucisi. Statele Unite ale Americii a declarat ca nava maritima militara se afla intr-un schimb de focuri cu nave iraniene si a confundat avionul de pasageri cu un aparat de lupta iranian.

Sursa foto

TransAir Georgia

TransAir Georgia

Timp de trei zile consecutive, incepand cu 21 septembrie 1993, trei avioane civile apartinand TransAir Georgia au fost lovite de rachete, provocand moartea a 136 de oameni, in total. Doua avioane au fost doborate de rebelii din Abhazia (27 de persoane ucise la bordul primului si 108 in cazul celui de-al doilea). Un al treilea avion a fost incendiat, in perioada imbarcarii, un membru al echipajului murind in acest incident.

Siberia Airlines, zborul 1812

Siberia Airlines, zborul 1812

La data de 04 octombrie 2001, un avion de pasageri rusesc de tip Tupelov 154, operat de Siberia Airlines, care se inrepta de la Tel Aviv, Israel, catre la Novosibirsk, Rusia, a fost doborat de ucrainieni deasupra Marii Negre. Cei 78 de pasageri aflati la bord au fost ucisi, cei mai multi dintre ei fiind rusi de origine israeliana. Armata ucraineana a negat la inceput incidentul, dar mai tarziu a recunoscut greseala facuta in timpul unui exercitiu de antrenament.