Proprietarii lasa din pret cu pana la 20%

Proprietarii lasa din pret cu pana la 20%In orasul Comarnic (judetul Prahova), o vila cu trei camere, baie si bucatarie poate fi cumparata in schimbul sumei de 86.000 euro, sustin reprezentantii agentiei Mervani Invest, unul din principalii jucatori de pe piata imobiliara din Valea Prahovei. Proprietatea are o suprafata de 120 mp, un teren de 542 mp si dispune de utilitati (apa, gaze si curent electric).

In orasul Busteni, pretul unei vile cu sase camere, sapte bai si bucatarie urca pana la 120.000 euro, insa preturile afisate de proprietari pot fi negociate, spune Mihai Mircea Totpal (foto), director asociat in cadrul Mervani Invest. Locuinta are o suprafata de 160 mp si un teren de 166 mp.

“Indicele mediu de negociere este de 15- 20%, fiind aplicabil la orice oferta in prezent. Media timpului de tranzactionare pentru o vila de 100.000 euro este cuprinsa intre sase si noua luni, fata de perioada 2007 – 2008, cand acest gen de imobile se puteau tranzactiona in mai putin de trei luni”, ne-a explicat seful Mervani Invest.

In zona Cota 1.000 din Sinaia, pentru o casa cu patru camere, doua bai si bucatarie proprietarul cere 100.000 euro, conform unui anunt publicat de aceeasi agentie imobiliara. Locuinta are o suprafata de 134 mp, un teren de 269 mp, insa nu dispune decat de apa, incalzirea facandu-se prin intermediul unei centrale cu butelii si existand o instalatie solara pentru electricitate.

Tot pentru 100.000 euro poate fi cumparata o vila cu doua camere, baie si bucatarie in comuna Snagov, din judetul Ilvof, potrivit portalului imobiliare.ro. Casa are o suprafata de 50 mp, un teren de 700 mp si centrala proprie.

Ceva mai ieftine sunt casele de pe litoral, o vila cu sase camere din Costinesti avand un pret de 68.000 euro, conform anuntului publicat pe imobiliare.ro. Proprietatea are o suprafata de 120 mp, un teren de 230 mp si a fost construita in anul 2003, avand toate utilitatile.

Sursa galerie foto: Mervani Invest si imobiliare.ro

Ce cauta cumparatorii

Ce cauta cumparatoriiCele mai cautate locuinte de vacanta in aceasta perioada sunt apartamentele si garsonierele in ansambluri rezidentiale mai noi de anul 2000 in zona Sinaia – Predeal, vilele cu preturi cuprinse intre 60.000 – 90.000 euro in zona Campina – Breaza si casele foarte vechi din Sinaia, dar cu arhitectura deosebita sau notorietate istorica, spune Mihai Mircea Totpal.

“Oferta medie ideala solicitata de cumparatori trebuie sa aiba o suprafata de minim 70 – 80 mp, sa dispuna de loc de parcare sau garaj, de preferat sa aiba teren aferent oricat de putin ar fi, sa fie constructie noua sau foarte bine intretinuta, pozitionata cat mai departe de zonele centrale, cu trafic sau aglomeratie, usor accesibila auto si pietonal, modern utilata, mobilata si echipata. De asemenea, nu trebuie coste mai mult de 90.000 euro, iar predarea imobilului sa poata fi facuta imediat dupa semnarea contractului”, ne-a explicat directorul Mervani Invest.

In ceea ce priveste clientul anului 2010, profilul acestuia poate fi descris astfel: intre 40 si 50 de ani, este casatorit si are cel putin un copil, provine din localitatile Bucuresti, Constanta, Giurgiu sau Craiova, este patron sau indeplineste o functie de conducere in cadrul unei mari companii, are un venit mediu de 800 – 1.200 euro/luna, detine cel putin o proprietate si o masina de clasa superioara.

“Acest client este foarte ocupat si are timpul extrem de limitat, este hotarat si determinat, stie de la inceput ce isi doreste, are abilitati certe de negociere si comunicare, solicita discretie maxima, legalitate si seriozitate, nu ia decizii pripite si nu se razgandeste”, mai spune oficialul Mervani Invest.

Din punct de vedere al modalitatii de plata, Nicole Rosnovat, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Alpin Brasov, spune ca in prezent clientii pot fi impartiti in trei categorii:

1. clientii care dispun de lichiditati (circa 75% din total) – sunt cei care au asteptat momentul propice pentru astfel de investitii, fiind constienti de faptul ca aceasta perioada este indicata pentru achizitii;

2.
clientii care au vandut o proprietate si dispun de o mare parte din suma (15%), urmand ca diferenta sa o achite esalonat, pe o perioada de cel mult un an;

3.
clientii care dispun de o parte de banii necesari pentru achizitie, urmand ca diferenta sa o acceseze printr-un credit bancar (10%).


Cu cat au scazut preturile

Cu cat au scazut preturileIn perioada 2008 – 2009 categoria de imobile care cuprinde casele si vilele cu o valoare aproximativa de 100.000 euro a inregistrat o scadere medie de pana la 15%, in timp ce in perioada 2009 – 2010 aceasta scadere a fost mai putin pronuntata, tinzand catre o perioada de stabilitate, spune Mihai Mircea Totpal, de la Mervani Invest.

“Un element interesant este faptul ca disponibilitatea vanzatorilor spre negociere a crescut in doi ani de la o medie de 5-6% la peste 15-20% in acest moment. In functie de motivul instrainarii si de timpul pe care il au la dispozitie, vanzatori pastreaza, in general, ca pret de promovare o suma mai mare din care sa poata negocia substantial in momentul in care primeste o solicitare ferma din partea unui potential cumparator”, explica brokerul.

Cele mai mari preturi de pe Valea Prahovei sunt intalnite in cadrul apartamentelor din Predeal, circa 1.435 euro/mp, in timp ce minimul este atins in zona Poiana Campina, pretul mediu cerut fiind de 792 euro/mp, potrivit unei analize a companiei Mervani Invest.

In cadrul apartamentelor in vila, preturile urca pana la 1.612 euro/mp pentru locuintele din zona Predeal si coboara pana la 270 eurp/mp pentru cele din zona Comarnic.

Tot in Predeal pot fi gasite si cele mai scumpe case de pe Valea Prahovei, circa 1.238 euro/mp, in timp ce pentru locuintele din zona Mislea preturile coboara pana la 304 euro/mp.

Cat de mult se lasa asteptate tranzactiile

Cat de mult se lasa asteptate tranzactiileIn anul 2008, tranzactiile pe segmentul locuintelor de vacanta aveau un trend ascendent, acestea fiind achizitionate ca si investitie, iar pretul la revanzare fiind unul cu mult peste cel de achizitionare, povesteste Nicole Rosnovat, de la Coldwell Banker Alpin.

In anul 2009, ritmul de tranzactionare s-a mentinut scazut, interesul pentru astfel de proprietati fiind minim din cauza lipsei de lichiditati, al pretului inca ridicat si, mai ales, din cauza incertitudinii fata de trendul pe care-l va urma piata imobiliara.

“2010 aduce o schimbare in ceea ce priveste interesul fata de locuintele de vacanta, prin prisma faptului ca preturile sunt cu mult mai accesibile in raport cu 2009, scazand cu aproximativ 15%. Numarul tranzactiilor a crescut cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cei interesati sunt constienti de faptul ca preturile «s-au asezat», investitiile pe acest segment avand un raport calitate-pret corect”, explica Nicole Rosnovat.

Locuintele de vacanta a caror valoare nu depaseste 100.000 euro sunt intalnite preponderent in zonele agroturistice ale Brasovului, precum si in ariile mai putin cotate de pe Valea Prahovei, spune reprezentantul Coldwell Banker Alpin. In general, acestea sunt case vechi, carora li se pot aduce imbunatatiri, atuurile lor fiind date de amplasarea in zone pitoresti, cu panorama si suprafata generoasa de teren, beneficii care merita “compromisul” de a achizitiona o locuinta veche.

Pe langa acestea, la mare cautare sunt si locuinte din proiecte rezidentiale a caror destinatie este cea de vacanta, amplasate in zone periferice ale orasului, cu potential din punct de vedere al pozitionarii, avand o panorama deosebita si, de asemenea, locuintele din zone cu potential turistic ridicat, precum Branul sau apropierea de Predeal, incheie Nicole Rosnovat.