Cele mai mari salarii

Societatile de investitii financiare (SIF) conduc detasat topul salariilor medii oferite in 2010, potrivit unei analize Wall-Street.ro in care au fost incluse 67 de companii listate pe Bursa. In general, salariul mediu lunar in cadrul unui SIF variaza intre 10.000 de lei si 15.000 de lei.

SIF Muntenia (SIF4) bate insa intreg sectorul, cu o remuneratie record de 24.667 lei/luna in 2010. Pe locul doi se plaseaza SIF Transilvania (SIF3), cu 16.654 lei/luna.

SIF-urile sunt urmate la o distanta semnificativa de Rompetrol Rafinare (5.270 lei/luna) si producatorul de medicamente Zentiva (5.140 lei/luna). Diferenta este explicata de faptul ca o buna parte din angajatii SIF-urilor sunt rasplatiti in functie de activele administrate, dar si de profitul realizat de societate.

Majoritatea companiilor ce intra in categoria fonduri de investitii au salariile legate de performanta si marimea activelor administrate. In plus, daca raportam numarul relativ mic de angajati la profitul net, devine evident de ce salariile medii ale SIF-urilor sunt printre cele mai mari”, a explicat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al Broker Cluj.

SIF-urile au in medie circa 80 de angajati permanenti, exceptia fiind SIF Muntenia, care a raportat doar patru angajati permanenti in 2010.

Petrom (SNP) si BRD, cele mai mari companii de pe Bursa, si-au platit angajatii in 2010 cu salarii medii aproape identice: 4.900 lei/luna.


In cazul Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), cele doua companii de utilitati controlate de catre statul roman, salariul mediu a fost de 4.254 lei/luna, respectiv 3.265 lei/luna.

Sursa imagini:
freedigitalphotos.net

... si cele mai mici salarii

... si cele mai mici salariiCele mai mici salarii le-a dat anul trecut firma de turism THR Marea Neagra (EFO) – 1.082 lei/luna. Urmeaza producatorul de panificatie Boromir (SPCU) cu 1.185 lei/luna

EFO este de altfel una dintre companiile care au micsorat cel mai mult salariile in 2010. Salariul mediu de la THR Marea Neagra a scazut cu 20%, de la 1.360 lei/luna, la 1.082 lei/luna.

Din cele 67 de companii analizate, doar 18 au dat salarii mai mici de 2.000 lei/luna. Majoritatea dintre acestea au o valoare de piata redusa, niciuna neavand o capitalizare mai mare de 40 milioane euro.

Salarii medii cuprinse intre 2.000 si 2.500 lei/luna sunt notate in dreptul unor societati precum Oltchim Ramnicu Valcea, Electroputere Craiova, sau Titan.

Analistii spun ca salariile au fluctuat pe parcursul anilor de criza mai ales in functie de numarul angajatilor. Anul trecut o buna parte din companiile analizate si-au redus personalul, mai ales in situatia in care nu facusera acest lucru in 2009.

"Fiecare companie a incercat in ultimii ani sa isi rentabilieze si sa isi eficientizeze forta de munca. Aceste restructurari au dus la fluctuatia salariilor de la un an la altul. Vorbind despre economie in general, pe termen scurt disponibilizarile pot reprezenta o problema deoarece cresc costurile sociale, insa pe termen mediu si lung firmele pun astfel baza unei cresteri economice", a declarat Adrian Danciu.

Cum ar putea sa evolueze salariile in 2011

Cum ar putea sa evolueze salariile in 2011Salariile oferite de companiile listate au avut o tendinta clar ascendenta in 2010. Un numar de 53 de societati au marit remuneratiile pe care le-au oferit angajatilor, in vreme ce doar 14 au scazut salariile.

Per total, salariul mediu dat in 2010 de o firma listata a fost de 3.607 lei/luna, cu 18,7% mai mult decat cel din 2009 (3.038 lei/luna).

„Fiecare companie este un caz aparte, dar in principiu evolutia se datoreaza restructurarilor facute in randul angajatilor. Acestea au dus la o profitabilitate mai buna a companiilor. De asemenea trebuie mentionat ca adesea au fost restructurati angajatii cu salarii mici, astfel ca remuneratia medie pe firma a crescut si datorita acestui element”, a declarat Adrian Danciu.

Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta ca salariile sa continue sa creasca, pe masura ce companiile isi imbunatatesc eficienta financiara ca urmare a restructurarilor din perioada de criza.

Ma astept ca tendinta sa ramana una pozitiva, societatile urmand de asemenea sa puna un accent mai mare pe buna instruire a personalului. Salariile vor continua sa urce, insa cu o rata de crestere mai mica decat productivitatea muncii. Mai trebuie adaugat si faptul ca evolutiile depind si de mersul global al economiei, care recent a inceput sa fie pus la indoiala”, spune Danciu.

Anul trecut, cel mai mult au urcat salariile de la SIF Transilvania, cresterea fiind de 102,3% comparativ cu 2009. Salturi importante au mai fost notate in dreptul Electroarges (+28,5%), Compa (28,2%) si Banca Transilvania (17%).