Potentialul pietei fondurilor este foarte mare

Potentialul pietei fondurilor este foarte marePonderea activelor fondurilor de investitii in PIB-ul Romaniei este sub 0,3%, nesemnificativa comparativ cu nivelul de 62% inregistrat la nivelul Europei. In Romania acum sunt 49 de fonduri deschise, la care se adauga 8 fonduri inchise, totalizand active nete de 985 milioane lei – 270 milioane euro. In Europa, activele nete ale fondurilor deschise au atins 7 924 miliarde euro la 31 decembrie 2007.

“Potentialul pietei fondurilor de investitii este mare, chiar daca piata de capital pe care multe fonduri de investitii au efectuat plasamente a suferit o corectie severa, exista un interes in crestere. Cu timpul, in urmatorii 2-5 ani, vom asista la o crestere a pietei, desi poate este greu de crezut la ora actuala. In decurs de 2-3 ani e posibil sa avem un boom pe piata de asset- management romaneasca”, ne-a declarat Cosmin Brendea.

Acesta a mai spus ca industria fondurilor de investitii este un segment al pietei financiare foarte bine reprezentat in toate economiile dezvoltate si crede ca in mod natural el va reusi sa cunoasca o evolutie asemanatoare si in Romania. “Cred ca a trecut destul timp de la cazul FNI pentru a nu mai considera ca acesta poate fi un obstacol rational si important pentru dezvoltarea fondurilor de investitii. Noile realitati economice, legislative precum si aparitia unor noi actori in peisajul financiar, precum fondurile de pensii, vor fi in masura sa confirme acest rationament”, a continuat managerul.

Scaderea dobanzii de politica monetara si a randamentului pietei imobiliare va incuraja investitia in fonduri

Scaderea dobanzii de politica monetara si a randamentului pietei imobiliare va incuraja investitia in fonduriSubdezvoltarea industriei fondurilor in Romania este cauzata, in opinia lui Brendea, de un complex de factori: preferinta pentru alte forme de investitie, lipsa de incredere a investitorilor datorata marilor scandaluri din trecut, legate de FNI si SAFI, dimensiunea redusa a pietei de capital, numarul limitat al instrumentelor financiare, nivelul mare al dobanzilor, dar si probleme ale reglementarii si legislatiei.

Brendea este de parere ca un trend descendent al valorii nominale a dobanzii si reducerea randamentului pietei imobiliare in urmatorii ani va duce la o crestere a investitiilor in fondurile mutuale.

“Cred ca se va creea alta optica legata de investitiile in piata fondurilor, daca ne gandim la necesitatea adoptarii monedei unice europene de catre Romania in anul 2014 asa cum estimata guvernatorul Mugur Isarescu, ceea ce va alinia valoarea nominala a dobanzii in Romania cu cele din Uniunea Europeana. Luand in considerare acordul ERM privind criteriile de convergenta monetara, pana in 2011 ar trebui sa observam o evolutie descendenta a valorii nominale a dobanzii si, implicit, o crestere a apetitului catre fonduri. E greu sa concurezi cu o dobanda bancara de 11%, cum este in acest moment si fara un randament crescut din partea investitiilor in actiuni”, a continuat acesta.

De asemenea, managerul crede ca si temperarea cresterii pretului imobilelor si reducerea randamentelor pe piata imobiliara va creste interesul pentru fondurile de investitii. „Romanul va constientiza tot mai mult ca banii nu se pot obtine usor din ponturi si diverse ’inginerii financiare’ sau din achizitia de case si terenuri a caror valoare sa se dubleze peste noapte. Trebuie muncit din greu, cu pasiune si rabdare dar mai ales intr-un anumit timp pentru a administra eficient banii”, a mai spus presedintele Prime Asset Management.

Aprobarea noului regulament al fondurilor de CNVM o alta premisa a dezvoltarii

Aprobarea de catre CNVM a noului regulament privind fondurile deschise si inchise de investitii poate produce revolutia necesara in bransa indeosebi, prin extinderea gamei de fonduri care pot fi infiintate dar si prin flexibilizarea unor limite si restrictii de investitii, a explicat Brendea.

„Sper ca pana la sfarsitul anului sa se adopte noul regulament care este acum in dezbatere la CNVM. Aparitia acestuia, va modifica si completa regulamentul nr.15/2004 referitor la organizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor si fondurilor de investitii, stimuland climatul investitional indeosebi pentru fondurile inchise si implicit dezvoltarea acestora (distributia unitatilor de fond se va putea face si prin agenti de distributie persoane fizice), va armoniza cadrul de reglementare, va creste flexibilitatea structurii investitiilor si ne va apropia si mai mult de Europa”, a conchis acesta.

Urmatorii ani vor caduce un climat favorabil extinderii pietei

Urmatorii ani vor caduce un climat favorabil extinderii pieteiChiar daca inca exista reticenta in ce priveste investitia in fonduri, din motivele mentionate anterior, Brendea crede este momentul ca oamenii sa gandeasca rational si cu logica profitului.

In plus, acesta expune alti factori care vor ajuta la extinderea investitiilor in fonduri. Migrarea fortei de munca care a inceput in 2000 din Romania spre uniunea Europeana si o eventuala intoarcere a acestui flux va aduce in tara romanii deja educati in acest sens.

„ Cei care au lucrat in conditii legale in strainatate au fost obisnuiti si cu alte instrumente de economisire, aceasta deprindere se va transmite si spre asupra lor si familiilor si va crea un efect multiplicator. Cred ca dezvoltarea modalitatilor moderne, de subscriere pe internet a unitatilor de fond, reglementata in proiectul noului Regulament este un alt factor ce va determina cresterea vanzarilor in acestu domeniu” , a mai spus acesta.

In tarile vecine, s-a observat o dezvoltare mai accelerata a pietei fondurilor dupa adoptarea monedei unice europene. Brendea a mai explicat ca in zona suntem pe ultimul loc, comparandu-ne doar cu cehii. Acestia, conform rapoartelor EFAMA au 91 de fonduri, si ne depasesc putin din punctul de vedere al volumului activelor administrate.

Brendea recomanda investitia in unitatile de fond

Brendea recomanda investitia in unitatile de fondIn ciuda corectiilor majore suferite de piata de capital in ultimul an, Brendea recomanda investitia in fondurile deschise de investitii si indeosebi in fondurile de actiuni.

„Avand in vedere ca investitia in unitatile de fond este o investitie pe termen lung si tinand cont de contextul actual al pietei de capital, cred ca acum este momentul oportun pentru a investi in unitati de fond, deoarece fondurile vor cumpara actiuni la preturi foarte convenabile. Orice investitor profesionist simte acest lucru, iar cu siguranta acestia vor incepe sa cumpere treptat din piata”, crede acesta.

Managerul Prime Asset Management a mai declarat ca vede o stabilizare a pietei de capital in prima faza, urmata de o revenire in timp.