Primele produse structurate din piata, lansate cu succes

Primele produse structurate din piata, lansate cu succesOTP Asset Management a lansat anul trecut doua fonduri cu investitii in produse structurate - OTP WiseRO si OTP Green Energy. Vanzarea primara a unitatilor de fond, care s-a realizat prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti prin oferte publice initiale, s-a incheiat cu succes, fiind suprasubscrise cu 50%, respectiv circa 10%.

“Am ajuns la acest gen de fonduri incercand sa oferim investitorilor din Romania acces la un domeniu interesant si care nu se regaseste pe piata autohtona”, a declarat Dan Popovici (foto), directorul de investitii al OTP Asset Management.

In cazul OTP Green Energy, Popovici ne-a explicat ca s-a dorit gasirea unui domeniu de viitor si de interes, cu un potential de crestere.

Fondul reflecta performanta indicelui ERIXP (European Renewable Energy Index Price return), calculat pe baza cotatiei celor mai importante companii europene din sectorul energiei regenerabile: geotermala, biomasa, a valurilor, solara, cea hidro si eoliana.

“Acest indice de energie regenerabila european asigura investitorilor acces la un domeniu foarte interesant, la care, pana in prezent, nu aveau posibilitatea de a beneficia de pe urma potentialului de crestere”, sustine Popovici.

Fondul se va lista cel mai probabil in luna februarie, urmand aceeasi procedura prin care a trecut si OTP WiseRO (WRO), tranzactionat in prezent la Bursa de Valori Bucuresti.

Reprezentantul OTP AM afirma ca in prezent indicele care sta la baza evolutiei fondului - WISE US Long/Short Vol Target – este pe plus fata de nivelul de observare, insa pretul de pe Bursa este mult sub valoarea nominala.

Din cauza faptului ca lichiditatea pe acest emitent este foarte redusa si a numarului foarte mic unitati de fond tranzactionate, investitorii au senzatia ca fondul nu performeaza.

“Tinand cont ca aceste unitati de fond merita sa fie mentinute pana la maturitate, iar capitalul este garantat, deci nu pierzi investitia initiala, pretul la bursa nu ar trebui sa fie relevant pentru randament”, explica Popovici, care considera ca cei care vand o fac doar pentru ca au nevoie acuta de lichiditati.

OTP AM se pregateste si de alte fonduri

OTP AM se pregateste si de alte fonduriNoutatea oferita de cele doua fonduri, pe langa investitia in produse structurale, a fost garantarea capitalului investit. Pentru 2010, administratorul de fonduri mai pregateste astfel de plasamente cu capital garantat pentru a-si atrage clientii.

“Mi-e greu sa spun ca vor fi unul sau doua fonduri cu capital garantat cu 50%, 100% sau sa garantam inflatia, insa avem planuri sa lansam fonduri interesante”, explica reprezentantul diviziei de administrare a activelor a bancii ungare OTP.

Privind piata de fonduri, care a fost anul trecut dominata de interesul investitorilor pentru plasamente monetare si cele in obligatiuni, Popovici considera ca atitudinea fata de risc nu se va schimba in 2010.

“Cred ca in 2010 fondurile monetare si de obligatiuni vor fi in continuare cele care se vor vinde cel mai bine, insa daca din a doua parte a anului piata de capital se va linisti vom putea vedea o reorientare a unor investitori pe fonduri cu active mai riscante”, este de parere Popovici.

Astfel, reorientarea va fi determinata in primul rand de o scadere suficient de mare a ratelor de dobanda la depozite si ale instrumentelor cu venit fix, care va determina investitorii sa se indrepte spre fonduri cu riscuri mai mari, dar cu un potential de randament mai ridicat, cum ar fi cele de actiuni si diversificate.

Popovici recomanda investitorilor care detin anumite sume de bani ce pot fi plasate pe termen lung investitia intr-un fond de actiuni sau diversificat. Acestea au un randament mai mare pe o perioada indelungata de timp, in comparatie cu un plasament in produse monetare.

Asteptam ca si alte institutii sa lanseze astfel de produse

“Piata se afla inca la un nivel atat de incipient incat este loc pentru toata lumea si chiar asteptam sa avem competitie pe acest segment, deoarece produsele structurate se practica peste tot in tarile dezvoltate”, mai afirma directorul de investitii.

El a explicat ca Romania se afla la inceput cu tot ce inseamna sistemul financiar si vor exista si alti administratori de fonduri sau banci care vor lansa astfel de produse.

Produsele structurate sunt extrem de utilizate pe pietele externe, fiind regasite nu doar sub forma de fonduri, ci sunt impachetate si ca obligatiuni, depozite, unit-link-uri.

Conform unor statistici, pe piata de capital din Germania se tranzactioneaza circa 45.000 de produse structurate, iar pe alte burse volumele rulate pe acest segment sunt de ordinul miliardelor de euro.

“Si pe piata romaneasca au mai existat produse structurale impachetate intr-un fel sau altul, dar nu a fost lansat niciun fond de acest tip si nu a fost tranzactionat la Bursa”, subliniaza Dan Popovici.

Produsele structurate sunt instrumente de investitie create pentru a satisface nevoile care nu pot fi intampinate prin instrumentele financiare clasice disponibile pe pietele de capital. In cazul produselor structurate, activul suport poate varia de la monede straine pana la simple actiuni sau cosuri de actiuni; ele pot oferi investitorilor accesul la pietele accesibile mai greu.