Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, considera ca cea mai mare reusita a tarii noastre in acesti 30 de ani de capitalism este schimbarea mentalitatii, lucru ce a facut ca antreprenoriatul sa devina un fenomen. Am aflat de la reprezentantul CNIPMMR cum s-a vazut evolutia Romaniei in era capitalista prin ochii lui, ce ii trebuie tarii noastre pentru a deveni un jucator important in peisajul global, dar si ca atunci cand vine vorba de antreprenoriat in Romania, o sintagma care se potriveste este “If you can make it here, you can make it anywhere”.

Florin Jianu a ocupat in doua randuri pozitia de ministru al Mediului de Afaceri. Prima data intre lunile martie si decembrie ale anului 2014, iar cea de-a doua oara, doar pentru o luna, intre ianuarie si februarie 2017, cand si-a dat demisia din guvernul condus la acel moment de Sorin Grindeanu, in semn de protest fata de dezincriminarea abuzului si gratiere.

A fost singurul care a demisionat din randul ministrilor de la acea vreme, o demisie pe care nu o priveste cu regret, o demisie in urma careia a ramas cu un carnetel plin cu proiecte. Inca adauga liniute cu initiative care ajung sa fie lansate prin intermediul CNIPMMR sau pe care le propune administratiei publice.

Interactiunea lui cu lumea antreprenoriatului nu a avut loc in momentul in care a urcat pe fotoliul de ministru, lucru care nu ar fi fost deloc iesit din comun daca ne uitam la peisajul politic din ultimii ani, cand structuri strategice ale statului au fost conduse de oameni fara nicio pregatire in domeniul respectiv.

In aprilie 2008 a devenit presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, iar in 2012 a fost numit presedintele Uniunii Europene a Tinerilor Intreprinzatori (JEUNE), pozitie din care a plecat cu parerea ca diferenta culturala in ceea ce priveste antreprenoriatul dintre Romania si celelalte state ale Uniunii Europene este in favoarea noastra.

“In momentul in care eram presedintele Uniunii Europene a Tinerilor Intreprinzatori am observat ca diferenta culturala este in favoarea noastra, a tinerilor romani, a tinerilor din Estul Europei in raport cu cei din Vest. Spun acest lucru pentru ca cei din Vestul Europei veneau dupa generatii intregi de antreprenori si nu mai doreau sa dovedeasca nimic, nu mai aveau acea motivatie de a schimba lumea, de a lasa o urma pe acolo pe unde trec. Noi suntem inca la inceput de drum, o sa vedeti in urmatorii 10-20 de ani cum se va schimba in favoarea noastra balanta”, explica Florin Jianu.

Este increzator in vorbele sale si isi argumenteaza ideile cu faptul ca tara noastra are un potential inovator urias, in care se afla o multime de oameni cu o imaginatie bogata, capabili sa acumuleze cunostinte in stiintele exacte, esentiale pentru schimbarile prin care lumea va trece in urmatorii ani.

Interviul integral va fi publicat la finalul lunii noiembrie, odata cu lansarea anuarului "30 de ani de capitalism".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri