Chiar in anul in care Bursa de Valori Bucuresti se reinfiinta, in 1995, Silvia Buicanescu absolvea Academia de Studii Economice, in prima generatie a Facultatii de Marketing din Romania. Nerabdatoare sa profeseze in domeniul pe care il studiase, a ales un job la Camera de Comert Romania-Turcia. A durat doar un an pana a gasit calea spre piata de capital, domeniu in care activeaza de 20 de ani, in prezent fiind la conducerea Depozitarului Central.

In primii ani ai capitalismului in Romania, marketing insemna de fapt agent de vanzari. Asa ca, din toate variantele de joburi disponibile, Silvia a ales postul de sef departament marketing la Camera de Comert Romania-Turcia, sperand sa gaseasca o companie cu traditie. In realitate, era o entitate nou creata, unde a facut orice altceva, mai putin marketing, timp de un an.

In aceasta perioada, Silvia a luat contact prima data cu Bursa de Valori Bucuresti unde tocmai aveau loc angajari, asa ca, la scurt timp de la demisia sa, a intrat pe pozitia de expert financiar bancar la BVB.

Acela a fost debutul carierei sale in piata de capital, domeniu de care a devenit pasionata. La BVB a ramas timp de 10 ani, pana in 2007, cand, odata cu aderarea Romaniei la UE s-a infiintat Depozitarul Central ca entitate separata. In cadrul Depozitarului Central , Silvia a fost initial sef al departamentului de membri, apoi director de decontare pana a fost numita director general, in noiembrie 2014.

“Ca si constructie, sunt o persoana critica, inclusiv cu mine, dar sunt si prietenoasa si permisiva. Unii colegi imi spun ca am cerinte foarte mari, dar cred ca este importanta sa tindem spre perfectiune, sa incercam sa facem lucrurile cat mai bine. Eu cred ca este combinatia potrivita”, explica Silvia, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Ce i-ar placea sa faca daca ar trebui sa schimbe domeniul? Femeia care coordoneaza intregul sistem de post-tranzactionare al pietei raspunde, fara sa stea pe ganduri, ca ar vrea sa faca…aranjamente florale. “Uneori chiar fac, atunci cand am timp. Ca sa nu mai zic de momentele in care intru intr-o florarie si cer un aranjament…sunt extrem de pretentioasa si stiu exact cum trebuie sa arate. La final, toate persoanele din spatele meu cer acelasi aranjament”.

Oricat de mult i-ar placea, nu ar putea sa faca un business de acest gen in paralel cu activitatea de la Depozitarul Central. “Nu as avea timp. Aici activitatea este foarte intensa, este adrenalina pura in fiecare zi, in plus, trebuie sa mai existe viata si dupa munca”, explica directorul general al Depozitarului Central.

Ca in orice activitate, au fost si momente in care s-a gandit sa plece, sa schimbe domeniul sau chiar sa paraseasca tara, dar lucrurile s-au asezat.

De exemplu, Silvia isi aminteste ca in jurul anului 2000 a fost foarte aproape de a schimba total domeniul de activitate, trebuia doar sa accepte o noua provocare. Dar o discutie profunda cu Stere Farmache – directorul general al Bursei din acel moment, fara ca acesta sa stie planurile ei, a determinat-o sa ramana, sa fie convinsa ca locul sau este la Bursa.

Cum rezista o femeie intr-o industrie nisata, tehnica, in conducerea unei institutii strategice pentru piata? “Partea tehnica este cel mai mare avantaj al meu, stiu foarte bine toate detaliile, fiind implicata inca de la inceput. Pozitia de CEO a venit cu alte aspecte, care uneori m-au facut sa simt ca ma indepartez de la activitatea operationala efectiva. Dar stiu ca este un job complex, trebuie sa le imbin pe toate, sa gasesc reteta perfecta”, explica Silvia Buicanescu.

Timpul liber il petrece cu familia, teme si lectii cu copilul in serile din saptamana si diverse activitati relaxante in weekend. In plus, in fiecare an exista o vacanta obligatorie de cel putin 10 zile pe o insula.

Este posibil echilibrul intre cariera de succes si viata personala? “Este greu, dar nu este imposibil. Eu nu as putea avea doar cariera sau doar familie, obligatoriu trebuie sa fie ambele. Sigur ca balanta mai oscileaza, nu este mereu echilibrata, dar se poate”.

Cat priveste traseul sau profesional, Silvia spune ca nu ar schimba nimic. “Daca stau sa ma gandesc, imi dau seama ca nu este tocmai un avantaj faptul ca sunt foarte specializata si stiu ca daca plec de la Depozitarul Central nu exista un job similar in Romania, unde sa pot aplica tot ce stiu. Dar tot as face lucrurile exact la fel”, incheie aceasta.

Wall-Street.ro a lansat proiectul "Femei in business", in cadrul caruia va prezentam povestile celor mai puternice femei din mediul de business romanesc, care conduc afaceri de succes sau detin pozitii cheie in companii imprtante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri