De exemplu, estimarile Korn Ferry (Hay Group) estimeaza costurile anuale cu selectia unui CEO nepotrivit la aproximativ 12-18 salarii medii lunare ale acestui. De asemenea, datele Society for Houman Resources Management ajung pana la de 5 ori salariul anual, crescand proportional cu durata ramanerii in companie. Chiar daca nepotrivirea este sesizata in primele 6 luni, costul poate ajunge la 30 de salarii lunare, minim.

Doin Bodea este speaker la conferinta HR 2.0, in care vom discuta despre cele mai interesante tendinte din piata muncii. Vezi mai multe detalii despre eveniment si inscrie-te gratuit pentru participare.

La nivel de CEO, o alegere nepotrivita poate avea un impact atat de mare asupra afacerilor, incat acestea sa nu isi revina. Am vazut cateva companii care s-au prabusit pentru ca au facut alegerea gresita. Si nu am putut sa nu intreb: de ce nu ai luat pe cineva competent? De ce te-ai uitat doar la cum comunica si ai fost pacalit?

De asemenea, sa nu uitam si de costurile de oportunitate – toate oportunitatile pe care compania le pierde in perioada in care executivul nepotrivit este in functie, mai ales daca incepe sa opereze modificari in structura de management. Efectele sunt imense si costurile pe masura.

De unde pleaca aceste greseli? De la fondatorii de afaceri care se cred atotstiutori si ajung, inevitabil, la clasica dilema: banii sau puterea? Din pacate, majoritatea alege puterea. Cei care fac asta sfarsesc, de regula, prin a pierde si bani. Tocmai de aceea, in intreaga lume, organizatiile in care fondatorul este si CEO au si cel mai incompetent management – acelasi lucru fiind valabil si in politica. Vorbim de patronul (nu doar roman) care crede ca le stie pe toate. Aici este cea mai slaba competenta manageriala si din aceasta cauza multe companii esueaza.

Auchan retrage de la raft de...
Citeste si: Auchan retrage de la raft de urgenta un produs contaminat cu Listeria

O alta nuanta importanta este confuzia intre recrutare si selectie. Recrutarea presupune sa ai niste candidati inscrisi in baza de date, pe care sa ii aloci unui job disponibil. Nu include si partea de selectie. Daca vrei sa cresti calitatea mediului organizational, nu poti sa ai doar oameni in medie. Trebuie sa gasesti oameni peste medie, treci trebuie sa faci o selectie. In varianta ideala, ar fi minunat sa existe coerenta intre potrivirea pe job si competente, sa isi doreasca sa inoveze, sa construiasca. Din pacate, insa, multe companii fac doar recrutare si asta complica foarte mult lucrurile.