Raportul arata ca investitiile imobiliare inregistreaza un boost de popularitate la nivel european. Tendinta s-a manifestat anul trecut si pe plan local. In topul problemelor pe care le intampina investitorii nu se afla pe prima pozitie disponibilitatea banilor, ci a asseturilor. De altfel, 82% din investitorii chestionati cred ca disponibilitatea proprietatilor potrivite va avea un impact in businessul lor in acest an.

Anticipand o suboferta de proprietati atractive, investitorii cu capital de la fonduri din Asia si America de Nord se misca spre piete mai putin competitive, uitandu-se spre orase si proprietati secundare, dar si spre oportunitati de dezvoltare, potrivit studiului PwC si Urban Land Institute.

Investitorii imobiliari se uita la pietele secundare

Simon Hardwick, real estate partner la PwC Legal, atrage atentia ca investitorii imobiliari vor avea de infruntat un 2015 complicat, in conditiile in care capitalul vine in Europa din alte zone din lume. Nimic rau in avea bani in piata, insa Hardwick atrage atentia ca este de asteptat ca preturile sa continue sa creasca pe fondul ofertei reduse de active prime. Astfel, in ciuda unui climat economic nesigur, investitorii vor fi obligatii sa se uite dincolo de principalele piete, catre orase si asseturi secundare pe care anterior nu le-au luat in considerare. „Acest lucru este in acelasi timp o oportunitate si o provocare”, spune Hardwick.

Un aspect interesant al acestei situatii este si apetitul in crestere pentru investitii rezidentiale, in special pe pietele unde exista oferta insuficienta de locuinte- cum este Londra. Segmentul logistic este de asemenea tentant.

Studiul PwC si Urban Land Institute mai arata ca investitorii si-au aratat disponibilitatea de a intra pe alte piete distressed ca Spania, Irlanda sau Italia, in timp ce si Grecia incepe sa atraga atentia. O crestere a interesului, desi mai mica, se simte si pentru Europa Centrala si de Est. Doua treimi din respondenti spun ca CEE ofera oportunitati bune. Ceea ce este cert este ca disponibilitatea banilor a crescut. 71% din respondenti spun ca disponibilitatea de equity pentru refinantari si noi investitii este in crestere, in timp ce 66% spun ca disponibilitatea imprumuturilor pentru refinantari si noi investitii este de asemenea in crestere. Majoritatea investitorilor spun ca se simte o imbunatatire a finantarilor si in CEE.