Află direct noutățile de la experții EY!

Costurile pentru testarea epidemiologică și vaccinarea angajaților

Începând cu luna ianuarie, testarea, dar și vaccinarea angajaților, vor fi scutite de taxe de fiecare dată când apare o epidemie, chiar și în afara stării de alertă sau de urgență.

”Un aspect important la care trebuie să fim atenți în acest caz este acela că dacă există astfel de costuri și pentru membri familiei angajatului, acestea rămân impozabile”, subliniază Stela Andrei, partener asociat EY, departamentul impozit pe venit și contributii sociale.

Prin Legea 296/2020, această facilitate se extinde pentru a acoperi orice fel de testare epidemiologică, nu doar testările pentru COVID-19, precum și pentru vaccinare. Scutirile sunt valabile permanent, nu doar în timpul stării de alertă sau de urgență, așa cum era cazul în 2020.

400 de lei lunar pentru angajații care fac telemuncă. NU și pentru munca la domiciliu

Angajații care muncesc în regim de telemuncă pot primi de la firmele la care lucrează, de anul acesta, cel mult 400 lei lunar ca să-şi plătească facturile la utilităţi. Sumele nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuţii sociale, iar aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

Citeste si:
Care sunt obligatiile fiscale ale strainilor din Romania
Care sunt obligatiile fiscale...

”Sunt câteva aspecte la care trebuie să fim atenți în această privintă: este important ca suma să fie prevazută în contractul de muncă sau în regulamentul intern și să se mențină o evidentă a zilelor în telemuncă, pentru că suma trebuie sa fie raportată la zilele lucrate efectiv în regim de telemuncă. Nu în ultimul rând, pentru că avem libertatea de a presta telemunca de oriunde dorim, trebuie să acordam o atenție deosebită cazurilor când angajatul decide să muncească din străinătate. În astfel de ipostaze trebuie analizate detaliile fiecărui caz, inclusiv cele fiscale”, spune Stela Andrei.

Important de menționat că suma se acordă doar angajaților care lucrează în regim de telemuncă, nu și celor care lucrează la domiciliu. Munca la domiciliu sugerează că angajatul este localizat la domiciliul său, la reședința acestuia. Telemunca poate fi desfășurată și în alte locuri decât cele aparținând angajatorului și poate însemna, de asemenea, că angajatul poate lucra și de la sediul angajatorului o parte din timp. Telesalariatul utilizează tehnologia informației și a telecomunicațiilor, pe când salariatul cu munca la domiciliu utilizează, ca regulă, mașini, utilaje, instalații mecanice, electrice, clasice etc.

Contravaloarea serviciilor turistice de tratament

Deși contravaloarea serviciilor turistice de tratament a fost neimpozabilă și în trecut, începând cu ianuarie 2021 a fost introdus un plafon anual neimpozabil reprezentând nivelul unui salariu mediu brut, explică reprezentanta EY România.

Astfel, sunt scutite de impozit și contribuții contravalorilor serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator. Acestea sunt neimpozabile, în masura în care valoarea totală a acestora nu depășește într-un an fiscal nivelul unui câștig salarial mediu brut.

Citeste si:
Studiu: Fără un program flexibil, angajații de mâine vor demisiona...
Studiu EY: Peste jumătate...

”Și în acest caz, angajații trebuie să fie atenți să prezinte documente justificative, iar beneficiul trebuie să fie prevăzut în contractul colectiv de muncă”, a mai adăugat Stela Andrei.

1.500 de lei pentru educația timpurie a copiilor angajaților

Costurile educaţiei timpurii ale copiilor angajaţilor (grădinițe, creșe) vor putea să fie acoperite, cu o sumă de până la 1.500 de lei pe lună, de către firmele angajatoare. Acest credit fiscal poate fi aplicat nu doar la impozitul pe venit, ci și pe impozitului pe venitul personal, cotei TVA și altor accize care trebuie plătite statului de companie.

Practic, companiile beneficiază de credit fiscal atunci când plătesc serviciile de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor, într-un cuantum de cel mult 1.500 lei pe lună. Această sumă poate fi scăzută de angajator din impozitul datorat statului

De 1 iunie, doar cadourile pentru copii nu se impozitează

Până anul acesta, angajatorii puteau acorda angajaților cadouri, neimpozabile, în limita a 150 de lei de Crăciun, Paște și 1 iunie pentru angajați și copiii acestora. Practic, un angajat cu un copil putea primi 300 de lei de Crăciun neimpozabili, apoi 300 de lei de Paște și 300 de lei de 1 iunie.

Citeste si:
Trei cazuri în care poți anula inspecția fiscală și consecințele...
Fiscul te vizitează prea des?...

De anul acesta însă, de 1 iunie, cadourile se pot face doar în beneficiul copiilor minori, adică (în exemplul de mai sus) doar 150 de lei neimpozabili.

Experții EY explică faptul că firmele pot în continuare acorda bonusuri după bunul plac, însă este important de avut în vedere că facilitatea fiscală se va aplica doar pentru copiii angajaților.

Stela Andrei a participat la cea de a 15-a ediţie a Conferinţei Anuale de Fiscalitate organizată de EY.

Sursa foto: Shutterstock