Trupa Pinholes este, pentru membrii sai, o formatie-pansament, un antidepresiv, o modalitate de a-si varsa frustrarile si angoasele, stresul si depresia. Vladimir Ivanov, care a fondat trupa alaturi de fratele sau Sergiu Ivanov, spune ca Pinholes canta pentru ”oamenii nefericiti, pentru introvertiti” si pentru insisi membrii sai. Asa cum va imaginati probabil, o astfel de muzica nu are cum sa fie rentabila decat dintr-o perspectiva emotionala, intr-o epoca a retelelor sociale in care predomina veselia artificiala autoimpusa. Cum se impaca aceasta abordare care satisface nevoile emotionale cu necesitatile financiare de zi cu zi ale membrilor unei trupe rock si ce mai fac membrii trupei pentru a-si suplimenta veniturile, in conditiile in care activitatile trupei abia daca acopera cheltuielile necesare deplasarilor pentru concerte? Cum se explica o abordare precum este cea a lui Vladimir Ivanov, care spune ca nici nu stie daca isi doreste sa castige bani din trupa Pinholes?

13 octombrie 2017, clubul Quantic din Bucuresti. Formatia rock Pinholes (componenta actuala este Vladimir Ivanov – voce, chitara ritmica; Sergiu Ivanov – chitara bas; Vlad Vartosu – chitara, voce; Andrei Gheo – chitara si Robert Motoc – tobe) canta in deschiderea trupei Luna Amara, in concertul de lansare al clipului ”Pietre in alb”. La melodia Poza, Vlad Vartosu duce chitara la gura si urla in doza instrumentului, lucru care are un efect electrizant pentru public. Oamenii, deloc putini, prezenti la concert sunt pur si simplu captivati de ceea ce se intampla pe scena, nimeni nu are telefonul mobil in mana, sa faca o poza sau un selfie pe care sa le posteze pe retelele sociale, asa cum se intampla de obicei la astfel de manifestari. Energia se revarsa in valuri de pe scena si inunda publicul, iar astfel de momente nu sunt deloc o raritate la concertele Pinholes.

Pinholes, Vladimir Ivanov, therockbusiness, formatie rock

”Piesa «Poza» era, in varianta initiala, foarte vesela, dar depresia lui frati-miu si a lui Vladuc a fost ce s-a auzit la acel concert. Eu ma bucur, ca om care ma descarc prin muzica si prin versuri, sa gasesc alti oameni care sa rezoneze cu mine, cu ceea ce am in interior, sau cu modul lui Sergiu de a gandi. Noi cantam pentru oamenii nefericiti, pentru introvertiti si pentru noi. Eu sunt atat de egoist incat sa zic ca formatia asta este in viata pentru ca eu am nevoie de ea, e un pansament, un antidepresiv, un mod de a-mi varsa toate nevoile fara sa bat pe cineva la cap. Concertele se termina in momentul in care eu nu mai pot sa-mi tin capul pe umeri. Dupa un concert din asta ma dor mainile, am febra musculara, Vladuc are vanatai, eu am degetele distruse. Nu mai exista chitara in momentele alea, nu mai exista microfon, este o stare, e momentul sa te descarci, sa urli, sa trantesti, sa scapi de griji, de nevoi, de tot. Dupa ce se termina concertul bei o bere, te duci acasa si a doua zi o iei de la capat, dar ai lasat totul la concert”, spune Vladimir Ivanov, fondator, alaturi de fratele sau, Sergiu Ivanov, al formatiei rock Pinholes, intr-un interviu pentru wall-street.ro care a avut loc la cateva luni de la concertul din Quantic, pe 16 mai 2018.

Iar momentul din clubul Quantic nu este singurul in care angoasele si ”depresiile”, dupa cum le numeste Vladimir Ivanov, membrilor trupei ies la suprafata in muzica cantata de trupa Pinholes. Melodia ”Cand Pluto era planeta”, de exemplu, se refera la perioada cand Pluto era considerata planeta de catre comunitatea stiintifica, inainte de anul 2000, insa pentru Vladimir si Sergiu Ivanov este mai putin important care este statutul lui Pluto, ci lucrurile ce li se intamplau in acele vremuri.

”Initial piesa se chema Betivul si e despre tatal nostru, care avea probleme cu bautura si la finalul piesei este o chitara acustica si eu cant ultimele versuri si frati-miu efectiv plange. Noi toti eram in studio, era destrabalare, faceam glume proaste si frati-miu s-a intors cu spatele la noi si a inceput sa cante partea lui de final. La un moment dat, aud cum plange, se aude pe inregistrare. Mi s-a ridicat parul pe mana, eu acum nu mai pot sa ascult finalul piesei. Ai mei au divortat si frati-miu a fost cel care a suferit cel mai mult. Piesa e despre suferinta fratelui meu vizavi de lipsa unui tata si de cat de mult a suferit el pentru ca taica-miu a fost un betiv. E o stare pe care o canti si o dai mai departe”, povesteste Vladimir Ivanov, fondator al trupei rock Pinholes.

Este rentabil, in Romania, sa faci muzica pentru oameni nefericiti si introvertiti, mai ales in epoca retelelor sociale in care predomina veselia artificiala autoimpusa? Vladimir Ivanov spune ca formatia Pinholes, infiintata in 2011, inca nu a ajuns in punctul in care sa se autosustina financiar complet, dar ca el face parte din categoria oamenilor care castiga din muzica.

”Din asta traiesc, pe langa formatie sunt sunetist si mai joc intr-o piesa de teatru, fac si videoclipuri si promovez trupele mai mici. Colaborez cu Victor Pamfilov la un studio, sunt rezident, cand are nevoie de ajutor sunt acolo si cand am eu nevoie sa-mi fac treaba pot sa apelez cu incredere la echipamentele de acolo. Eu muncesc ca inginer de sunet la trupa byron si la Overground, ala e jobul meu de baza, asta are prioritate. Pe langa asta sunt sunetist de rezerva la The Mono Jacks, la Robin and the Backstabbers si mai fac sunet pentru Lucia, sunt sunetistul principal. Am facut sunet cu BUG Mafia, Alternosfera, Andreea Balan, ocazional fac sunet pentru Ada Milea si Luna Amara. Pe langa asta, colaborez cu Ada Milea si cu Bobo Burlacianu de la Fara Zahar la piesa Alcool de la Teatrul Nottara. Ada m-a chemat, m-a intrebat daca stiu sa cant la bas, i-am zis ca da. In timp ce faceam repetitii la piesa, fiind sunetist, m-au apucat toti dracii la un moment dat, ca sunetistul de acolo nu prea le avea cu sunetul si i-am rugat sa ma lase sa rezolv, desi, cand am intrat in teatru, am zis ca orice-ar fi eu doar cant. Am facut si sunet pana la urma, si regizorul, domnul Mihai Maniutiu, mai avea o piesa in paralel, Iarna si m-a chemat si acolo. M-a mai chemat la alta piesa, la teatrul Odeon, Jurnalul lui Robinson Crusoe, care a fost un proiect masiv, foarte multe lavaliere, a fost incredibil de greu si de fain. In plus de asta, mai am un studio video care se cheama Blue Cat Studio si impreuna cu Anya Dimitrov facem videoclipuri si filmari de concert”, spune Vladimir Ivanov, unul dintre fondatorii formatiei rock Pinholes.

Pinholes, Vladimir Ivanov, Sergiu Ivanov, therockbusiness, formatie rock

Faptul ca trupa Pinholes nu genereaza inca suficiente venituri ca sa se autosustina nu provine (doar) din stilul muzical abordat, ci si dintr-o lipsa a promovarii sustinute pe retelele sociale. Vladimir Ivanov spune ca trupa Pinholes nu prea si-a promovat concertele si ca orasele in care au public numeros sunt Iasi, Bucuresti si Cluj. Pentru Pinholes, share-urile de pe Facebook sunt o ”cersetorie”.

”Ne bazam pe a impresiona omul in timp ce ne vede, a-l castiga si a-l face sa revina. Facebook-ul este o gaura neagra, internetul este o gaura neagra, in sensul ca oricat de mult te-ai chinui sa impresionezi lumea, n-o sa reusesti. Noi nu ne consideram o formatie buna, pentru ca daca o iei la nivel de trend noi nu avem vizualizari, nu avem like-uri, dar am castigat fiecare om privindu-l in ochi. Sper ca viitorii platitori de bilet sa vina pe baza acestei sinceritati. Facebook-ul si share-urile sunt importante, asta e generatia din care fac si eu parte, dar mi se pare o cersetorie. Eu am o pisica pe care o cheama Pateu, e pisica din aia de internet, pufoasa. Daca postez o poza cu Pateu intr-o zi si o piesa Pinholes a doua zi, Pateu va avea mai multe like-uri. Da, pisicile sunt mult mai dragute decat depresiile pe care le punem noi in muzica, dar dorinta si scopul nostru sunt sa convingem oamenii cand cantam si experienta pe care o au in concert sa fie sincera. Formatia asta e un pansament, tot stresul pe care-l acumulam in decursul unei saptamani, doua, o luna cat trece de la un concert la altul il varsam in ora aia, ca de aia e si tot dezmatul ala pe scena si chitare trantite. E o modalitate de a descarca bagajul asta. Nici nu stiu daca as vrea sa castig bani din Pinholes, totul este atat de fragil, noi ne-am creat bula asta de confort. Compozitia este un motiv de a fi pe scena, de a ne descarca. Muncim foarte mult toti, fratele meu este si manager si dupa ce organizeaza trei-cinci concerte, el ocupandu-se de toate aspectele astea care tin de booking, cazare, transport, cheltuieli, el imparte bratarile la intrare, vinde cd-uri si apoi mai si canta, este epuizat. Pe partea de productie sunt eu, iarasi e un efort foarte mare”, explica Vladimir Ivanov, fondatorul trupei Pinholes.

Veniturile trupei Pinholes, cate sunt, vin in principal din concerte, pentru ca ”vanzari de albume nu mai exista, iar din online nu poti scoate bani”. Vladimir Ivanov spune ca membrilor trupei Pinholes le plac banii, ca au nevoie de ei pentru echipamente si deplasari, dar ca nu depind de ei, pentru ca toti au si alte joburi.

Scurta istorie a formatiei rock Pinholes, povestita de Vladimir Ivanov

  • Primele experiente muzicale ale lui Vladimir Ivanov dateaza de cand era foarte mic, pentru ca bunicul sau era lautar din satul Mileanca, din nordul Romaniei. ”Erau foarte talentati, bunica mea mi-a zis ca erau foarte cautati in acea zona din nordul Romaniei si aveau foarte multe concerte, erau uneori platiti in cas, care era foarte scump. Cand apareau ciobanii, o puneau pe bunica-mea sa cante, ea se urca pe masa, fara microfon si amplificator, bunicul cu acordeonul si cantau de rupeau”, povesteste Vladimir Ivanov.
  • Vladimir Ivanov a urmat cursurile Liceului de Arta Stefan Luchian din Botosani. A studiat vioara in clasele I-IV, apoi pictura pana in clasa a XII-a.
  • Dupa bacalaureat, s-a reapucat de cantat la instrumente, cumparandu-si o chitara , cu scopul, inca de la inceput, sa compuna. ”De la primele doua acorduri deja am inceput sa scriu si versuri. Incercam ca acele doua acorduri sa fie ale mele si nu ale altcuiva”, spune Vladimir Ivanov, vocalist si chitarist in trupa Pinholes. Cu toate acestea, procesul de invatare a fost, asa cum se intampla de obicei atunci cand te apuci de cantat la un instrument, bazat pe piesele altora. ”In minirepertoriul meu aveam piese de la Timpuri Noi, printre altele Mistretul, care era insa prea scurta pentru mine, pentru ca acolo mai este un solo de bas, in varianta acustica si am mai scris eu inca o strofa, ca sa am ce sa cant. In timp, acest exercitiu mi-a adus lejeritatea de a compune piese mai complexe. Am invatat dupa ureche, gaseam la prieteni tabulaturi cu diverse piese, ca pe atunci internetul era mai greu de accesat, si in acelasi timp ne intalneam in fiecare seara, intr-o comunitate de trubaduri din Botosani, in centrul orasului, fiecare cu chitara lui si cantam”, povesteste Vladimir Ivanov, chitarist, vocal si fondator al trupei Pinholes.
  • Vladimir Ivanov a studiat Tehnica Dentara la Iasi, oras in care a descoperit oameni care voiau sa creeze formatii, voiau sa sustina concerte si a cantat un an, la chitara bas, cu o formatie care se numea Umbra, apoi cu trupa I Hate Mondays. ”Era o combinatie intre jazz, blues si folclor, acolo am avut ocazia sa compun si sa cant mai mult, am trecut la voce la un moment dat, pana atunci fusesem doar instrumentist si cantam doar in camin cu vocea si chitara acustica, dar electric a fost prima data cand mi-am asumat directia asta”, spune Vladimir Ivanov.
  • Dupa ce trupa I Hate Mondays s-a destramat, Vladimir Ivanov a realizat ca avea multe piese compuse si nelansate, multe demo-uri si caiete intregi cu versuri. Si-a facut un mic studio de inregistrari intr-un apartament – ” o improvizatie totala, era o placa de sunet cu un calculator si doua microfoane” – si a trecut o perioada in care nu a mai cantat, pana cand a vorbit cu fratele sau Sergiu Ivanov si au decis amandoi sa faca o trupa. ”Ideea in sine de formatie de frati o aveam de cand cantam la maturi si oale, cand eram mici. Asta era visul nostru, noi ne culcam seara ascultand Pink Floyd si ne imaginam ca suntem acolo si ca noi cantam piesele alea. Eu aveam deja piesele inregistrate, variante demo si intre timp, avand studioul de inregistrari, am mai cunoscut si alte formatii. Am dat peste o formatie care se numea Fingerprint in care era Vlad Vartosu, chitaristul si ne-am imprietenit. Eu le tot aratam demo-uri si schite, eram curios sa vad ce zice lumea. Intr-o zi – eu si frati-miu eram hotarati sa ne facem formatia, initial trebuia sa se numeasca Flori de Mucegai – Vlad, stiind deja piesele, ne-a rugat sa cantam cu el piesa Camera. Noi am zis ok si l-am intrebat daca nu vrea sa vina cu noi in formatie si a zis ca sigur. Ne mai trebuia tobosar si l-am gasit pe Paul Gradinaru intr-o librarie. Isi cumparase un set de tobe si il scosese la plimbare, la propriu, s-a dus in libraria unor prieteni comuni si a montat setul de tobe si noi eram acolo, vizitam foarte des libraria – Avant-Garde din Iasi – si de la o discutie la alta cu Paul, am avut tobosar”, povesteste Vladimir Ivanov.

Pinholes, Vladimir Ivanov, Sergiu Ivanov, therockbusiness, formatie rock

  • Numele formatiei rock Pinholes are legatura cu tehnica de fotografie omonima. ”Pinholes este o tehnica fotografica, poti construi un aparat de fotografiat chiar si dintr-o cutie de chibrituri. Iei o cutie de chibrituri si in fata faci o gaura de ac si in cutie pui filmul. Timpul de expunere e foarte mare, iti trebuie vreo 15 minute ca sa poti face ceva ca lumea, daca nu ai foarte multa lumina. Noi faceam fotografii in felul asta la concerte, in timp ce cantam puneam un aparat din asta si-l lasam sa expuna 45 de minute”, spune Vladimir Ivanov.
  • Un moment important in istoria trupei a fost aparitia primului album Pinholes, intitulat Zmei. A fost momentul in care membrii trupei – din formatie facea parte, la acel moment, si sotia tobosarului Paul Gradinaru, Adina, care canta la voce – si-au dat seama ca e foarte important ca, daca te apuci de ceva, sa duci acel lucru pana la capat, sa finalizezi absolut orice.
  • Intalnirea cu Alin Voica, head of booking la Dark Side Entertainment, a fost de importanta majora pentru evolutia ulterioara a trupei. ”Faptul ca am batut palma cu Alin a fost un moment foarte important, ne-a ajutat, a scos bani din buzunar, ne-a organizat concerte, ne-a pus in deschiderea multor formatii, am mers in turneu cu Vita de Vie, cu Luna Amara, cu Travka, cu OCS si acest lucru ne-a ajutat foarte mult. Primul Guerillive a fost un alt moment important, in vechiul Expirat, cu Bogdan Serban. Eu am copilarit cu Radio Guerilla si in momentul in care am dat Guerillive-ul, la teatrul Fix din Iasi s-a organizat o proiectie cu Guerillive-ul Pinholes si au fost oameni ca la un concert de-ale noastre, ceea ce pentru noi a fost super impresionant, chiar aveam prieteni care ne sustineau”, spune Vladimir Ivanov.

Pinholes, Robert Motoc, therockbusiness, formatie rock

  • Un alt moment important, in primul rand prin prisma testului de anduranta pe care l-a reprezentat, a fost turneul de lansare al celui de-al doilea album, Era Pietrelor Neslefuite, turneu pe care Pinholes l-a sustinut alaturi de formatia The Kryptonite Sparks. ”Am cantat in 15 orase timp de 2 luni. A fost un test de anduranta, inainte de turneu tobosarul Alex Neagu, care venise in locul lui Paul Gradinaru, a zis ca nu merita si a plecat, am revenit la Paul, care a rezistat ca un erou pana la finalul turneului. Am avut si eu momente din astea, in Bacau au fost sapte oameni care faceau orice altceva in afara de a fi atenti la ceea ce cantam noi si in timpul concertului ma intrebam ce dracu caut acolo. Aveam concert in Arad cu 15 oameni, iar a doua zi concert in Timisoara in deschidere la Implant pentru Refuz cu sala arhiplina, sute de persoane, a treia zi eram la Ramnicu Valcea, in Abby Stage Bar, cu 80 de platitori. Turneul a fost un moment important pentru ca am vazut si noi ce inseamna sa muncesti si sa te tii de ceva”, spune Vladimir Ivanov, chitarist si vocal in formatia rock Pinholes.
  • In prezent, trupa Pinholes lucreaza la al treilea album si a luat o mica pauza de la concerte, care vor fi reluate in toamna. ”Al treilea album nu stiu daca o sa apara anul asta sau anul viitor, nu este un deadline, nu ne impune nimeni nimic. Albumul va fi diferit fata de anterioarele in primul rand calitativ, pentru ca o sa intram intr-un studio mult mai bun, in al doilea rand pentru ca masteringul pot sa-l fac pe echipament analog. Vizavi de compozitie, o sa fie diferit pentru ca piesele sunt mult mai complexe, cea mai scurta piesa are sase minute si ceva, iar au trebuie sa o impachetez pentru radio in 3 minute si 30 de secunde. Pe primele doua albume eu am fost cel care mi-am adus aportul in privinta compozitiei, pe al treilea am zis ca nu ma mai bag deloc. Iau o pauza, pentru ca anul trecut in primavara, la sugestia si datorita byron, am scos toate ideile pe care le aveam pentru Pinholes si albumul solo Lumina pe Intuneric. Le-am zis baietilor: eu mi-am spus of-ul, acum e randul vostru”, spune Vladimir Ivanov, chitarist si vocal in formatia rock Pinholes.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri