Mai multe carduri si ATM-uri la sate? Ce este de facut in mediul rural din Romania

Serviciile financiare sunt deficitare in zonele rurale din Romania, unde nu exista incluziune financiara, spune Cosmin Vladimirescu, care precizeaza ca MasterCard sprijina masurile pentru implementarea sistemelor de plati contactless.

"In zona rurala vorbim de absenta totala a serviciilor financiare, nu exista incluziune financiara", a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard, pentru WALL STREET 360.

Astfel, consumatorii din aceste zone sunt dezavantajati de lipsa accesului la creditare sau la servicii financiare de baza. Lipsa acestor servicii se datoreaza lipsei infrastructurii, spune Cosmin Vladimirescu.

El a identificat mai multe modele de succes care au fost implementate in alte tari, bazate pe "dezvoltarea extensiva a acceptarii in zona rurala", dar si pe transferul beneficiilor sociale pe carduri pre-paid de catre Guvern.

Folosirea cardurilor pentru beneficiile sociale creste controlul Guvernului

"Beneficiile sociale sunt date pe card, iar asta inseamna un control sporit, ceea ce si urmareste Guvernul", detaliaza Cosmin Vladimirescu. In opinia lui, subventiile acordate de Guvern reprezinta relaxari fiscale care au scopul de a aduce beneficii oamenilor din zonele rurale.

Prin inlocuirea tichetelor de masa cu carduri pre-paid, care beneficiaza de acceptare selectiva, va putea fi evitata folosirea acestora in anumite unitati care nu au contracte de acceptare cu emitentii de tichete de masa, dar pe care le schimba la magazinele care au un astfel de contract. Pentru cardurile de tip prepaid, insa, se pot seta anumite reguli de utilizare extrem de sofisticate din sistemele de autorizare ale MasterCard sau ale bancilor. Astfel, un card poate fi setat sa functioneze la un singur comerciant si intr-un anumit interval orar si pot fi stabilite si praguri valorice.

Proiectul TV WALL-STREET 360 este un format interactiv cu focus pe analiza de business. Saptamana 22-26 septembrie, dedicata inovatiei in banking si platilor cu cardul, este realizata in parteneriat cu procesatorul de tranzactii bancare Provus.


Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ministrul Mediului a anuntat decizia in legatura cu taxa auto