Inflatia va atinge un minim de 2% in primavara

Inflatia va atinge un minim de 2% in primavaraSeful BNR a scos in evidenta, la conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei, ca trimestrul 4 de anul trecut a fost marcat de o scadere vizibila a anticipatiilor inflationiste, chiar peste asteptarile bancii centrale.

Ca urmare, BNR se asteapta ca tendinta dezinflationista sa continue, iar rata anuala a inflatiei sa coboare la 2% in primul trimestru al acestui an, pentru ca in T3 sa urce spre un maxim de 3,8%, iar pe finalul anului sa revina in jurul tintei, la 3,2%.

BNR a revizuit marginal prognoza de inflatie pentru 2012, de la 3%, la 3,2%, ca urmare a efectului de baza, in timp ce pentru 2013 se asteapta la o inflatie anuala de 3%.

De asemenea, BNR remarca procesul dezinflationist la nivelul indicatorului CORE2 ajustat, care a fost ajutat de scaderea preturilor la produsele alimentare.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a explicat ca inflatia de baza se va stabiliza in 2012 si va cobora de la 3% spre 2%, chiar pana la inceputul anului viitor.

Persista tendinta de economisire, dar consumul este lovit

Persista tendinta de economisire, dar consumul este lovitGuvernatorul BNR a subliniat faptul ca tendinta spre economisire a populatiei este un lucru si bun si rau in acelasi timp.

In mod normal este un lucru bun ca populatia pune bani deoparte, dar acest lucru pune in pericol cresterea economica.

In plus, Isarescu atrage atentia si asupra atitudinii bancilor, care au intrat intr-o batalie pentru clienti, dar aceasta politica are doua taisuri.

“Creste astfel rezervorul de economisire, dar acest lucru ataca si consumul”, a spus guvernatorul BNR.

Depozitele constituite de populatie si firme au urcat anul trecut cu 5,6%, la 187,2 miliarde lei, ceea mai mare crestere fiind inregistrata de economisirile in lei ale populatiei, cu 8,7%, in timp ce la polul opus se situeaza depozitele in valuta ale companiilor, in scadere cu 9,2%.

Investitiile straine directe nu vor mai scadea in 2012

Investitiile straine directe nu vor mai scadea in 2012Mugur Isarescu prognozeaza ca 2012 va fi anul in care declinul investitiilor straine directe (ISD) se va opri si, daca credibilitatea Romaniei se va imbunatati, am putea sa vedem chiar si o crestere a acestora.

Criza financiara si recesiunea in care a intrat Romania in 2009 au redus drastic investitiile straine directe,acestea coborand la doar 2,2 miliarde euro in 2010, fata de varful de 9,5 miliarde euro in 2008.

Guvernatorul a explicat ca, in 2008, investitiile straine directe si imprumuturile externe pe termen mediu si lung atingeau 15 miliarde euro, pentru ca in 2011 sa fie de maximum 2 miliarde euro.

Ca urmare, aceasta diferenta imensa ar trebui sa explice si absenta cresterii economice.

Absorbtia fondurilor UE trebuie sa fie o prioritate a noului Guvern

Absorbtia fondurilor UE trebuie sa fie o prioritate a noului GuvernIntrebat ce parere are despre noul premier, guvernatorul BNR a raspuns ca a lucrat bine cu Mihai-Razvan Ungureanu pe vremea cand era consilier de stat, in 2000.

"Formula noastra este standard. Lucram conform legii si vrem sa lucram bine cu orice Guvern pe care ni-l da tara", a precizat Isarescu.

In acelasi timp, guvernatorul a mentionat ca printre prioritatile noului Guvern trebuie sa se numere mentinerea acordului cu FMI, continuarea reformelor structurale si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale.

In ceea ce priveste fondurile structurale, seful BNR a precizat ca intrarile nete de la UE au ramas cam la fel in 2011 fata de 2010, ceea ce "ne arata o oportunitate pierduta".

Fluxurile nete de la Uniunea Europeana au insumat 1,3 miliarde euro anul trecut, fata de 1,1 miliarde euro in 2010.

Totodata, guvernatorul avertizeaza ca banca centrala nu poate sustine singura prin canalul dobanzii revenirea pe crestere a economiei, singura solutie fiind atragerea de fonduri europene.

Deficitul de cerere persista, dar are valori mai reduse

Deficitul de cerere persista, dar are valori mai redusePotrivit lui Mugur Isarescu, persistenta deficitului de cerere a sustinut si in trimestrul 4 procesul dezinflationist. In acelasi timp, cererea a crescut pe toate componentele, inclusiv pe segmentul cererii de consum.

“Deficitul de cerere din trimestrul IV 2011 este evaluat intr-o usoara accentuare fata de trimestrul anterior, indicand, ceteris paribus, cresterea presiunilor dezinflationiste provenite din partea cererii agregate. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca nivelul deficitului de cerere a fost reevaluat la valori mai reduse comparativ cu cele din runda anterioara de proiectie, in principal ca urmare a revizuirii in sens ascendent a seriei istorice a PIB efectuate de INS in decembrie 2011”, potrivit raportului asupra inflatiei.

In ceea ce priveste perspectivele pentru 2012, guvernatorul bancii centrale crede ca nu vom vedea "catusi de putin o explozie a cererii, ci mai degraba o crestere temperata", in contextul in care prognozele de crestere pentru zona euro au fost revizuite in scadere.

Comisia Europeana a revizuit in scadere prognoza de crestere pentru zona euro de la 1,8%, la 0,5%. FMI estimeaza o contractie de 0,5%, iar consensul analistilor vizeaza un declin de 0,1%.