Rezultate in crestere pentru Cosmote si venituri in scadere pentru Romtelecom

Rezultate in crestere pentru Cosmote si venituri in scadere pentru RomtelecomCosmote Romania, al treilea operator de telefonie mobila pe piata locala, este singura companie din primii trei jucatori pe piata locala care au afisat rezultate in crestere dupa prima jumatate a acestui an. In perioada ianuarie-iunie, veniturile Cosmote Romania au fost de 203,1 milioane de euro, mai mult cu 73,9 % fata de prima jumatate a anului trecut, potrivit raportului OTE, grupul grec care detine Cosmote Romania.

Unul dintre cele mai importante motive care au dus la aceasta evolutie au fost ofertele atragatoare promovate prin campanii de publicitate in care s-au investit zeci de milioane de euro.

Pe de alta parte, Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, a inregistrat, in primul semestru al acestui an, o scadere de 7,6% in venituri, pana la 408,7 milioane euro, fata de 442,4 milioane euro, cat a avut in aceeasi perioada din 2008, arata raportul financiar al grupului grec OTE, care detine 54,01% din actiunile companiei.




Fitch estimeaza ca profitabilitatea bancilor romanesti se va reduce

Fitch estimeaza ca profitabilitatea bancilor romanesti se va reduceFitch Ratings a precizat ca recesiunea globala ar putea duce la extinderea pierderilor din creditare si la reducerea profitabilitatii bancilor romanesti in 2009 si 2010, conform unui comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Acest lucru ar putea forta bancile mama, din strainatate, sa injecteze capital suplimentar pentru a sustine activitatea subsidiarelor din Romania, scrie Fitch, citat de NewsIn.

Chiar daca bancile din Romania nu au expuneri pe "activele riscante" legate de piata americana a creditelor ipotecare subprime, criza financiara a expus bancile romanesti la presiunile globale de lichiditate si la reducerea activitatii economice pe plan mondial.

Astfel, Fitch isi exprima ingrijorarea in legatura cu inrautatirea mediului operational, cresterea rapida a creditarii si cota ridicata a imprumuturilor riscante in valuta, ce ar putea rezulta intr-o mai slaba calitate a creditelor, daca leul ar suferi o depreciere accentuata.

Start in concedierile din administratia publica

Start in concedierile din administratia publicaNegocierile cu FMI au generat deja primele decizii drastice care au ca scop reducerea cu 20% a numarului angajatilor din administratia publica. Constantin Nita, ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, a declarat ca ministerul sau va pastra doar doua agentii in subordine, ANPC si OSIM, iar numarul de posturi va scadea cu 200 din cele 680 cate are ministerul in momentul de fata, urmand sa fie disponibilizate aproximativ 130 de persoane.

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, a dispus reducerea personalului cabinetului cu 20 de procente, astfel incat cinci din cele 26 de posturi vor fi desfiintate. Stanisoara a luat decizia reducerii numarului de posturi din cabinetul personal, desi organizarea acestuia era exceptata de la regulile stabilite prin Legea nr 760/2001 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va reduce numarul agentiilor si institutiilor din subordine de la 33 la 13, fapt ce va conduce la reducerea personalului cu 20%, a declarat ministrul de resort, Ilie Sarbu. Potrivit ministrului, personalul ministerului a fost deja redus cu 21% (din aparatul central), iar in urma comasarilor va rezulta o reducere cu inca 20%.

Jones Lang LaSalle isi schimba directorul pe Romania

Jones Lang LaSalle isi schimba directorul pe RomaniaCharles Krick (foto), seful companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL) Romania, unul din cei mai importanti jucatori din piata de profil, va parasi in urmatoarele saptamani biroul din Bucuresti. El va fi inlocuit de Thierry Delvaux, actualul director pe Ungaria, care aduce cu sine o noua strategie: concentrarea pe inchirierile de birouri si consolidarea echipei.

Charles Krick s-a aflat in fruntea companiei inca din anul 2007, de la revenirea JLL pe piata locala. Dupa doi ani si jumatate, el a decis sa se intoarca in Statele Unite, din motive personale.

“Plecarea mea din Romania este o chestiune personala si nu tine de business. Plec cu un sentiment de tristete pentru ca am crescut aceasta companie si am vazut-o cum se dezvolta, cum intampina greutati si cum le depaseste. Insa exista o rascruce cand orice om trebuie sa aleaga intre viata personala si cariera, iar eu ma aflu acum la aceasta rascruce”, a declarat Charles Krick, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Pogea: Economia s-a contractat cu mai mult de 8% in T2

Pogea: Economia s-a contractat cu mai mult de 8% in T2Scaderea economiei romanesti in trimestrul al doilea a fost mai mare decat cea inregistrata in primele trei luni din 2009, depasind 8%, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Din punctul nostru de vedere, in trimestrul II va fi o scadere economica mai mare decat in trimestrul I. Nu ne putem pronunta pana nu apare (informarea statistica, n.r.), dar credem ca ea va fi peste 8%. Atat va pot spune, dinamica economica, contractia economica a trimestrului II va fi mai mare decat in trimestrul I", a spus Pogea, citat de NewsIn.

Institutul National de Statistica (INS) va publica joi, 13 august, datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

BNR a revizuit, in scadere, prognoza de inflatie

BNR a revizuit, in scadere, prognoza de inflatieBanca Nationala a revizuit, in scadere, prognoza de inflatie pentru finalului lui 2009 la 4,3% (de la 4,4%) si pe cea pentru sfarsitul lui 2010 la 2,6% (de la 2,8%), potrivit raportului trimestrial asupra inflatiei. Tinta de inflatie pentru anul acesta si pentru 2010 a fost mentinuta la 3,5%.

“Consolidarea dezinflatiei, inceputa in trimestrul al doilea din acest an, se va consolida si in al treilea trimestru, chiar se va accelera”, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Rata anuala a inflatiei a fost de 5,86% in iunie, dupa ce a atins un varf de 6,89% in luna februarie a acestui an.

Temperarea volatilitatii cursului de schimb, alaturi de restrangerea cererii interne si reducerea dinamicii preturilor combustibililor, constituite principalele elementele pozitive care au contribuit la procesul dezinflationist.

Rezultatele BRD, CEC si UniCredit

Rezultatele BRD, CEC si UniCreditBRD SocGen, a doua banca de pe piata romaneasca, a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 425 milioane lei (100,47 milioane euro), in scadere cu 17,4% fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut.

Singurul jucator cu profit in crestere a fost UniCredit Tiriac Bank, care a inregistrat un profit net de 181 milioane lei (42,79 mil. euro) in primele sase luni din acest an, ceea ce reprezinta o crestere anuala de 2% conform standardelor internationate de contabilitate (IFRS).

CEC Bank, cea mai veche banca de pe piata locala, cu o istorie de 145 de ani, a obtinut in primele sase luni din acest an un profit net de 19 milioane lei (4,5 mil. euro), in scadere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, insa activele bancii s-au majorat cu 34%, de la 12,3 miliarde lei pana la 18,1 miliarde lei in perioada analizata.

Cea mai mare companie din Romania: Profit in scadere cu 45%

Cea mai mare companie din Romania: Profit in scadere cu 45%Scaderea pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere au erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut, dar rezultatele din trimestrul al doilea sunt mult mai bune decat asteptarile.

In primul semestru din al anului trecut, Petrom a obtinut un profit net de 1,66 miliarde lei. Performanta companiei in prima jumatate a lui 2009 reflecta preturile mai mici la titei si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze, dar pe de alta parte, profitul net a fost sustinut de efectul pozitiv al instrumentelor de acoperire a riscurilor, precum si de evolutia favorabila a cursului.

Ultimii cinci ani ai Petrom au fost, fara indoiala, profitabili pentru OMV, grupul austriac in 2004 a dat 1,5 miliarde de euro pe cea mai mare companie romaneasca. Dovada stau rezultatele financiare care s-au imbunatatit de la an la an, dar si importanta petrolierul roman in portofoliul OMV. Pe scurt, Petrom a parcurs drumul de la semnificativ, la substantial pentru OMV si, mai nou, la mai performant decat insisi austriecii.


Trei noi banci sunt tot mai aproape de a intra pe piata

Trei noi banci sunt tot mai aproape de a intra pe piataConsiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat, in sedinta de marti, autorizatiile de functionare pentru Banca Feroviara si GE Garanti Bank, precum si autorizatia de constituire a institutiei de credit pe care o va controla managerul de fonduri Horia Manda.

“Banca Nationala a acordat autorizatiile de functionare ca societati pe actiuni pentru cele doua banci (n.r. - Banca Feroviara si GE Garanti Bank) in sedinta de marti, dar acestea mai au de parcurs o etapa, mai exact trebuie sa fie aprobate si ca institutii de credit”, a declarat Cristian Popa, vice-guvernatorul BNR, adaugand ca nu se stie cat va dura pana cand cele doua societati vor primi si a doua autorizatie.

Banca Feroviara este constituita de omul de afaceri Valeriu Blidar, care mai detine si compania Astra Vagoane Calatori Arad. GE Garanti Bank are momentan calitatea de sucursala.

BNR continua relaxarea politicii monetare

BNR continua relaxarea politicii monetareBanca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut dobanda de politica monetara la 8,5% pe an, a redus rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 30% si a diminuat scadenta operatiunilor REPO pana la o saptamana.

Banca Nationala a Romaniei va reduce nivelul dobanzii de politica monetara la 7,25%, pana la sfarsitul acestui an, pe fondul ajustarii impresionant de mare a deficitului extern al tarii noastre, sustin analistii Citi.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara, a descris, pentru cititorii Wall-Street, motivele care au stat la baza deciziilor BNR si ce efecte vor avea acestea. Astfel, principalul efect trebuie sa fie continuarea tendintei de reducere a dobanzilor din piata, intai a celor platite de banci la depozite si, ulterior, a celor percepute la credite.

“Reducerea dobanzii de politica monetara fost efectuata deoarece trendul dezinflationist din economie solicita acest lucru”, explica Lucian Croitoru.