10. Romania, penalizata de CE daca va taia salariile angajatilor BNR

10. Romania, penalizata de CE daca va taia salariile angajatilor BNRComisia Europeana (CE) a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei nu va fi modificata, intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.

Executivul UE a aratat ca scaderea salariilor angajatilor bancii centrale cu 25% nu este in conformitate cu memorandumul de intelegere pe care autoritatile romane si l-au asumat recent in cadrul programului de asistenta financiara semnat cu mai multe institutii internationale.

Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, si de Banca Centrala Europeana, care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.

9. Coruptia ar putea tine Romania in afara Schengen

9. Coruptia ar putea tine Romania in afara SchengenTarile nordice ar putea insista ca justitia ineficienta si coruptia din randul politiei si granicerilor romani si bulgari reprezinta un motiv de neincredere in capacitatea Bucurestiului si Sofiei de a administra granitele si de a emite vize, in vederea aderarii la Schengen.

Comisia Europeana a criticat din nou Romania si Bulgaria pentru coruptia persistenta, fraudele vizand fondurile publice, sistemul judiciar si politia ineficiente. Cele mai noi state membre UE nu dispun de instrumentele adecvate pentru "a se asigura ca fondurile publice sunt aparate impotriva conflictelor de interese, fraudelor si coruptiei", potrivit rapoartelor.

De asemenea, achizitiile publice din cele doua tari sunt dominate de "favoritism politic", regulile in permanenta schimbare permit coruptia, iar conflictele de interese sunt rareori urmarite de autoritatile judiciare, cu atat mai mult cu cat politistii si judecatorii primesc adesea mita, se arata in rapoarte.

8. Hilton alege Bulgaria pentru primul hotel la Marea Neagra

8. Hilton alege Bulgaria pentru primul hotel la Marea NeagraPrimul hotel Hilton de 5 stele de la malul Marii Negre se va deschide in 2011 pe coasta litoralului din Bulgaria, mai exact in statiunea Nisipurile de Aur in cadrul complexului Helios Spa & Resort.

Pana atunci, turistii pot beneficia de servicii hoteliere de tipul Hilton oferite in statiunea Nisipurile de Aur de hotelul Doubletree by Hilton, Varna, parte a complexului Helios Spa & Resort.

Proprietarul complexului Helios Spa & Resort este omul de afaceri bulgar George Velchev, care a incercat acum mai multi ani sa cumpere hotelul Rex din Mamaia, insa nu a reusit sa incheie o intelegere cu romanii.

7. Preturile din magazine, centralizate cu 'Observatorul preturilor'

7. Preturile din magazine, centralizate cu 'Observatorul preturilor'Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca viitorul proiect "Observatorul preturilor" va centraliza preturile la diferite produse practicate de peste 1.400 de comercianti in piete si de lanturile de magazine si hypermarketuri si ca proiectul va functiona simultan cu o linie verde.

Potrivit acestuia, pentru inceput vor fi publicate preturile la produsele de baza. Ministrul a mai spus ca, prin afisarea preturilor practicate, se doreste transparenta actului de comert.

In Grecia dupa implementarea unui astfel de proiect preturile medii au scazut cu 7%.

Cititi si Observatorul preturilor: Cum este in Grecia si cum va functiona in Romania

6. Creste numarul multinationalelor romanesti in urmatorii 15 ani

6. Creste numarul multinationalelor romanesti in urmatorii 15 aniIn urmatorii 15 ani vor aparea 189 de companii multinationale cu capital majoritar romanesc, arata un studiu recent al PricewaterhouseCoopers LLP (PwC). Romania se va situa astfel aproximativ la acelasi nivel cu alte state din regiune: Ucraina (192 de companii multinationale noi in acelasi interval) si Ungaria (221). In schimb, cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia (930) si din Polonia (287).

Peisajul economiei globale este pe cale sa se schimbe in urmatorii 15 ani, pe masura ce din ce in ce mai multe companii multinationale chineze si indiene vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud.

5. Ce solutie au gasit Finatele pentru a umple sacul gol

5. Ce solutie au gasit Finatele pentru a umple sacul golMinisterul Finantelor Publice s-a decis sa testeze apetitul bancilor cu titluri de stat in euro la o dobanda de 5%. Astfel, Finantele vor lansa pe pe piata interna o emisiune de titluri de stat denominata in euro cu un volum indicativ de 400 milioane euro. Statul urmeaza sa utilizeze sumele imprumutate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Bancherii nu se mai inteleg cu Finantele asupra nivelului randamentului acceptat pentru titluri de stat in lei, astfel ca Trezoreria face rost de bani din ce in ce mai greu. Ministerul Finantelor Publice a vandut ieri certificate de trezorerie pe 12 luni in valoare de 157,26 milioane lei, in conditiile in care valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei.


4. Revine optimismul pe piata tranzactiilor imobiliare?

4. Revine optimismul pe piata tranzactiilor imobiliare?Prima jumatate a acestui an a adus un volum de investitii imobiliare de 226,6 milioane de euro, cu 300% mai mare decat volumul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Piata de retail ramane in varf, in contextul in care 87% din volumul tranzactiilor si 64% din numarul tranzactiilor au fost pentru centre comerciale sau parcuri comerciale. In primul semestru segmentul de retail a ajuns la 196,9 milioane de euro ca urmare a unor tranzactii precum Auchan si Bricostore (Pitesti), Atrium Center (Arad) sau Tiago Mall (Oradea), se arata in raportul CBRE.

In primul semestru, piata de investitii a fost dominata de tranzactii medii, cu o valoare medie 16,2 milioane euro/tranzactie si un total de 14 tranzactii. Prima jumatate a anului pare astfel identica cu profilul investitional din 2009, cand tranzactia medie inregistrata a fost de 16,9 milioane euro si un total de 13 tranzactii.



3. Legea insolventei va fi modificata

3. Legea insolventei va fi modificataModificarea legii privind insolventa prevede o majorare a sumei pentru care un creditor poate cere insolventa la 45.000 lei, de la un nivel de 30.000 lei, in timp ce numarul zilelor de restanta va fi de 90 de zile, in loc de 30 de zile.

Propunerea de modificare a legii insolventei a fost solicitata de comunitatea bancara, dar Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, a subliniat ca nu ar trebui sa se ajunga la aceasta procedura, in conditiile in care debitorul poate merge la banca pentru restructurarea creditului.



2. Ping-pong cu sistemul de taxe si impozite

2. Ping-pong cu sistemul de taxe si impoziteMinisterul Finantelor Publice (MFP) nu ia in considerare, in acest moment, modificarea sistemului de taxe si impozite, sustine Sebastian Vladescu.

Ministrul Finantelor a sustinut, recent, ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat ca Vladescu nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice si a impozitarii progresive, care nu a fost analizata si aprobata in Guvern, si a interzis ministrilor sa mai introduca in discutia publica subiecte care nu au avizul Executivului.

1. Isarescu: Banii nu cad din cer

1. Isarescu: Banii nu cad din cerReluarea pe viitor a cresterii economice nu va rezolva problema deficitului bugetar al Romaniei deoarece acesta este unul structural, a subliniat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Isarescu a subliniat ca daca problema deficitului structural se agraveaza, atunci se poate ajunge in situatia in care increderea jucatorilor din piete dispare, iar finantarea externa devine de negasit.