Locul 10: Letonia - 23,5%

Locul 10: Letonia - 23,5%Criza financiara din 2008 a afectat puternic economia Letoniei. In doar doi ani (2008-2009), produsul intern brut (PIB) al Letoniei s-a contractat cu aproape 25%.

Rata somajului a urcat de la 5% pana la 17% si deficitul bugetar a ajuns la 18% din PIB.

Oricum, masurile anti-criza luate de guvernul statului baltic au dat roade si a putut fi evitata intrarea in incapacitate de plata. In 2010, deficitul fiscal a coborat la 8,5% din PIB, iar estimarea pentru 2012 este de doar 3% din PIB.

In acest context, probabilitatea cumulata de default este de 23,5%.

Sursa foto: Flickr / mightymightymatze

1. Care credeti ca va fi prima tara care va intra in faliment?



Locul 9: Portugalia - 23,6%

Locul 9: Portugalia - 23,6%Potrivit ministrului portughez de finante, Victor Gaspar, criza economica si financiara cu care se confrunta tara este fara precedent si "riscurile sunt la o scara considerabila".

In 2011, Moody's si celelalte agentii de rating au coborat ratingul Portugaliei, reflectand astfel pesimismul si lipsa de incredere ca guvernul de la Lisabona va intruni cerintele UE si ale Fondului Monetar International cu privire la reducerea deficitului bugetar si a tintelor de stabilizare.

Probabilitatea cumulativa de default este de 23,6%.

Sursa foto: Flickr / fotografar

Locul 8: Romania - 25,4%

Locul 8: Romania - 25,4%Una dintre cele mai sarace tari din Europa, Romania se zbate sa stea la suprafata in contextul in care criza financiara din Europa se propaga in toate regiunile, scrie Economy Watch.

Seful statului, Traian Basescu, a recunoscut ca tara nu are suficienti bani sa plateasca cetatenilor un salariu decent si chiar a multumit romanilor care si-au cautat de munca in strainatate, usurand astfel bugetul impovarat al asigurarilor sociale.

Masurile de austeritate luate de guvernul Boc au avut efecte dramatice asupra populatiei, intrucat salariile din sectorul public au fost taiate cu 25%, iar taxa pe valoarea adaugata (TVA) a fost majorata de la 19% la 24%.

Sursa foto: Flickr / batintherain

Locul 7: Irak - 29%

Locul 7: Irak - 29%Dupa capturarea dictatorului Saddam Hussein in 2003, datoria externa a Irakului a fost estimata in jurul a 130 miliarde dolari.

Statele Unite au incercat in urma negocierilor sa reduca datoria Irakului cu 80%, dar tari precum Franta si Germania nu au fost asa dornice sa renunte la creante, tinand cont ca Irakul are rezerve importante de petrol.

Ca urmare, fostul regim dictatorial are o probabilitate cumulata de default de 29%.

Sursa foto: Flickr / United States Forces

Locul 6: Dubai - 29,5%

Locul 6: Dubai - 29,5%In 2009, statul de la Golful Persic a surprins pietele financiare cand a cerut un moratoriu la plata datoriilor pentru cel putin sase luni. Anuntul a starnit panica in pietele financiare.

Potrivit FMI, datoria Dubaiului ar putea sa devina nesustenabila in absenta unor politici de consolidare fiscala. Datoria Dubaiului a crescut de la 1,6% din PIB in 2007 la 34% in 2010 si ar putea sa ajunga la 41% din PIB pana la sfarsitul lui 2016.

Probabilitatea unui faliment a urcat astfel la 29,5%.

Locul 5: Ucraina - 35,7%

Locul 5: Ucraina - 35,7%In acest an, Ucraina trebuie sa plateasca in jur de 4,8 miliarde dolari din datoria externa, precum si 40 miliarde dolari din datoria catre sectorul privat.

Cu o scadere dramatica a cererii pentru produsele metalurgice ucrainene si o posibila incheiere a cooperarii cu FMI, Ucraina este in pragul falimentului si a saraciei.

Potrivit calculelor Economy Watch, Ucraina are o probabilitate de default de aproape 36%.

Locul 4: Pakistan - 39%

Locul 4: Pakistan - 39%Datoria externa a Pakistanului ar putea creste in urmatorii cinci ani cu un ritm alarmant, pana la 73 milioane dolari in 2015, ceea ce ar reprezenta 43% din PIB.

Analistii critica faptul ca Pakistanul a deventi atat de increzator in ajutorul financiar extern si in actele de caritate incat nu va mai putea supravietui fara acestea.

Ca urmare, Pakistanul ocupa locul 4 in topul tarilor cu cea mai mare probabilitate de a intra in default, de 39%.

Sursa foto: Flickr / sunnyatpak

Locul 3: Argentina - 48%

Locul 3: Argentina - 48%Anul acesta, economia Argentinei va creste cu 9%, potrivit estimarilor, dar cu toate acestea cel mai blamat debitor din istorie va intra in incapacitate de plata inca o data.

Datoria guvernamentala este aproape de 150 miliarde dolari, iar obligatiunile argentiniene denominate in dolari au randamente de 50%, o dobanda uluitoare care arata ca un default este iminent.

In acest context, probabilitatea de a intra in incapacitate de plata este de 48%.

Sursa foto: Flickr / LongHornDave


Locul 2: Venezuela - 48%

Locul 2: Venezuela - 48%Cel mai mare exportator de titei din America de Sud, Venezuela, are reputatia celei mai riscante tari emitente de obligatiuni, cu o datorie externa de circa 82 miliarde dolari.

Potrivit ministrului columbian, Mauricio Cardenas, este "o sansa mare de radicalizare in Venezuela. Aceasta radicalizare ar putea, in acelasi timp, sa implice un risc mai mare de a intrerupe legaturile cu comunitatea financiara internationala, ceea ce ar putea atrage un default".

Analistii cred ca economia Venezuelei, afectata de un somaj cronic si de o inflatie de circa 30%, are sanse mari sa ramana in recesiune si in acest an.

Probabilitatea de default este a doua din lume, de 48%.

Locul 1: Grecia - 53%

Locul 1: Grecia - 53%Fostul sef al Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, a spus ca falimentul Greciei este "aproape sigur", avertizand ca ar putea sa traga economia americana si, de asemenea, celelalte mari economii din lume in recesiune.

Pentru mult timp, Grecia a fost incapabila sa isi sustina cheltuielile, astfel incat, in aprilie 2010, guvernul elen a apelat la un pachet de salvare de 110 miliarde euro de la Uniunea Europeana si FMI pentru a evita falimentul.

Fara un plan viabil de sustinere a economiei, Grecia este foarte aproape de a intra in incapacitate de plata. Probabilitatea de default este cea mai mare din lume, de 53%.