1. Sunteti sigur ca vreti sa deschideti un business IN AFARA Romaniei?

1. Sunteti sigur ca vreti sa deschideti un business IN AFARA Romaniei?George Barbulescu (foto), cel care conduce compania Axion Project Bureau, din orasul Zoetermeer, specializata in dezvoltari urbanistice mari si lucrari de infrastructura de interes national, a emigrat in Olanda in iulie 1989.

Dupa ce a fost consultant al primariilor din Amsterdam, Utrecht si Haga pentru proiecte precum The Hague New Central sau Amsterdam Central Station si multi ani director de proiecte Masterplan in cazul aeroportului Schiphol din Amsterdam, el s-a decis sa porneasca propriul business.

Avand experienta afacerii lansate de el insusi, Barbulescu sustine ca cei care vor sa ii urmeze exemplul trebuie sa se intrebe, in primul rand, daca sunt siguri ca vor sa deschida un business in afara Romania.

"Raspunsul pozitiv nu este a priori. Daca nu sunteti sigur, cautati sa va dati un raspuns da/nu categoric. Iar daca acesta este "da", mergeti mai departe", spune el.


2. Stiti bine cine sunteti, ce motivatie si ce scopuri aveti?

2. Stiti bine cine sunteti, ce motivatie si ce scopuri aveti?Barbulescu continua lista sfaturile si le recomanda celor care vor sa isi deschida un business in strainatate sa isi raspunda la urmatoarele intrebari:

- stiti bine cine sinteti, ce motivatie aveti, ce scopuri aveti?
- ce oferiti? de ce?
- cui?
- cum va deosebiti de alti jucatori pe piata respectiva?
- aveti un plan, cum sa incepeti afacerea?
- cat va costa?
- cat trebuie sa aduca?

"Mi s-a intimplat cu putin timp inainte de inceperea crizei sa fiu intrebat de oameni de afaceri romani ce presupune deschiderea unui business in Olanda, cum arata raportul intre investitie si return of investment (ROI). Le-am spus care sunt randamentele normale aici si au explodat, pur si simplu, afirmand ca daca investesc si nu castiga dublu prefera sa nu mai investeasca deloc", explica antreprenorul.

De aceea, el considera ca trebuie sa ai argumente masurabile, palpabile, concrete, pentru a putea lua o hotarare clara cand faci un astfel de pas. Altfel, sustine George Barbulescu, totul este doar un joc de noroc.


3. Stabiliti criterii obiective

3. Stabiliti criterii obiective"In ce tara vreti sa deschideti un business?", i-ar intreba antreprenorul care detine un business in domeniul real estate in Olanda pe cei care vor sa deschida, la randul lor, o afacere in afara Romaniei.

"Apoi, stabiliti criterii obiective, masurabile, ca sa puteti lua decizia cea mai buna - in ce tara vreti sa operati, spre exemplu", continua el. Pentru acest lucru, este recomandabil sa realizati un business plan, care sa contina:

- cine esti (experienta, motivatie, scop, calitati, parti tari si slabe)
- plan de marketing (ce oferi, cercetare de piata: clienti, concurenta, formula de lucru, estimari de cifre de afaceri)
- plan financiar (plan de investitii, de finantare, cheltuieli de exploatare, cheltuieli diverse, calculul bugetului necesar sa pornesti un business)
- plan organizatoric (forma juridica notariala, aprobari necesare, taxe, asigurari, conditii generale de lucru/livrare)

In acest business plan, ar trebui sa bifezi cateva elemente obligatorii, considera George Barbulescu:

- orientare (in ce tara vrei sa deschizi un business; in acest sens, mergi la ambasadele tarilor respective din Romania, acestea au misiuni comerciale si iti ofera date, apoi du-te in tarile respective, la misiunile comerciale, la camerele de comert, participa la workshop-uri in domeniul in care vrei sa te lansezi)
- aprobari, eventual diplome necesare, inregistrari juridice
- plan de marketing
- locul unde te stabilesti
- personal necesar
- alegerea formei juridice a firmei
- plan financiar
- taxe si admnistratie
- asigurari

4. Inovatie, abnegatie, eficienta si organizare

4. Inovatie, abnegatie, eficienta si organizareNetopia Sistem, companie infiintata in Romania in 2003 de catre Antonio Eram (foto), are o prezenta activa in Silicon Valley, unde a inaugurat in 2008 un birou propriu.

In opinia lui Eram, inovatia, abnegatia, eficienta si organizarea sunt principalele sfaturi pe care le poate oferi antreprenorilor romani care au in plan extinderea afacerilor si pe plan international.

"Societatea romaneasca, cultura, spiritul in care am fost educati, nu ne-au pregatit (si nici nu o fac) pentru a gandi global. Este un "dezavantaj" care insa nu beneficieaza de compasiunea celorlalti. Dimpotriva", spune el.

Pentru a reusi insa, "cred ca trebuie sa compensam prin idei excelente si originalitate, dorinta de a le vedea puse in practica si mai ales munca. Foarte multa munca organizata. Daca se mai adauga si putin noroc sansele cresc considerabil", completeaza seful Netopia Sistem.

"Nu sunt de acord cu mult vehiculata atotcunoastere si supereficienta a poporului roman. Este un mit fals care ne duce intr-o directie total opusa. Pentru ca atunci cand suntem confruntati cu adevaratele valori (munca, creativitate, cunoastere, organizare, etc) le facem fata foarte greu. Pentru ca afacerile romanesti sa reuseasca pe plan international este nevoie de o abordare diferita care vine din interior", este de parere Antonio Eram.

MobilPay, procesatorul autohton de tranzactii online prin card bancar si plati prin SMS operat de compania Netopia Sistem, s-a situat in top 3 cele mai votate tehnologii din cadrul primei expozitii dedicate start-up-urilor prezente in Silicon Valley, in iunie 2010.