Turcia exporta citrice in valoare de aproximativ un miliard de dolari, aceasta tara asigurand 24,8% din importurile realizate de Romania pentru acest tip de produse.

Turcia ocupa locul 5 in lume, cu o cota de 2,4% in productia de legume si fructe proaspete. La productia de citrice, insa, Turcia ocupa locul 9, cu o cota de 2,7%. Mai mult, Turcia ocupa locul 36 in lume la exportul de mandarine, locul 35 la exportul de lamai, locul 20 la exportul de portocale si locul 9 la exportul de greipfurt. Ca valoare, exporturile Turciei se apropie de un miliard de dolari.

Romania isi asigura mai mult de jumatate din importul necesar de citrice din Grecia si Turcia. Din aceasta cantitate, Grecia are o cota de 33,1%, iar Turcia 24,8%. Astfel, la importul de lamai al Romaniei Turcia ocupa locul 1 cu o cota de 57,2%, in timp ce pe importul de grapefruit are o cota de 46,6%.

"Insa, la importul de portocale al Romaniei, Turcia ocupa locul 4 cu o cota de 6,4 la suta, iar la importul de mandarine, ocupa locul 3 cu o cota de 17 la suta. Se observa ca la ambele produse este necesar sa se asigure sporirea exporturilor noastre in Romania. (…) Relatiile economice si comerciale dintre Turcia si Romania, in ultimii ani, nu au mai inregistrat o dezvoltare deosebita, constatam ca s-au oprit, parca si s/au concentrat in jurul cifrei de 5-6 miliarde de dolari. Dorinta noastra este sa dezvoltam si amplificam comertul dintre cele doua tari, care au radacini adanci pe linia colaborarii”, spune Ali Kavak, presedinte Consiliul de Administratie Uniunea Exportatorilor de Legume si Fructe Proaspete din Zona Marii Mediterane, Grupul de Promovare Citrice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri