PeliFilip, una dintre casele de avocatura de business din top 5 in Romania, organizeaza in fiecare vara un program de recrutare in care studentii la drept au ocazia sa obtina un job in companie imediat dupa examenul de Barou. Cristina Filip, managing partner-ul PeliFilip, a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro ce cauta casa de avocatura in randul studentilor si ce criterii trebuie sa indeplineasca tinerii avocati.

Procesul de selectie a avocatilor care vor obtine job-uri la PeliFilip incepe in prima faza cu participarea in cadrul PeliFilip Summer School, un program de mentorat si practica in companie, realizat pe parcursul a doua luni in fiecare vara. In acest an, PeliFilip a avut 14 studenti in program, recrutati din Facultatile de Drept din Iasi, Cluj si Bucuresti, iar din acestia 6-7 vor fi angajati din toamna anului 2017, dupa ce acestia trec examenul de intrare in Barou.

Preselectia pentru internship se face din sute de aplicatii, pe traseul clasic, CV si scrisoare de intentie, pentru ca apoi sa urmeze un interviu fata in fata.

"Pe unii dintre ei am reusit sa ii cunoastem si de la niste concursuri de dezbateri ale asociatiilor studentesti. Am fost acolo sa le oferim mai multe informatii despre ce este vorba in aceasta cariera dupa ce se angajeaza, pentru ca si aici este o mare diferenta intre ce inveti si ce te asteapta", atrage atentia Filip.

Sefa PeliFilip spune ca, in general, cauta tineri avocati care sa aiba ceva de spus in afara informatiei juridice pe care o dobandesc in anii de studiu, dar de cele mai multe ori discutia se intrerupe atunci cand un candidat traieste in afara societatii sau a realitatii si, de exemplu, nu stie nimic in plan politic.

"Este adevarat ca tinerii sunt suficient de dezangajati, sunt dezamagiti inainte de a fi amagiti, sunt separati de politica. Insa, e important sa stii ce se intampla si, daca nu poti sa vorbesti pe tema asta si spui ca nu esti interesat de politica, ghinion, politica este interesata de noi si poate sa ii blocheze pe clientii nostri", avertizeaza Cristina Filip.

In plus, multi dintre candidati nu stiu nici de ce fac Dreptul si de ce ar vrea sa practice avocatura. "Le lipseste o opinie despre lucruri sensibile, despre discriminare de exemplu, nu au fost expusi la fenomene reale, vorbesc despre nivelul de saracie din carti. Sunt pasionati de dreptul civil si asta inseamna ca nu ii intereseaza dreptul constitutional, dar unde este mama tuturor drepturilor. Si ies din facultate in felul acesta, fara sa aiba un sistem", povesteste avocatul de business.

De ce (mai) aleg tinerii sa faca o cariera in drept

Cristina Filip raspunde amuzata ca filmele americane sunt cele care ii determina de multe ori pe tineri sa faca o cariera in drept, dar acest lucru nu este neaparat un lucru rau, pentru ca ii anima pozitiv. Insa, realitatea este ca din filme isi formeaza o imagine putin distorsionata despre avocati, considerant ca toti sunt pledanti, dar exista si avocatul consultant.

Exista un glamour al avocatului. Ca poate sa dea lucrurile peste cap, sa se afirme - Cristina Filip

Cristina Filip, managing partner PeliFilip

Totusi, Filip atrage atentia ca in facultate foarte multe informatii utile nu sunt livrate catre studenti, dar, in schimb, sunt strecurate “aluzii cinice” despre cum sunt avocatii si ce trebuie ei/ele sa faca ca sa aiba succes in cariera. “Ii pune pe ganduri cand oameni cu atata practica le spun ca trebuie sa fie asa ca sa reuseasca. Pe de alta parte, cand ajung la noi, la Summer School, li se dovedeste ca nu este asa, ca poti sa fii un om liber, un om demn, care sa isi respecte principiile”, mentioneaza sefa PeliFilip.

Daca banii ii mana in lupta, discutia se opreste acolo

“Ca factori motivationali, multi mentioneaza ca au nevoie de un mentor si un coordonator, cineva de la care sa invete. Altii mentioneaza echipa, sa aiba colegi de la care sa primeasca sprijin, sa schimbe pareri. Unii mentioneaza aria de drept si nu in ultimul rand vorbim despre recompensa financiara. Nu evitam subiectul, normal ca aceasta conteaza”, subliniaza Cristina Filip.

Totusi, avocata sustine ca “discutia despre partea financiara este usor de purtat, dar aici se poate opri, daca ce ii mana pe ei in lupta sunt banii”.

Filip precizeaza ca firma pe care a fondat-o este bine pozitionata in piata in ceea ce priveste remuneratia avocatilor pe segmentul entry level. la payment pe entry level.

“Este important sa gasim un om centrat, care are o forta si sta pe picioarele lui si in conversatie, chiar daca este emotionat. Nu cautam centrarea omului de 60 de ani, cautam centrarea cautarii de la 22 de ani. Sa ai radacinile in ceva si aripile deschise”, concluzioneaza sefa PeliFilip.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri