In cea mai fericit scenariu, valoarea sectorului constructiilor se va plasa in 2011 la un prag similar celui din 2010, respectiv 9,5 – 10 miliarde de euro, apreciaza Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
“Chiar daca luna decembrie a avut o evolutie buna, acest an a inceput cu stangul din perspectiva investiitorul in sectorul constructii, pentru ca se vorbeste mult, dar se face putin”, spune Plosceanu.

Piata constructiilor s-a plasat la 9,7 miliarde de euro anul trecut, in scadere cu 17% fata de 2009 si cu 37% comparativ cu 2008.

Datele ARACO arata ca numarul mediu de salariati din sectorul de profil s-a redus in 2010 cu 14%, pana la 317.200 de oameni.

De asemenea, productivitate medie lunara s-a erodat constant in ultimii ani. Daca in 2008 un angajat din constructii producea lunar 3.072 de euro, in 2009 productivitatea a scazut la 2.657 de euro, pentru ca in 2010 sa se situeze la 2.550 de euro.

Asociatia a o serie de propuneri adresate autoritatilor pentru imbunatatirea evolutiei sectorului constructiilor.

Printre cererile adresate autoritatilor se numara plata creantelor aferente perioadei 2008- 2010, estimate la inceputul anului la circa 750 milioane euro, promovarea unei proceduri de reesalonare la plata a datoriilor, elaborarea unui registru al creantelor de la entitatile achizitoare cu capital de stat cu precizarea datei estimate a platii si promovarea de investitii in infrastructura si reablitare energetica a cladirilor.

Mai mult, ARACO a propus si eficientizarea sistemului de control si urmarire a investitiilor, comunicarea publica de catre ministerele de profil a programelor de investitii pentru 2011-2012 si precizarea disponibilitatii resurselor financiare aferente, precum si prezentarea publica a proiectelor care ar urma sa fie dezvotate in sistem public-privat.

Totodata, asociatia a cerut implicarea autoritatilor pentru imbunatatirea legislatiei achizitiilor publice, pentru eliminarea unor "vulnerabilitati" ale actualelor proceduri legate, printre alte, de modul de formulare a prevederilor documentatiei de atribuire, excesul de formalism sau anularea procedurilor ca masura de prudenta.

ARACO a mai solicitat legiferarea urgenta a unui sistem de compensare a TVA sau altor datorii ale societatilor cu datoriile pe care le are statul din rambursarea TVA ori plata taxelor, modificarea Codului Fiscal astfel incat plata TVA sa se faca in mod corelat cu momentul incasarii creantelor, eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor sau imbunatatirea urgenta a procedurilor de lucru cu autoritatile de management ale programelor cu finantare UE.

Pe segmentul dezvoltarii programelor de infrastructura, ARACO a precizat ca isi mentine propunerea lansata Guvernului anul trecut de derulare a unui program in intervalul 2011-2017 cu o valoare estimata a investitiilor de 11 miliarde de euro. Propunerea ARACO tine cont de interpretarea tehnico - economica a ultimului recensamant al traficului rutier din Romania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri