Grupul farmaceutic Ropharma, cu activitati in productie, distributie si retail farmaceutic, si-a planificat pentru anul acesta o crestere a afacerilor cu cel putin 25% fata de 2010, precum si un avans al profitabilitatii cu 50%, potrivit declaratiilor lui Mihai Miron, presedintele acestuia.
Ne propunem o crestere a cifrei de afaceri de cel putin 25%, precum si o majorare a profitabilitatii de 50%, ceea ce va duce si la o crestere a EBITDA (castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare – n. red.) semnificativa”, a declarat Mihai Miron (foto), intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit datelor preliminate pentru 2010, Ropharma a realizat afaceri de 352,12 milioane de euro, in crestere cu 22% fata de rezultatul din 2009, iar profitul net a crescut de 2,6 ori, pana la 10,8 milioane de lei.

Ropharma detine doua unitati de productie – la Targu Mures (Aesculap Prod SRL) si la Chisinau (Eurofarmaco) -, cinci sucursale de distributie si lantul de farmacii Ropharma. In prezent, acesta este format din 106 farmacii, concentrate mai ales in zona Moldovei, iar in viitorul apropiat numarul lor va creste la 110.

Miron spune ca pentru Ropharma, companie pe care o controleaza in mod indirect prin intermediul a doua firme inregistrate in Cipru, criza a fost o oportunitate pentru castigarea de teren in fata competitorilor. “Chinezii traduc cuvantul criza prin doua cuvinte: unul este «nenorocire», iar altul este un moment de oportunitati. Noi suntem in partea a doua a traducerii, adica am beneficiat si beneficiem in continuare de «binefacerile» crizei. Unii nu sunt pregatiti, iar altii trebuie sa vina si sa preia munca pe care o faceau ei”, explica presedintele Ropharma.

Mihai Miron a devenit cunoscut inca de la inceputul anilor 2000, atunci cand a vandut producatorul de medicamente Europharm catre britanicii de la SmithKline Beecham (GlaxoSmithKline in prezent), intr-o tranzactie evaluata la circa 45 de milioane de dolari. Se intampla in 2003, la mai bine de zece ani de cand Mihai Miron, farmacist de profesie, infiintase compania producatoare de medicamente.

Va fi Ropharma o reeditare a succesului obtinut cu Europharm, un business construit pe bazele unui distribuitor si extins la productie? Miron spune ca nu se gandeste la vanzare, motiv pentru care a ales finantarea afacerii prin listarea la bursa, “pentru o altfel de capitalizare si o finantare a businessului”.

Compania s-a listat, in noiembrie anul trecut, la Bursa de Valori Bucuresti, ca solutie la finantarea planului de business pe termen mediu si lung. “Nu avem probleme de finantare si nici in legaturile cu bancile, dar listarea este metoda cea mai simpla de finantare si de dezvoltare a afacerilor”, declara la momentul respectiv omul de afaceri brasovean.

La trei luni de la listarea la BVB, Mihai Miron spune ca are incredere in bursa romaneasca. “Mi-ar face mare placere sa pot face parte, prin Ropharma, din succesul BVB, care deja s-ar putea intrevede. Odata cu intrarea Fondului Proprietatea, deja volumele sunt mai mari. Ropharma a inceput sa devina lichida”, apreciaza farmacistul.

Ropharma (RPH) s-a transferat de pe piata Rasdaq la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti pe 24 noiembrie 2010. In ultima luna, titlurile companiei au pierdut 9 procente, in timp ce de la inceputul acestui an au pierdut 25%, ajungand la 0,81 lei/actiune, la inchiderea sedintei din 10 martie.

De la inceputul acestui an s-au transferat peste 50 de milioane de titluri Ropharma, in valoare totala de 27,1 milioane lei. Aceste valori sunt duble fata de cele medii din 2010, lichiditatea companiei crescand vizibil in ton cu piata, dupa listarea Fondului Proprietatea.

Pe de alta parte, deprecierea pretului a dus si la scaderea capitalizarii bursiere. In prezent, RPH are o capitalizare de 238 milioane lei, in scadere cu fata de capitalizarea de 320 milioane lei de anul trecut.

In ceea ce priveste planurile pentru 2011, Miron spune ca se concentreaza in continuare pe businessul Ropharma, iar in urmatorii ani – pe productia de medicamente.

“Avem deja doua fabrici: una la Targu Mures (Aesculap) si o alta la Chisinau, unde tocmai am preluat 50% din actiunile GSK”, a mai spus Miron. La jumatatea lunii decembrie 2010, actionarii Ropharma au aprobat cumpararea de la GSK a 50% din Eurofarmaco din Chisinau. Restul de 50% erau detinute de Mihai Miron. Fabricantul de medicamente Eurofarmaco are o unitate de productie la Chisinau, iar produsele sale se distribuie pe pietele Uzbekistan, Kazakhstan, Belarus, Romania si Republica Moldova.

Mihai Miron mai detine, prin intermediul Ropharma, 33% din Teo Health, companie care adminstreaza Spitalul Sfantul Constantin din Brasov. Ceilalti doi actionari, care detin cote egale, sunt Floriean Firu, vicepresedintele SIF Transilvania, si antreprenorul local Cristian Teodorescu. Spitalul a fost recent inaugurat in urma unei investitii de 20 de milioane de euro.

Potrivit ultimei raportari la BVB, actionariatul Ropharma se impartea intre: Arrow Pharmaceuticals Inc. din SUA - 31,31%, Rimia Investments Limited din Cipru - 26,60%, Add Pharmaceuticals Ltd din Cipru – 22,55%, persoane fizice – 17,37%, persoane juridice – 1,8% si AVAS – 0,33%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri