Cele doua companii de electronice, electrocasnice si IT&C isi incep mariajul cu rezultate pe minus
Flamingo a incheiat, saptamana trecuta, inca o etapa in achizitia companiei Flanco International, cel de-al treilea retailer de electronice si electrocasnice de pe piata romaneasca. Se pare ca pentru Flamingo problemele abia acum incep.

Tranzactia, care a fost semnata la inceputul lui ianuarie si care se ridica la o valoare totala de 37 de milioane de euro, este una dintre cele mai complexe. Intr-o prima faza, Flamingo a operat o majorare de capital cu aproximativ 31,6 milioane de lei (peste noua milioane de euro). Urmeaza, in paralel cu aprobarea tranzactiei de catre Consiliul Concurentei, emisiunea de drepturi de preferinta, subscrierea majorarii de capital si pe la inceputul lunii mai estimez ca achizitia se va finaliza complet, spune Dragos Simion, vicepresedinte Flamingo. Cu banii obtinuti din majorarea de capital, compania a platit pentru achizitia Flanco. Actionarii acesteia din urma au subscris si ei la majorarea de capital, devenind, saptamana trecuta, actionari Flamingo.

Dar problemele ar putea sa inceapa abia acum. Chiar inainte de a bate palma pentru achizitie, Flamingo International si-a revizuit tinta de profit pe anul trecut, prevazand o scadere de 30% a profitului fata de 2004. Motivele invocate au fost inundatiile si normele de creditare ale BNR, care i-ar fi afectat puternic vanzarile in rate. Dar, acelasi lucru poate fi invocat si de Flanco. In ultimii doi ani, retailerul a pierdut pe rand prima si a doua pozitie pe piata de profil, in fata Altex si Domo. Intr-un fel, am profitat de aceasta situatie si am propus tranzactia, explica Simion. Altfel, nu stiu cum s-ar mai fi realizat. Pentru noi a fost o ocazie, pentru ca nu stiu cum am fi putut creste intr-atat prin mijloace proprii, adauga el.

Nu cumva, insa, actionarii Flamingo si-au legat de gat o piatra de moara si nu o companie cu reale perspective de crestere? Anul 2004 a fost pentru Flanco unul de scadere, atat pe partea vanzarilor, cat si la nivelul ratei profitului. Cifra de afaceri a coborat cu peste 12%, pana la 390,1 milioane de lei (96,3 milioane de euro), in vreme ce profitul net a atins 13,3 milioane de lei (3,3 milioane de euro), comparativ cu 7,6 milioane de euro in 2003. Pentru anul trecut, compania nu a mai dat publicitatii datele financiare, insa surse de pe piata de retail au estimat pentru Capital ca veniturile companiei s-au situat sub cele realizate in 2004 si nu s-a mai inregistrat profit. Flanco este, practic, singurul dintre cei trei mari retaileri de electronice si electrocasnice a carui cifra de afaceri a scazut in ultimii ani. Astfel, Altex, liderul pietei, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri (fara TVA) de 275 de milioane de euro si un profit net de 7,5 milioane de euro. Adica, o cifra de afaceri aproape dubla fata de valoarea de 146 de milioane de euro din 2004, an in care grupul a avut un profit de 6,9 milioane de euro.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23168&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri