Aproape o treime din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) nu au avut acces la fonduri nerambursabile, principalele piedici fiind lipsa de transparenta, insuficienta informatiei si birocratia excesiva, reiese din cel mai recent sondaj al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Este foarte grav ca aproape jumatate din sefii IMM-urilor sustin ca fondurile nerambursabile au fost acordate pe criterii necunoscute, a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Desi IMM-urile au nevoie de bani, foarte putine ajung sa beneficieze de fonduri nerambursabile. In anii trecuti, Romania nu a putut absorbi in totalitate asemenea fonduri si a returnat sume importante. In 2005, va primi de la Uniunea Europeana fonduri nerambursabile in valoare de circa 825 milioane euro, iar in urmatorii ani aceasta suma se va mari anual de circa 4-5 ori, a declarat seful CNIPMMR.

Birocratia pune piedica IMM-urilor. Potrivit sondajului citat, marea nemultumire a IMM-urilor tine de modul in care au fost gestionate fondurile europene sau nationale de finantare. Mai mult de jumatate din repondenti au spus ca acestea au fost gestionate intr-un mod relativ transparent, in vreme ce 44% sustin ca au fost acordate pe criterii necunoscute. De asemenea, cele mai multe IMM-uri spun ca nu au putut accesa fonduri nerambursabile din cauza birocratiei. Procedura stufoasa, documentatia pretentioasa si numarul mare de formulare care trebuiau completate au descurajat IMM-urile. De altfel, aproape 52% din acestea sustin ca programele europene de finantare nu sint adecvate IMM-urilor, iar informatiile sint insuficiente si acordate cu intirziere, a explicat Nicolescu. Aproape 40% din intreprinzatori s-au declarat nemultumiti de informatiile cu privire la programele de finantare nerambursabila, apreciind ca cele dintii fie erau incomplete, fie le-au fost trimise cu intirziere. Aici este o problema de competenta si chiar de bunavointa. De exemplu, o treime din intreprinzatori au spus ca nu au primit deloc informatii, a adaugat presedintele CNIPMMR.

Banul public nu e secret bancar!. Patronii IMM-urilor s-au plins si de faptul ca, pentru a accesa un fond european, aportul propriu este extrem de costisitor. Aproape 99,2% sint microintreprinderi care nu pot suporta aproape jumatate din suma necesara, dupa cum cere SAPARD. Este mai mult decit necesara diminuarea aportului propriu, este de parere seful CNIPMMR. Acesta sustine ca IMM-urile nu vor avea acces la fonduri nerambursabile daca documentatia ceruta nu va fi simplificata. In plus, criteriile de acordare trebuie sa fie mult mai transparente. Atunci cind la mijloc este vorba de ban public, nu exista secret bancar, a apreciat Nicolescu. Sondajul CNIPMMR a fost realizat in luna februarie pe un esantion de aproximativ 190 de firme, la nivel national.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri