Viorel Gafita, presedinte si principal actional al Romelectro, unul dintre cei mai mari contractori de proiecte energetice din Romania, ca tehnologia stocarii de energie electrica este in plina dezvoltare si este esentiala pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, iar statul ar trebui sa acorde subventii celor care investesc in dispozitive performante de stocare, care reprezinta inca o tehnologie scumpa.

Principala problema a surselor de energie regenerabila, in special de energie eoliana, este reprezentata de fluctuatile mari ale productiei.
”In sistemul energetic national pot exista fluctuatii mari, de sute de megawati, din cauza energiei regenerabile, in special eoliene. Sistemele de stocare sunt esentiale pentru rezvolvarea acestei probleme. In Germania nu vezi hambar fara panouri fotovoltaice si acumulatori”, a afirmat Gafita, in cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de catre Consiliul National Roman al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME), conform News.ro

Costul stocarii unui MW de energie electrica este in prezent in jur de 5 milioane de euro, dinsa expertii se asteapta la reducerea costurilor odata cu avansul tehnologic.

Gafita a admis ca nu cunoaste alte state care sa acorde subventii pentru cei care investesc in medii de stocare, dar sustine ca majoritatea statelor din vestul Europei acorda ajutoare financiare pentru programe de cercetare care sa dezvolte noi tehnologii in acest sector.

Romelectro a incheiat mai multe contracte importante in ultimii ani cu companii de stat precum Complexul Energetic Oltenia, in valoare de zeci de milioane de lei.

In plus, compania a obtinut in 2014 o finantare de la banca de stat Eximbank pentru derularea unui contract incheiat de Transelectrica.
Romelectro a avut in 2015 pierderi de peste 1 milion de euro, fata de un profit net de 100-200.000 euro in 2014, desi cifra de afaceri a companiei crescut anul trecut la 50 milioane euro, de la 35 milioane euro in 2014.

Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator si investitor in proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport si distributie energie electrica, protectia mediului si industrie.

Grupul este compus din patru firme - Romelectro SA si alte trei firme la care Romelectro este actionar majoritar: Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), CELPI si Electromontaj Carpati Sibiu. Romelectro detine trei microhidrocentrale la Voineasa, cu o putere instalata de 1,5 MW.

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri