Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru al acestui an este de 4.291, cu 25% mai putine fata de primele sase luni ale anului trecut. Cele mai mari firme, dupa cifra de afaceri, care au intrat in insolventa sunt Interagro SA, Complexul Energetic Hunedoara si CET Govora, iar pierderile totale au fost cuprinse intre 13 si 14 miliarde lei in anul anterior intrarii in insolventa, potrivit unei analize prezentata de Coface Romania, in care se estimeaza ca in acest an circa 7.800 de companii vor intra in insolventa.

In ultimul an de activitate, firmele intrate in insolventa au disponibilizat intre 80 si 90.000 de angajati. Potrivit Coface, in ultimii cinci ani 100.000 de firme din Romania au intrat in insolventa, conform News.ro.

”Estimam un nou minim pentru acest an, privind intrarile in insolventa, circa 7.800. In anul 2015, 9.230 de firme au intrat in insolventa. Dar comparativ cu ceea ce se intampla la nivel regional, inca mai sunt lucruri de facut”, a declarat miercuri Iancu Guda, senior economist al Coface Romania, intr-o intalnire cu presa.

7.800, numarul aproximativ al insolventelor nou deschise in acest an---

In primul semestru al anului trecut au fost deschise 5.759 insolvente. Conform estimarilor Coface, numarul total al insolventelor nou deschise in acest an urmeaza sa fie de aproximativ 7.800, cu 55% sub media ultimilor 10 ani.

Reprezentantii Coface Romania spun ca, pentru prima data dupa zece ani, scade riscul sistemic cauzat de evolutia insolventelor.
”Desi numarul acestora a inregistrat o scadere semnificativa in 2014 (-28%) si in 2015 (-50%) si in primul semestru al anului curent (-25%), impactul economic a fost relativ constant, in conditiile in care pierderile financiare s-au situat intre 13 si 14 miliarde lei, iar cele sociale, adica numarul locurilor de munca pierdute, au variat intre 80.000 si 90.000”, arata un raport al Coface Romania.

Scaderea cu 25% a insolventelor din prima parte a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, este corelata si cu o diminuare a efectului negativ de domino propagat in economie, pentru ca pierderile financiare au scazut cu 56%, iar numarul locurilor de munca pierdute cu 12%.

Scadere constanta a nivelului indatorarii

“Spre deosebire de profilul insolventelor din perioada 2010 - 2015, cand una din principalele cauze era supraindatorarea cauzata de pierderile acumulate gradual si de utilizarea ineficienta a activelor, companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat o scadere constanta a nivelului indatorarii”, a explicat Guda.

Potrivit acestuia, colectarea din ce in ce mai lenta a creantelor este una dintre problemele majore ale firmelor insolvente.

”Companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat aproape o triplare a duratei medii de colectare a creantelor. In plus, este pentru prima data in ultimii opt ani cand contractia insolventelor este insotita si de o scadere a impactului financiar si social, precum si de o scadere a instrumentelor refuzate la plata la nivel national”, a afirmat economistul Coface.

Insa scaderea insolventelor din 2014 si 2015 nu a fost corelata cu un efect benefic in economie, in conditiile in care numarul companiilor mari insolvente a fost ridicat.

”Evolutia pozitiva din primul semestru 2016 trebuie sa continue, avand in vedere pozitionarea relativa fata de media inregistrata pe plan regional, aceasta din urma indicand faptul ca mai sunt foarte multe aspecte de imbunatatit”, precizeaza Coface Romania.

Romania, incidenta foarte ridicata a insolventelor raportate la numarul de companii active

In comparatie cu alte tari din centrul si estul Europei, Romania are in continuare o incidenta foarte ridicata a insolventelor raportate la numarul de companii active.

”Cu toate ca are o pondere de aproximativ 7% in totalul firmelor active la nivelul regiunii CEE, Romania a generat in 2015 aproximativ 22% din insolventele la nivel regional”, arata Coface.

Astfel, Romania are o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste trei ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 23 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind pe a doua pozitie in regiune, dupa Serbia, din acest punct de vedere.
”Romania este o tara cu o populatie numeroasa, dar cu foarte putine companii, pe fondul unui spirit antreprenorial scazut, a coruptiei ridicate si a efectului de migratie ridicat, care afecteaza din ce in ce mai mult si forta de munca calificata”, se mentioneaza in analiza Coface.

Polonia, de patru ori mai multe companii active decat Romania

Polonia are de aproape patru ori mai multe companii active decat Romania, dar sub 1.000 de companii insolvente in fiecare din ultimii zece ani.

”Acest lucru arata ca numarul companiilor insolvente din Romania intr-un singur an este aproape egal cu totalul insolventelor deschise in Polonia in zece ani”, arata Coface.

Mediul privat este afectat in continuare de o rata foarte ridicata de inchidere a companiilor active, considera analistii Coface. Romania inregistreaza o rata de antreprenoriat de doar 2%, cu doar 23 de companii active la 1.000 de locuitori, in timp ce media la nivel regional este de 57.

Cel mai sustenabil model din acest punct de vedere este in Cehia, cu 137 de companii active la fiecare 1.000 de locuitori, in conditiile in care Cehia are o populatie de doua ori mai mica decat Romania, dar de aproape trei ori mai multe companii active.

Analiza Coface a fost realizata pe baza datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) si in baza metodologiei Coface.

Grupul Coface este lider mondial in asigurarile de credit si ofera companiilor solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii. Grupul are 4.500 angajati si a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 1,49 miliarde euro.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock Andrey Popov / Shutterstock jijomathaidesigners / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri