Piata romanesca a fortei de munca este una foarte dinamica, iar companiile ar trebui sa le ofere studentilor burse de studii care sa-i motiveze si sa-si recruteze viitorii angajati de pe bancile facultatilor, sunt de parere specialistii in resurse umane
Reuniti la un seminar despre evolutia pietei muncii din Romania, specialistii in resurse umane(HR) de la mai multe companii cunoscute au explicat ca in Romania se poate vorbi in prezent de un deficit de forta de munca in anumite domenii, iar departamentele de specialitate ar trebui sa joace un rol mai important decat pana acum in recrutarea si mentinerea angajatilor.

Potrivit reprezentantului biroului de resurse umane al Grupului Rompetrol, Camelia Cringus, serviciile de HR din cadrul companiilor ar trebui sa devina o parte importanta a afacerii, pentru ca prin intermediul acestor servicii se aduce capital uman care aduce profit.

"De multe ori, cand companiile au probleme financiare, primul lucru pe care-l fac este sa restructureze din personal, negandindu-se ca acel personal este cel care aduce profitul. Cand se taie bugete, cel pentru HR este primul care cade. Important este ca functia de HR sa devina parte din afacere, pentru ca fara personal uman capabil nu se poate face o afacere", a spus Camelia Cringus, citata de NewsIn.

Reprezentanta companiei a mai precizat ca solutia pentru deficitul de personal reclamat de majoritatea firmelor mari poate fi motivarea tinerilor inca din facultate. Camelia Cringus a spus ca majoritatea tinerilor termina o facultate dupa care nu stiu ce cariera sa-si aleaga. De aceea, firmele ar trebui sa se implice in sistemul de invatamant si sa-i motiveze pe tineri cu burse sau cu stagii de practica, pentru a-i convinge sa se angajeze in respectivele firme dupa absolvire.

Referitor la evolutia salariilor, managerul firmei de recrutare Human Capital Soultions, Sotiris Karagkiozidis, a precizat ca, in prezent, sunt discrepante mari intre salariile pentru aceeasi pozitie in interiorul aceleiasi companii, dar si comparativ cu alte state ale Uniunii Europene. in acelasi timp, reprezentantul firmei de recrutare, a mentionat si faptul ca romanii cer salarii mari si doresc sa urce cat mai rapid in ierarhie deoarece cu un salariu de 400-500 de euro este greu de trait decent in Romania. De asemenea, companiile au, de la an la an, cerinte tot mai mari de la candidati (experienta sau specializari profesionale) pentru a-si gasi oamenii de care au nevoie.

"Problema nu este ca nu sunt oameni, ci ca trebuie gasiti oamenii potriviti. Dar in cativa ani piata se va echilibra si companiile staine vor angaja din ce in ce mai multi romani in defavoarea expatilor", a concluzionat Sotiris Karagkiozidis.

Ce ii motiveaza pe angajatii romani?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri