Producatorul de energie electrica din surse nucleare, Nuclearelectrica, a inregistrat in primul semestru din 2008 un profit brut de 87 milioane lei, cu 45% mai mare fata de profitul brut din semestrul I 2007, cat si dublarea cifrei de afaceri, la 681 mil lei.
Rezultatele financiare obtinute in semestrul I/2008 de catre SN Nuclearelectrica SA indica o dublare a cifrei de afaceri a societatii, fapt ce se datoreaza exploatarii a doua unitati in anul 2008 la sucursala Centrala Nuclearoelectrica (CNE) de la Cernavoda, fata de o singura unitate in aceeasi perioada a anului precedent.

Nuclearelectrica a incheiat primul semestru din 2008 cu un profit brut de 87 milioane lei, cu 45% mai mare dec\t profitul brut inregistrat in primele sase luni din 2007.

In ceea ce priveste cifra de afaceri din primul semestru al anului 2008 aceasta a fost de 681 milioane lei, inregistrand o crestere de 195% fata de aceeasi perioada a anului 2007. Veniturile aferente primului semestru al acestui an includ si cantitati de energie electrica tranzactionate de societate in anumite perioade (303.252,302 MWh in total pe sase luni) suplimentar fata de productia proprie (din care 149.953,848 MWh pe durata extinderii opririi planificate a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda.

De asemenea, Nuclearelectrica a livrat sistemului energetic pe parcursul primului semestru al anului 2008, din productia de la CNE Cernavoda, o cantitate de 4.716.459 MWh, comparativ cu 2.830.909 MWh in primul semestru al anului 2007, contravaloarea acestei energii fiind inclusa in rezultatele financiare ale perioadei respective.

In 2007, nu a avut loc o oprire planificata a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, trecandu-se la sistemul de opriri planificate o data la doi ani pentru fiecare unitate, fapt ce a condus la realizarea unui factor de capacitate record de peste 97%.

In acest an, in conditiile unei opriri planificate extinse, din cauze independente de societate, Unitatea 1 a realizat un factor de capacitate de aproximativ 71%, cu sanse reale de a realiza cifra propusa si bugetata de 90% pana la finele anului. Unitatea 2, care nu are prevazuta o oprire planificata in acest an, a obtinut pana acum un factor de capacitate de 95,1%, cu sanse reale de a egala recordul Unitatii 1 din anul 2007.

De asemenea, in semestrul I/2008 s-au produs un numar de 4.702 fascicule de combustibil nuclear la sucursala Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, in crestere fata de 4.231 fascicule de combustibil nuclear pe parcursul aceleeasi perioade din anul 2007.

In primele sase luni ale acestui an, atat nivelul creantelor, cat si cel al datoriilor a scazut cu 20%, fata de semestrul I al anului 2007, fara a se inregistra creante sau arierate restante semnificative.

Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune in 2015, cu o putere instalata asemanatoare. Compania detinuta de stat a devenit al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica si inaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri