Consiliul Concurentei a luat la puricat ajutoarele de stat de care a beneficiat Mittal Steel pentru combinatul Sidex Galati. Investigatia a fost declansata dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora Sidex a beneficiat de mai multi bani de la stat decat maximumul permis dupa negocierile cu Uniunea Europeana.

La inceputul anului, autoritatile de la Bucuresti au promis oficialilor europeni ca vor inchide robinetul la ajutoarele de stat pentru siderurgie incepand cu 1 ianuarie 2005. Angajamentul este mentionat si in Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Potrivit acestuia, sumele pompate de stat in siderurgie nu pot sa depaseasca 60.000 de miliarde de lei vechi in contul ajutoarelor de stat acordate in perioada 1993-2004. Fiecare combinat siderurgic din Romania are alocata o cota de bani de la stat, in cazul Sidex, suma fiind de 30.598 miliarde lei. Or, Consiliul Concurentei suspecteaza ca acest plafon a fost depasit.

Noi facilitati?

Potrivit unei note a Consiliului Concurentei, Sidex a beneficiat de noi facilitati la plata datoriilor la bugetul de stat si asigurarile sociale. Potrivit unui articol din presa centrala, in februarie Sidex figura cu esalonari la plata impozitelor in valoare de 2.183 miliarde lei. In timp ce planul de viabilizare al combinatului realizat in 2004 prevede ca esalonarile la impozite erau de doar 1.299 miliarde lei (38,2 milioane de dolari). Rezulta deci o diferenta de aproape 900 miliarde lei, care ar putea insemna depasirea plafonului convenit cu UE.

Mai mult, Consiliul Concurentei propune ca si facilitatile la plata utilitatilor si taxelor locale sa fie luate in calcul ca ajutoare de stat. In cazul Sidex, ar fi vorba de un plus de 7,3 milioane de euro la capitolul ajutoare de stat in contul facilitatilor aprobate de Consiliul Local pentru plata datoriilor la bugetele locale.

La poarta UE

Pe langa ordonantele de guvern prin care se acordau subventii si ajutoare firmelor cu probleme, o alta sursa de finantare a ineficientei si clientilor politici sunt bugetele locale. Prin scutiri sau esalonari la plata utilitatilor si a impozitelor locale, comunitatile locale devin un fel de banca de unde se finanteaza datornicii, dar la dobanzi mult mai mici decat cele de pe piata.

Potrivit legislatiei europene, daca o firma beneficiaza de facilitati la plata impozitelor acordate discretionar de catre stat, este posibil sa fie obligata sa dea banii inapoi pe motiv ca a beneficiat de ajutoare de stat ilegale. Oficialii europeni ne-au semnalat in repetate randuri ca legislatia in domeniul concurentei nu este respectata. Daca nemultumirile acestora vor ajunge si in raportul de tara, atunci Romania risca sa fie tinuta la usa Uniunii Europene inca un an. Practica subventionarilor pentru intreprinderile de stat inca ne preocupa, iar in domeniul ajutoarelor de stat sunt foarte multe de facut. Cei de la Consiliul Concurentei trebuie sa demonstreze ca stiu sa-si faca meseria, a avertizat in luna mai comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri