Piata locala de fuziuni si achizitii (M&A) a atins anul trecut valoarea de 1,045 miliarde euro, cu 80 tranzactii anuntate, de peste 1 milion euro, potrivit unui raport intern al bancii de investitii Capital Partners.
Intrucat 2009 a fost primul an intreg monitorizat de bancherii de investitii de la Capital Partners, raportul intern nu surprinde si cadenta de scadere a pietei de fuziuni si achizitii, insa, pentru comparatie, un studiu Thomson Reuters arata ca in 2008 au fost incheiate un numar de 86 de contracte de fuziuni si achizitii pe piata locala, cu o valoare totala de 2,1 miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro).

De asemenea, piata locala de M&A a fost analizata de mai alti jucatori specializati, banca de investitii Raiffeisen Investment anuntand tranzactii de 5,3 miliarde de euro in 2008, in declin cu 20% fata de anul anterior.

“Este vizibila o dezghetare la nivelul interesului de principiu al cumparatorilor si al vanzatorilor pentru o tranzactie, incepand de prin decembrie 2009. De aici insa pana la materializarea unor tranzactii e cale destul de lunga: ma astept deci ca piata sa-si revina lent in 2010 si sper sa avem macar stagnare anul acesta, deoarece 2009 a pontat si cateva cozi de tranzactii incepute de fapt in anul euforic 2008”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener al casei de investitii Capital Partners.

De asemenea, in opinia lui Lionachescu, trebuie mentionata si schimbarea clara de perceptie a investitorilor si finantatorilor cu privire la pietele emergente in ansamblu, deci in mod normal si Romania ar trebui sa beneficieze de aceasta reorientare.

Bancherul de investitii se asteapta la un prim semestru sarac si chinuit in tranzactii, asa cum e de obicei. “Prima parte a anului este traditional perioada cand se identifica si se negociaza de obicei mandatele, iar semestrul doi este perioada executiei. In mod clar insa, cel putin in cazul nostru, inceputului lui 2010 a fost neobisnuit de aglomerat in ceea ce priveste discutiille, intalnirile, ofertele preliminare pentru diverse tranzactii potentiale”, afirma Lionachescu.

In ceea ce priveste mandatele in derulare, Capital Partners continua sa lucreze, ca si in 2009, la jumatate din capacitatea normala de executie, mai precis 5 mandate. In prezent, unul singur este in faza avansata, in masura in care acest termen are vreo relevanta intr-o piata aflata in continuare, “la mila cumparatorilor”, asa cum o caracterizeaza Doru Lionachescu.

Preluarea de catre fondul de private equity CVC a celui mai mare producator de bere AB InBev, tranzactie ce a inclus si operatiunile locale – estimata la 250-300 mil. euro, achizitia operatorului de clinici private MedLife de catre Societe Generale Asset Management si a retailerului Profi de catre Enterprise Investors au fost deal-urile care au dat, pe final de an, un alt tonus pietei de fuziuni si achizitii din Romania.

Alte doua tranzactii mari anuntate anul trecut au fost preluarea de catre cehii de la CEZ a pachetelor minoritare detinute de Fondul Proprietatea si Electrica la CEZ Distributie si CEZ Vanzare si achizitia de catre Cosmote a Zapp pentru 207 milioane de euro (suma care include si datoriile de 146 mil. euro).

Citeste si Topul celor mai importante momente din M&A in 2009, de la A la Z




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri