Diferentele salariale dintre Capitala si alte orase din tara in industria IT se reduc pe masura ce gigantii in IT si companiile de outsourcing directioneaza investitii inspre Banat si Transilvania, spun specialistii in resurse umane consultati de Wall-Street.
“Dupa ce industria de IT s-a dezvoltat accelerat in 2008 si s-a mentinut pe perioada crizei, investitiile din zona de centru si vest au micsorat diferentele salariale intre Bucuresti si provincie, in special la nivel de incepatori (n. red.: entry level)”, afirma Ovidiu Vilceanu (foto), general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, cu birouri in Cluj si Bucuresti.

“Daca FMCG si retailul platesc in provincie salarii cu pana la 30% mai mici pentru incepatori, si cu 2-300% pentru top manageri, industria IT inregistreaza diferente salariale de doar 15% pentru entry-level si de pana la 100% pentru directorii de companii", estimeaza Vilceanu.

La inceputul acestui an HP Romania a anuntat angajari pe 50 de posturi in Cluj, in timp ce companiile de outsourcing Genpact si Wipro Technologies cauta specialisti IT pe functii de suport in Transilvania, respectiv Banat (450 de angajati ai unuia dintre principalii jucatori ai pietei mondiale de telecomunicatii - Alcatel-Lucent - au fost transferati in acest an catre Wipro).

In schimb, Alcatel-Lucent a lansat in luna februarie a acestui an un centru global de administrare retele la Timisoara, dand astfel unda verde pentru 200 de recrutari.

In plus, divizia de asigurari de viata a grupului ING a planificat deschiderea unui centru regional de servicii pentru tarile din Europa Centrala la Cluj-Napoca, prin care va centraliza cateva din functiile departamentelor financiar, IT si de operatiuni, recrutand pana in 2013 aproximativ 1.000 de specialisti.

“Pentru nivelul entry-level in provincie se castiga intre 300 si 500 de euro, in timp ce in Capitala remuneratia ajunge la 700-1.000 de euro. Marjele salariale depind foarte mult de tipul de specializare, de nivelul de cunostinte software, dar si de specificul functiei de suport indeplinite”, precizeaza Roxana Ciobanu, HR consultant in cadrul companiei specializate in recrutare pentru industria IT VONConsulting.

Conform specialistilor activi pe piata de recrutare, estimarile salariilor pe piata de IT sunt orientative, intrucat diferenta intre firmele mici si corporatii este data in mod special de complexitatea proiectelor in care sunt implicati angajatii, si deci de plata in functie de comisioane (si nu de salariul de baza), dar si de orasul de resedinta. Insa si aceste bonusuri par sa scada in importanta, intr-un moment in care problemele financiare ale companiilor afecteaza direct business-urile IT.

Vilceanu sustine ca decalajele salariale vor continua sa existe o buna perioada de timp, pe fondul concurentei scazute manifestata de campanile din Provincie comparativ cu Capitala, dar si al lipsei de specialisti pe pietele din Banat si Transilvania.

“In teorie, atunci cand piata duce lipsa de specialisti, companiile ar trebui sa ii plateasca regeste, tocmai pentru ca sunt putini si au nevoie de ei. In realitate, pentru ca provincia nu este inca o piata de IT saturata, putinele companii care scot job-uri la concurs stabilesc mercurialul salariilor”, explica Vilceanu.

In 2009, salariul mediu in industria IT, in Bucuresti, atingea cota medie de 3.800 lei (898 euro) pentru personalul tehnic si 6.000 lei (1.418 euro) pentru pozitii de management, in timp ce Clujul se distanta la 2.800 lei (661 euro) pentru pozitiile tehnice si 4.750 lei (1.122 euro) pentru manageri. In Timis salariile medii nete ajungeau la 2.939 lei (695 euro) pentru personalul tehnic si 4.500 lei (1.063 euro) pentru seniori, potrivit unui sondaj realizat pe 1.585 de respondenti de catre site-ul ghidul-salariilor.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri