Romania risca sa ramana fara fonduri europene pentru investitii in infrastructura daca nu clarifica rapid problema proiectelor la care Comisia Europeana a identificat erori si din cauza carora a suspendat platile pentru Axa 2 a POR. Motivul pentru care s-a ajuns in aceasta situatie poate sa fie chiar interpretarea gresita a legilor comunitare, sustine Laurentiu Dinu, director general al Accreo Romania.
Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport - pentru ca au fost constatate deficiente la anumite proiecte. In plus, Comisia a cerut autoritatilor romane sa verifice toate contractele incheiate cu beneficiarii acestei axe.

„CE vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare”, explica Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Problema aparuta poate sa fie generata chiar de interpretarea gresita a legilor comunitare de catre autoritatile romane, considera Laurentiu Dinu, director general al Accreo Romania.

„Nu ar fi prima oara cand institutiile din Romania interpreteaza legea comunitara diferit de Comisia Europeana. Deocamdata suntem intr-o situatie civilizata si trebuie sa explicam si sa rezolvam problemele constatate, dar cel mai grav ar fi sa se blocheze POR”, afirma Dinu. Si mai grav de atat ar fi ca autoritatilor romane sa li se solicite sa returneze banii deja cheltuiti.

“Daca se constata ca erorile din acele proiecte au fost sistematice, atunci riscam sa nu mai primim bani comunitari. Acum subiectul suspendarii este doar Axa 2 a POR si urmeaza ca autoritatea de management sa verifice ipoteza daca proiectele auditate sunt o exceptie sau erorile se repeta sistematic.”, explica seful Accreo Romania

Misiunea de audit a CE in Romania a fost efectuata in perioada 28 martie – 1 aprilie 2011 si a avut ca scop verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR. Proiectele cu deficiente au vizat realibilitarea si modernizarea mai multor drumuri judetene din tara.

CE a dispus intreruperea platilor intermediare pana cand autoritatile romane vor verifica toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2 (124 de contracte) si vor transmite concluziile verificarilor si propuneri de actiune. Ulterior, CE poate propune corectii financiare ce incep de la 2% si ajung pana la 100% din valoarea proiectelor cu deficiente.

Laurentiu Dinu sustine ca autoritatile romane pot pregati pentru a evita riscul de pierdere a sumelor un flux de proiecte care sa poata prelua fondurile supuse corectiei financiare si sa aiba un fond de rezerva bugetar care sa sustina implementarea respectivelor proiecte.

Cum grabim absorbtia corecta a fondurilor europene?

Solutia pentru grabirea procesului de absorbtie a fondurilor europene, insa intr-un mod corect, consta in schimbarea radicala a abordarii pe care o au autoritatile, sustine Laurentiu Dinu. El considera ca ar ajuta foarte mult daca procesul de evaluare a proiectelor ar fi mai transparent si autoritatile din domeniu ar publica stadiul evaluarii.

„Exista proiecte ce sunt evaluate in 3 luni, deci se poate. Insa, exista si proiecte la care este asteptat rezultatul evaluarii de mai bine de 6 luni. Nu avem nicio estimare fata de cat poate dura evaluarea, iar durata lunga de timp poate afecta, ulterior, implementarea proiectului. S-ar putea ca la implementare, de exemplu, anumite cheltuieli sa fie actualizate cu rata inflatiei”, afirma seful Accreo Romania.

El este de parere ca daca Romania nu schimba abordarea avuta fata de fondurile europene, atunci o sa apara probleme. In plus, autoritatile ar trebuie sa consolideze partea de audit si de control a proiectelor din fonduri europene.

Romania continua sa fie pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene. Guvernul tinteste sa ajunga la o absorbtie de 3 miliarde de euro pana la finalul lui 2011. Rata actuala de absorbtie este de doar 12,4% din alocarea UE pentru perioada 2007 - 2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri