Costul asigurarii datoriilor statului roman aproape s-a dublat in trimestrul al treilea, dar Romania s-a mentinut pe pozitia 17 in clasamentul mondial privind riscul de default realizat de firma de monitorizare a pietei financiare CMA, scrie Mediafax.
Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a urcat la 4,2%, de la 2,45% in trimestrul al doilea.

Asigurarea unei datorii de 10 milioane de dolari a s-a majorat astfel de la 245.000 de dolari la 420.000 de dolari.

CDS-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Probabilitatea cumulativa de default in cazul Romaniei, pe termen de cinci ani, a crescut la 26,2%, de la 16,2% in trimestrul al doilea, potrivit raportului. Indicatorul este calculat dupa un model standard la nivelul industriei de profil, folosind datele CMA Datavision.

Cel mai riscant stat a ramas in trimestrul al treilea Grecia, cu un CDS de 51,56% si o probabilitate de default de 90,6%, urmata de Portugalia.
Intre tarile cu risc mai ridicat de default decat Romania sunt Italia, pe locul 8, cu o probabilitate de 33,3%, urmata de Ungaria, cu 30,7%, si Spania, pe locul 14, cu 28,2%.

Bulgaria se afla pe locul 20, cu un CDS de 3,84% si un risc de default de 24,4%. Rusia este pe pozitia 28, iar Polonia pe 30.

Norvegia si-a mentinut pozitia de cel mai sigur stat in privinta riscului de incapacitate de plata, cu o probabilitate de default de 4,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri