Consiliul Concurentei vrea sa incheie in acest an toate investigatiile mai vechi de trei ani, printre acestea numarandu-se si cea de pe piata combustibililor, despre care presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, spune ca va fi finalizata in urmatoarele luni, informeaza Mediafax.
"Anul acesta vrem sa incheiem toate investigatiile mai vechi de trei ani. (...) Am inchis deja investigatia pe piata telecom, iar inca una mai veche este cea pe combustibil pe care o vom finaliza in urmatoarele luni", a declarat vineri Chritoiu, la conferinta "Concurenta in sectoare cheie ale economiei romanesti".

Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005, dar a fost reluata in 2009, cand a fost schimbata echipa care lucra la acest caz.

Consiliul Concurentei a anuntat la inceputul anului ca va finaliza investigatia in primul trimestru, iar ulterior pana la jumatatea anului.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Pe piata telecom, investigatia Consiliului Concurentei a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications si a avut ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

In februarie, CC a amendat Orange Romania si Vodafone Romania cu 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de pozitie dominanta. Ulterior, in iunie, cele doua companii au obtinut suspendarea amenzii la Curtea de Apel, iar in iulie Consiliul a inaintat recurs. In cazul Romtelecom, cele doua entitati au anuntat, la mijlocul anului 2006, ca au ajuns la o intelegere amiabila, dar Consiliul a continuat ancheta fara a anunta o decizie pana in prezent.

Foto: Agerpress
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri