In 2006, inflatia se va abate de la tinta, dar tinta nu se schimba. Guvernatorul spune ca BNR a ales raul cel mai mic. Creditarea nu are nici o sansa de relaxare. BNR si Guvernul au pus gind rau excesului de cerere.
Aproape 3% crestere medie a preturilor de consum, din inflatia de 5% tintita de BNR in anul 2006, este inevitabila pentru ca este vorba despre scumpiri impuse de calendarul aderarii la Uniunea Europeana. Pentru Romania, timpul a devenit foarte scurt, intirzierile se razbuna si chiar daca nu ne place, trebuie sa fim foarte ambitiosi, a spus ieri Mugur Isarescu la cel de-al treilea raport asupra inflatiei al BNR.

Nu se revizuieste, dar se abate pina la 6,5%

Banca Nationala a Romaniei a decis ferm sa nu modifice tinta de 5% inflatie in 2006 si 4% in 2007 si nici intervalul de variatie de plus sau minus un punct procentual. Consiliul de Administratie al BNR a considerat ca o revizuire a tintei de inflatie pentru anul in curs ar conduce la o inflatie efectiva mai mare si ar alimenta asteptari inflationiste. Consider ca mentinerea tintelor pentru 2006-2007 nu este ceea ce ne-am fi dorit, dar este un rau mai mic decit modificarea lor, a declarat Isarescu. El considera ca o tinta mai putin ambitioasa ar fi atras perceptia unei politici monetare mai relaxate. Nu dorim sa transmitem acest mesaj, ci din contra, spunem ca intarim politica monetara si vom folosi toate mijloacele, a mentionat guvernatorul. In ceea ce priveste abaterea mai consistenta de la inceputul acestui an la nivelul inflatiei, Isarescu afirma ca aceasta este temporara si nu afecteaza traiectoria de dezinflatie pe termen mediu din proiectia BNR. Cu toate acestea, inflatia se va abate de la tinta pe tot parcursul anului, iar la sfirsitul lui 2006 inflatia efectiva este prognozata de Banca Nationala la 6,6%, adica un nivel apropiat de cel apreciat ca realizabil de Fondul Monetar International.

Gind rau excesului de cerere

Cererea in exces impulsionata de introducerea cotei unice si de expansiunea creditului neguvernamental este unul dintre factorii responsabili pentru stagnarea dezinflatiei. Ca atare, BNR este decisa sa o juguleze prin toate mijloacele care-i stau la indemina: dobinda de politica monetara, interventii pe piata monetara si valutara, rezerve minime obligatorii in valuta si lei, masuri administrative si reglementari pentru institutiile financiare nebancare. In traducere, asta inseamna ca nici nu poate fi vorba despre vreo relaxare a creditarii, in schimb va fi stimulata economisirea. Excesul de cerere va fi diminuat sensibil pina in vara, apoi vom avea chiar un deficit de cerere, spune Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR sustine ca nu este singur in aceasta tentativa, Guvernul urmind sa puna in practica politici fiscale, bugetare si salariale restrictive.

Apel la cumpatare si la finantari in lei

Daca vrem sa reducem inflatia trebuie sa tinem dieta. Potrivit guvernatorului BNR, succesul in lupta cu inflatia nu poate fi atins decit prin temperarea creditului neguvernamental si o politica salariala mai restrictiva. Diminuarea cresterilor salariale ne-ar ajuta cel mai mult in lupta cu inflatia. Pe de alta parte, trebuie sa fim realisti. Am stat in fruntea Guvernului si stiu ce inseamna discutiile cu sindicatele, a precizat Mugur Isarescu. BNR va actiona pentru a determina bancile sa crediteze populatia in lei, finantarile in valuta urmind sa devina din ce in ce mai dificile. Traim un moment extrem de dificil, in care trebuie sa spunem ca in economia romaneasca nu mai exista o problema de finantare, dar banii trebuie cheltuiti prudent si limitat, a spus Mugur Isarescu. La fel ca bancile, si Guvernul trebuie sa foloseasca finantarile interne pentru proiecte de infrastructura si nu pe cele externe, aceasta contribuind la procesul de dezinflatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri