Economistul ceh Tomas Sedlacek, autor al cartii "Economia binelui si a raului", care a aparut si in limba romana la editura Publica, a criticat in cadrul unei conferinte organizate de CFA Romania politica economica de crestere artificiala, pe baza deficitelor bugetare. Europa are nevoie acum de o detoxifiere lenta, avertizeaza Sedlacek.
Tomas Sedlacek a fost prezent la prima conferinta regionala de investitii din Europa Centrala si de Est (ECE), pe tema oportunitatilor de afaceri intre China si ECE. Conferinta organizata de CFA Romania l-a avut ca vorbitor principal pe Jim Rogers, faimos investitor in piete emergente, cofondator impreuna cu George Soros al Quantum Fund.

Citeste un interviu realizat de wall-street.ro cu celebrul miliardar Jim Rogers.

Sedlacek (34 de ani) este in prezent economist-sef la cea mai mare banca din Cehia – CSOB. Acesta a mai ocupat functia de consilier pe teme economice al fostului presedinte ceh Vaclav Havel, avand ca responsabilitati consolidarea fiscala, reforma sistemului de taxe, a sistemului de pensii si a celui medical.

El a dat un exemplu pentru a explica frivolitatea unei politici de crestere bazata pe deficite bugetare. Daca un individ ia un credit de 10.000 de euro, atunci numai un nebun ar crede ca acel individ este mai bogat cu 10.000 de euro.

La fel se intampla in cazul statelor, numai ca "daca un Guvern ia un credit cat 3% din PIB (produsul intern brut - n.r.) si respectiva economie obtine o crestere economica de 2% din PIB, toata lumea aplauda frenetic".

Tomas Sedlacek crede ca politicienii in Europa au vandut stabilitatea pentru a cumpara cresterea economic.

"Cea mai mare provocare pentru Europa nu este lipsa de crestere, ci avansul prea mare, pentru ca acesta a fost artificial", a spus economistul ceh.

El a comparat deficitul bugetar cu un drog ieftin, pe care nu poti sa il folosesti pentru mult timp. "Noi trebuie sa facem acum in Europa o detoxifiere lenta"

Intrucat deficitele sunt o solutie pe termen scurt, costurile pe termen lung nu ezita sa apara in cele din urma, iar acestea sunt dintre cele mai usturatoare: scaderea competitivitatii, inflatia si chiar falimentul.

Sedlacek crede ca si devalorizarea monedei este un truc ieftin, pentru ca nu iti cresti nici in acest caz competitivitatea pe termen lung.

El a remarcat ca multa lume isi aminteste acum de Keynes pentru ca acesta a demonstrat ca o economie poate iesi din criza prin deficite, dar lumea uita a doua parte a teoriei lui Keynes, mai exact faptul ca economiile ar trebui sa aiba surplusuri bugetare in vremurile bune.

De asemenea, Tomas Sedlacek se intreaba daca cresterea este un rezultat al democratiei pietei sau este o conditie sine qua non a democratiei.

"Economia este precum o bicicleta. Cu cat mergi mai repede, cu atat este mai stabila. Daca stai pe loc, o sa cazi pana la urma. Capitalismul nu este egal cu cresterea. Nu cred ca este o criza a capitalismului, este o criza a capitalismului de crestere. Eu cred foarte mult in capitalismul de piata si cred ca el poate supravietui chiar si fara crestere, dar este mai usor daca ai crestere", a mai spus economistul.

El a amintit ca in anii '90 Cehia a incercat sa stimuleze cresterea, dar nu a facut decat sa creeze o clasa de bogati. Insa, tranzitia nu a venit decat in momentul in care au venit investitorii straini.

In prezent, cel mai important lucru pentru economia Cehiei, bazata in proportie de 80% pe exporturi, este ca Germania sa isi stimuleze economia.

In opinia lui Sedlacek, la nivelul economiei europene, "singura modalitate de a progresa este ca Guvernele sa fie mai eficiente, sa construiasca un sistem e taxare mai eficient si sa asigure o educatie mai performanta".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri