Ratingul Ba1 acordat Romaniei de Moody\'s Investors Service este relativ scazut pentru un viitor membru UE, dar este justificat de actiunile uneori incoerente de politica macroeconomica, recentele reduceri ale impozitelor si unele dezechilibre, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare.
Romania a trecut prin schimbari economice si institutionale ample in ultimii ani, are posibilitatea sa adere la Uniunea Europeana in 2007 si a facut progrese in domeniul finantelor si datoriei publice, ilustrate de imbunatatirea ratingurilor, arata raportul anual al Moody's referitor la Romania, publicat ieri.

Desi analistii Moody's ridica semne de intrebare in privinta capacitatii Romaniei de a face fata unor socuri economice fara a intampina dificultati in plata datoriilor, perspectiva ratingului este pozitiva, avand in vedere evolutiile din ultimii ani si apropiata aderare la Uniunea Europeana.

"Desi ratingul suveran Ba1 pentru obligatiuni este ridicat din punct de vedere istoric, dupa imbunatatirea calificativelor in ultimii ani, nivelul este relativ scazut pentru o tara care va deveni membru al UE", se spune in raport.

Agentia de evaluare apreciaza ca ratingul este limitat de incertitudinile referitoare la rezistenta la socuri economice.

"In linii mari, ratingul Romaniei este constrans de politicile macroeconomice uneori incoerente si de faptul ca are inca unele caracteristici ale economiilor in tranzitie, cum ar fi arieratele ridicate si subventionarea preturilor. Nu este inca sigur ca economia romaneasca este suficient consolidata pentru a face fata socurilor, sau chiar unor fluctuatii normale in ciclul economic, fara a avea dificultati", a declarat autorul raportului, Pierre Cailleteau, vicepresedinte al Moody's.

BNR se confrunta cu decizii dificile

Potrivit raportului, reducerile de taxe care au avut ca scop declarat stimularea investitiilor private nu au avut un efect benefic asupra flexibilitatii fiscale, intr-o tara care avea deja o pondere scazuta a veniturilor bugetare in PIB.

Moody's aminteste ca economia romaneasca a crescut cu ritmuri inalte in ultimii cinci ani, media fiind de 5,7% pe an. Nivelul din 2005 a fost mai redus, afectat de aprecierea monedei nationale si de cele mai puternice inundatii din ultimele decenii. In plus, preturile ridicate la energie si cresterea consumului au dus la majorarea deficitului comercial si a celui de cont curent, in pofida unui avans semnificativ al exporturilor.

Cailleteau a mai aratat ca procesul de dezinflatie nu s-a incheiat, si chiar s-a incetinit in 2005. Cu toate acestea, inflatia de baza (cresterea preturilor de consum din care au fost excluse preturile administrate si cele volatile - la alimente si combustibili) a continuat sa scada.
Avand in vedere si cresterea rapida a creditelor, Banca Nationala a Romaniei se confrunta cu decizii dificile, dupa ce a trecut la o politica de tintire directa a inflatiei in luna august a anului trecut.

"BNR trebuie sa echilibreze unele elemente foarte sensibile. Pe de o parte, ratele ridicate ale dobanzilor sunt necesare pentru a reduce cererea interna, a incetini creditarea (in crestere cu 50% in 2005) si a anula expectatiile inflationiste, iar pe de alta parte dobanzile mari atrag fluxuri speculative de capital, care determina aprecierea monedei. Un leu mai puternic contribuie la reducerea inflatiei, dar in acelasi timp afecteaza exportatorii, dezechilibreaza balanta comerciala si mareste riscurile unei evolutii haotice in momentul reducerii dobanzilor", a mai spus Cailleteau.

Amanarea aderarii nu ar fi "devastatoare"

El a apreciat ca politica fiscala ar putea sa sprijine in mai mare masura stabilitatea macroeconomica in privinta dezinflatiei.

Desi nivelul deficitului bugetar s-a redus anul trecut, reducerea de taxe si cresterea salariilor in sectorul public au stimulat cheltuielile de consum, complicand politica monetara. O politica fiscala mai austera ar atenua presiunile asupra dobanzilor si monedei, se spune in raport.
Vicepresedintele Moody's a apreciat ca exista sanse ca Romania sa adere la UE la 1 ianuarie 2007, desi exista inca posibilitatea amanarii cu un an. Amanarea nu ar fi un element "devastator", insa Romania ar beneficia de pe urma aderarii atat in privinta aplicarii reformelor, cat si financiar, pentru ca ar putea atrage fonduri de 11,3 miliarde de euro.
Ratingul Moody's pentru Romania este cu o treapta sub nivelul de risc recomandat ca acceptabil pentru investitii, "BBB minus".

Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor's si Fitch Ratings, au acordat deja Romaniei calificativul "BBB minus" pentru datoriile pe termen lung in valuta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri