Guvernul vrea sa scuteasca firmele de plata CAS daca angajeaza someri din doua categorii discriminate. Masura doreste sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: sa stimuleze mediul de afaceri si sa reduca somajul, dar specialistii din recrutare si consultantii fiscali se indoiesc de eficienta proiectului. Afla ce neajunsuri are noua propunere a guvernului Ponta.
Premierul Victor Ponta a dezvaluit luni, in cadrul unei conferinte de presa, unele dintre primele masuri care ar trebui sa reaprinda motorul economiei. Una dintre acestea vizeaza incurajarea firmelor sa angajeze someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani.

Acestea vor fi scutite, pentru o perioada de un an, de plata contributiilor de asigurari sociale, daca persoane astfel angajate vor fi mentinute inca un an dupa expirarea facilitatii. Angajatul va achita, in schimb, contributiile aferente, facilitatea fiind valabila doar pentru angajator.

Masura nu va avea efectele scontate din cauza birocratiei

Specialistii din piata de recrutare considera ca o singura masura nu este suficienta pentru a revigora piata muncii. Mai mult, companiile se vor lovi de birocratia binecunoscuta, daca vor apela la aceasta facilitate.

"Pentru absolventii de facultate sau masterat existau si pana acum niste facilitati, cred insa ca foarte putine companii beneficiau de aceste masuri. Noi de exemplu am angajat destul de multi absolventi dar nu am solicitat niciodata acordarea facilitatilor. Motivul principal este birocratia, procedura foarte complicata", a explicat Floriana Enescu, Managing Director al firmei de recrutare Qualia.

Enescu aminteste ca rata somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani din Romania se ridica la 23,7%, in 2011, potrivit datelor publicate de institutul european de statistica Eurostat.

In luna mai a acestui an, conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) somajul se prezinta astfel: 44.281 someri au sub 25 de ani, 56.282 someri au intre 50 si 55 de ani, iar 57.828 someri au depasit 55 de ani.

Pe de alta parte, Cristina Pasat, general manager Professional, mentioneaza ca masuri din aceasta categorie au mai fost adoptate in trecut, dar implementarea lor eficienta s-a lovit insa de o serie de factori, precum lipsa statisticilor relevante cu privire la indicatorii de analiza a situatiei anterioare si ulterioare aplicarii masurii, lipsa unor informatii constante si coerente cu privire la somaj si structura acestuia sau dificultatea sporita in a garanta - in contextul economic actual - pastrarea angajatului si a locului de munca pentru o perioada de doi ani consecutivi. "Din pacate, datorita acestui tip de factori, numarul companiilor care au beneficiat de pe urma acestui tip de masuri a fost destul de restrans", a spus Pasat.

Ea subliniaza un alt aspect important, cel legat de migratia fortei de munca. "Somerii - si nu numai accestia - prefera in continuare sa se orienteze catre ocuparea unui loc de munca platit superior, in afara tarii, chiar daca adesea va fi lipsit partial sau in totalitate de sistemul de protectie sociala si de sanatate", a completat managerul firmei de recrutare Professional.

Si Cristina Pasat subliniaza faptul ca un alt obstacol intalnit anterior in implementarea acestui tip de masuri este metodologia rigida de punere in practica, lucru care face de asemenea dificila evaluarea rezultatului final al acestei masuri

Mediul de afaceri cere o scadere a CAS pentru toate categoriile

Potrivit specialistului pe taxe al Ernst & Young, Alexander Milcev, mediul de afaceri a criticat dintotdeauna nivelul mare al CAS, iar aceasta cota ridicata incurajeaza piata neagra.

In opinia lui Milcev, masura Guvernului incearca de fapt sa prinda doi iepuri dintr-o lovitura: sa angajeze persoanele care au probleme cu gasirea unui loc de munca si sa stimuleze crearea de locuri de munca.

"Practic se avantajeaza anumite categorii de someri. As fi preferat sa fie o masura echitabila, adica sa acopere aproape toti contribuabilii si sa scada CAS cu 1-2%. Sunt sceptic in ceea ce priveste dorinta firmelor de a angaja somerii tineri sau pe cei aproape de perioada de pensionare doar pentru o scutire de 29% a CAS", apreciaza Milcev.

In concluzie, mediul de afaceri vrea reducerea CAS macar cu cateva puncte procentuale sau macar o scadere a plafonului de la care nu se mai platesc contributii, de la cinci salarii medii pe economie la 2-3 salarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri